to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 08.12.2014

πηγή: alterthess.gr

Οικονομία

Επιστρέφει η ισραηλινή Mekorot για την ΕΥΑΘ

Σε δικαστική προσφυγή για την ανάκτηση των εξόδων που έχει κάνει για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό παραχώρησης της ΕΥΑΘ, σκέφτεται να προχωρήσει η εταιρεία Mekorot, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της εταιρείας, Νόαν Γκαλ


Περίεργη κινητικότητα από τη πλευρά των πολυεθνικών που διεκδικούν την ΕΥΑΘ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενώ μέχρι αυτή την ώρα και παρά την απόφαση του ΣτΕ, οι μετοχές της ΕΥΑΘ δεν έχουν βγει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε δικαστική προσφυγή για την ανάκτηση των εξόδων που έχει κάνει για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό παραχώρησης της ΕΥΑΘ, σκέφτεται να προχωρήσει η εταιρεία Mekorot, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της εταιρείας, Νόαν Γκαλ.

Μιλώντας στη Καθημερινή ο Νόαν Γκαλ σημείωσε ότι η ανάδειξη δύο διεκδικητών έδινε σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στο ισραηλινο-ελληνικό κονσόρτσιουμ ενώ υποστήριξε πως η ισραηλινή πλευρά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ενημερωθεί από επίσημα χείλη για το “πάγωμα” του διαγωνισμού. Ο κ. Γκαλ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το χειρισμό του “παγώματος” του διαγωνισμού  από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου καθώς όπως επισήμανε ακύρωσε τη διαδικασία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την προώθησή του, αλλά και χωρίς να ενημερώσει για τους λόγους που δεν προτίθεται να προχωρήσει. Επιπλέον αποκάλυψε πως η συμφωνία θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του νερού, βασικό επιχείρημα του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Η ακύρωση του διαγωνισμού έχει αναφερθεί μόνο διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς όμως μέχρι αυτή την ώρα να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει τους φόβους που έχουν εκφραστεί πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά τρόπους να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ, δίνοντας σε ιδιώτες το μάνατζμεντ της εταιρείας, ή και  μέσω της παραχώρησης, μέσω διαγωνισμού, ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτη επενδυτή. Για αυτό το λόγο άλλωστε δεν σταματούν οι αντιδράσεις και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ,  πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη του “SOSτε το Νερό” κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 27 Νοεμβρίου ζητώντας να αναγνωριστεί και στην ΕΥΑΘ ότι «η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας».

Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή εταιρεία Mekorot υπήρξε επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Αποστολόπουλου για τη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ. Μάλιστα λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ η κοινοπραξία είχε προχωρήσει σε επαφές και με τις δημοτικές αρχές της Θεσσαλονίκης και άνθρωποι που γνωρίζουν υποστηρίζουν πως είχε πάρει το προβάδισμα στον διαγωνισμό από τη κοινοπραξία της SUEZ με τη «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα. Άλλωστε η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται και στη κοινοπραξία με τους Ρώσους που διεκδικεί επίσης με προβάδισμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων και για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ποια είναι η Mekorot;

Πρόκειται για την κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ η οποία κατηγορείται για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λεηλασία των φυσικών πόρων στα εδάφη της Παλαιστίνης. Μάλιστα διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστινίων και στήριξη της τακτικής των παράνομων εποικισμών από το κράτος του Ισραήλ .

Η πολιτική της εταιρείας στο τομέα του νερού είχε ήδη διαφανεί από το ’50 όταν με ένα τεράστιο και πολυέξοδο έργο έκανε την εκτροπή των νερών του ποταμού Ιορδάνη σε βάρος των εδαφών του λαού των Παλαιστινίων και προς όφελος του Ισραήλ.

Μέτα την είσοδο στη νέα χιλιετία η Mekorot εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα έχει καταστεί ένας από τους «βαρόνους» του νερού παγκοσμίως. Όπως καταγγέλλουν διεθνείς οργανισμοί η Mekorot “βγάζει κέρδος εξάγοντας την ιδιωτικοποίηση του νερού και μετατρέποντας το νερό από ανθρώπινο αγαθό σε είδος πολυτελείας”.

Μεγάλα συμβόλαια υπογράφηκαν με χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ινδία, η Ρουμανία και η Ουγκάντα. Μάλιστα το 2006 η εταιρεία υπέγραψε μεγάλες συμφωνίες και με την εταιρεία “Siemens”, τις εταιρείες ύδρευσης της Αυστραλίας και της Μελβούρνης.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αντίδραση στην εν λόγω εταιρεία ενώ το θέμα ανέδειξαν πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο με τη διεθνή εβδομάδα δράσης ενάντια στη Mekorot που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο.

Ήδη στην Ολλανδία από το περασμένο Δεκέμβρη η εταιρεία Vitens διέκοψε τη συνεργασία της με τη Mekorot λόγω της τακτικής της στα παλαιστινιακά εδάφη ενώ ένα μεγάλο έργο που σχετίζεται με την ύδρευση και είχε αναλάβει μέσω κοινοπραξίας η Mekorot το 2012 δεν πραγματοποιήθηκε εν τέλει στην Αργεντινή μετά από έντονες αντιδράσεις.

K.M

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)