to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 30.04.2017

Οικονομία

Εντατικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα

Ξεκίνησε στις 10.30 ο νέος γύρος επαφών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών, με στόχο το κλείσιμο όλων των εκκρεμών ζητημάτων.


Ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έχει σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε λίγο μετά τη 1 τη νύχτα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας πως «γενικά πάει καλά, κανένας από τους θεσμούς δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει».

Οι σημερινές συναντήσεις αρχίζουν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά. Θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, και επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι, έπειτα από ένα ολιγόωρο διάλειμμα, η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ. Έως στιγμής δεν είναι σαφές εάν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω έως τα ξημερώματα αύριο, ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στη συνάντηση που άρχισε στις 19.00 χθες, Σάββατο, και ολοκληρώθηκε σήμερα μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, μένουν προς συμφωνία ένα θέμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα θέμα σχετικά με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, στα χρηματοοικονομικά μένει ανοικτό ένα θέμα. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήσαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.

Aπό τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. «Η γενική εικόνα που επικρατεί, είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου -εντός στόχων- προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Οι  επαφές της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν, έχοντας ως εκκρεμότητα το πακέτο των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων. Αντίθετα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία για τα φορολογικά, αλλά και για το πακέτο των αντίμετρων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμφωνία έχει επέλθει και στα ζητήματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας. 

Αναλυτικά:

Με συμφωνία στο πακέτο των μέτρων - αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από το πακέτο των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι τεχνικό αλλά έχει και πολιτικές πτυχές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών το βράδυ της Παρασκευής. Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο φορολογικό πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα. Συζήτηση, πάντως, που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα και να προχωρήσει εν συνεχεία στη ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων έως τα μέσα Μαΐου ώστε να συνταχθεί μετά η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η έκθεση συμμόρφωσης θα αναφέρει αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης αξιολόγησης.

Από την ελληνική πλευρά προκύπτει επίσης ότι μπορεί να συγκλιθεί εκτάκτως τηλεδιάσκεψη των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) μέχρι τις 11 Μαΐου με σκοπό την προετοιμασία του Washington Group στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το Washington Group μπορεί να συγκλιθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας που θα λάβει χώραν στις 11 Μαΐου. Το Washington Group θεωρείται σημαντικό για μια ενδεχόμενη συμφωνία των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να πείσουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να θέσει το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.

(ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε προχτές πως τα θέματα της αξιολόγησης θα κατατεθούν και πιθανώς θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα (14-15.5), ενώ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προανήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνία επί της αξιολόγησης αλλά και επί των στόχων για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018.


Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)