to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 21.01.2020

Πολιτική

Επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο προς τον Κυρ. Μητσοτάκη - Πανηγυρίζει η κυβέρνηση

Επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπως γνωστοποίησαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.


Στην επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει πως «η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». Σημειώνει δε πως οι δύο χώρες «σφυρηλατούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προκλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Για «αποστομωτική απάντηση» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι "οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας". Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα "ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια". Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες», είπε.

Για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους: αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τόνισε, ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. «Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα «μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας» είναι παράνομα και κενά περιεχομένου» υπογράμμισε.

Αναλυτικά η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ: 

«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες - σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δυο χώρες μας χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.

Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιβεβαίωσε επίσης την επάνοδο της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή κρίση – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία, οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν εσείς κι εγώ βρεθήκαμε με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και την δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.

Οι ΗΠΑ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική.

Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Σας ευχαριστώ για την φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας».

Με πηγές από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)