to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για συλλογικές συμβάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση

Θα αφορούν τους περίπου 60.000 εργαζόμενους σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης


Με την εφαρμογή των Μνημονίων, όταν και καταργήθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), οι αποδοχές των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών μειώθηκαν έως και 70%. 

Όπως θυμίζει στο Left.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, Μιχ Κουρουτός, «η μοναδική ΣΣΕ που υπεγράφη την περίοδο των Μνημονίων ήταν η περιβόητη "κίτρινη" εργοδοτική σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδότες και δήθεν εργαζόμενοι (στην πραγματικότητα, επρόκειτο για συγγενείς ιδιοκτητών), η οποία προέβλεπε ωρομίσθιο 2,92 ευρώ την ώρα μικτά (δηλαδή 250 ευρώ μηνιαίως με πλήρες ωράριο), σχεδόν κατά 90% μικρότερο από την προηγούμενο ωρομίσθιο που προέβλεπε η ΣΣΕ!»...

Αυτό το καθεστώς σταμάτησε με το άρθρο 30 του Νόμου 4415/2016, επί υπουργίας Ν. Φίλη, όταν και έγινε η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση του κράτους στο “άβατο” της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ορίστηκε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 6,75 ευρώ.

Περαιτέρω, μετά την εφαρμοστική εγκύκλιο Κατρούγκαλου ολοκληρώθηκε η στοιχειώδης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν πλήρες ωράριο (21 ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4415/2016) λαμβάνουν τα πλήρη μηνιαία ένσημα, δηλαδή 25.

  • Κάθε ώρα πάνω από τις 21 αμείβεται υπερωριακά με βάση τις διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας.

  • Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται στα 45 λεπτά.

«Τα παραπάνω αποτελούν και τη βάση της συζήτησης για νέες ΣΣΕ οι οποίες θα αφορούν τους διδάσκοντες σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (σ.σ.: η εργοδοτική οργάνωση του χώρου είναι η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) αλλά και  τους εκπαιδευτικούς στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (σ.σ.: εδώ η ΟΙΕΛΕ θα διαπραγματευτεί με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-Europalso)», σημειώνει ο κ. Κουρουτός.

Όπως μα ενημερώνει ο κ. Κουρουτός, μετά από γόνιμη συζήτηση και προτάσεις των παρατάξεων, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα 1/10 να συνταχθούν εντός της εβδομάδας σχέδια ΣΣΕ για τους χώρους των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και εντός δεκαπενθημέρου θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μετα-μνημονιακό τοπίο (και) για τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό, μετά την πλήρη επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)