to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 16.03.2013

Διεθνή

Επιστρέφει ο Αναστασιάδης, συνεχείς υπουργικές συσκέψεις στην Κύπρο

Το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας στο Eurogroup. Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μιχ. Σαρρή που ισχυρίζεται πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση παρά «η άτακτη χρεοκοπία». Τα ταμεία πρόνοιας θα υποστούν κούρεμα καταθέσεων.




Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΑΜΕ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους.

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ


Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε.

Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για συζήτηση της επιμήκυνσης του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ και βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.

Πηγή: ΑΠΕ

Οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό Μνημόνιο στο κεντρικό μας θέμα:

Μνημόνιο στην Κύπρο: κούρεμα 6,75% ως 10% σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)