to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 15.11.2021

Κοινωνία

Επιβεβαίωση από Οικονόμου: Από την Τρίτη η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι περιμένουν ως το βράδυ τις απαντήσεις των ιατρικών συλλόγων και από αύριο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση - Θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη, σύμφωνα με τον υπ. Υγείας - Για «εμπόλεμη κατάσταση» στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των νοσηλειών λόγω κορονοϊού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη


«Σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής (παροχής κινήτρων σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας), τις απαντήσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους (...) και ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Πλεύρης: Η επίταξη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γ. Οικονόμου από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και ο υπ. Υγείας Θαν. Πλεύρης μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open είπε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ.

Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός.

Ματ. Παγώνη: Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν μείνει εκτός του «ακαταδίωκτου»

Για το ενδεχόμενο ακαταδίωκτου για την προστασία των ιδιωτών γιατρών από τις μηνύσεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έμειναν εκτός, ακόμη και όταν το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε για τα μέλη των επιτροπών.  «Έτσι εδώ και δύο χρόνια οι γιατροί βρίσκονται καθημερινά σε αντιπαραθέσεις με δικηγόρους έξω από τα νοσοκομεία», σημείωσε.

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει ντόμινο θανάτων και διασωληνωμένων
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε προβληματισμό για τους διψήφιους αριθμούς θανάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς μόλις χθες μόνο έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 80 άνθρωποι.

Εξήγησε ότι οι δείκτες της πανδημίας είναι σαν «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, μετά ανεβαίνει και ο άλλος. Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει, τόνισε η κ. Παγώνη.

Δύσκολη η κατάσταση έως τέλη Δεκεμβρίου
Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.

Ειδικά για τα Χριστούγεννα διερωτήθηκε πως μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόσθεσε ότι από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας.

Επίσης, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι δραματική με την πληρότητα να ξεπερνά το 100%. Επίσης, έθεσε το ζήτημα των ασθενών των νοσοκομείων που δε νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, τονίζοντας ότι είναι εντελώς «άδικο να τους παίρνουμε συνεχώς τον χώρο που δικαιούνται και πως πρέπει και αυτοί να χειρουργηθούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)