to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 02.11.2016

Κοινωνία

Γκάφα Ν.Δ. και ΜΜΕ για να δείξουν ότι... τα παιδιά εγκαταλείπουν τα δημόσια σχολεία

Σοβαρότατο πολιτικό και ηθικό ατόπημα από τον υπεύθυνο Παιδείας της ΝΔ


Ο υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας του κόμματος κ. Χαρακόπουλος προέβη σε δήλωση, στην οποία, επικαλούμενος στοιχεία του MySchool, ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά εγκαταλείπουν τα δημόσια σχολεία προς όφελος των ιδιωτικών.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε: «Η εκτίναξη των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία, την ώρα που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται, καθρεπτίζει την απαξίωση που επέφεραν οι αποφάσεις τις κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση. Τα στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό που προέρχονται από το σύστημα MySchool του "ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ" και είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά Γυμνάσια κατά 55% σε σχέση με πέρυσι. Από 5.912 μαθητές που φοιτούσαν το 2015 – 2016 ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 9.189 εφέτος».

Βεβαίως, ο έμπειρος κ. Χαρακόπουλος γνώριζε πως λιγότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτικών σχολείων είχαν δηλώσει αριθμητικά στοιχεία για το 2015-16, ενώ φέτος η δήλωση είναι υποχρεωτική. Επομένως οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα ήταν ψευδείς. Ο λόγος προφανής και εντάσσεται στη στρατηγική της ΝΔ για συνειδητή υποβάθμιση και υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής.

Υπουργείο Παιδείας:  «Ο κ. Χαρακόπουλος έπεσε θύμα κακού πληροφοριοδότη»

«Στον γνωστό ρόλο ατζέντη συμφερόντων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο κ. Χαρακόπουλος χρησιμοποίησε λάθος στοιχεία σχετικά με την υποτιθέμενη αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά γυμνάσια φέτος, σε σχέση με την περυσινή χρονιά», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας τη χθεσινή και τη νέα, σημερινή, δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με αφορμή δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για αύξηση εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τον κ. Χαρακόπουλο ότι «βρήκε την κατάλληλη αφορμή να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, που η παράταξή του "αγαπάει να μισεί" περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όταν κατάλαβε τη γκάφα του και ότι έπεσε θύμα κακού πληροφοριοδότη, προέβη σε διορθωτική αυτοδιάψευση. Kάλλιο αργά παρά ποτέ, αρκεί πέρα από τον ρόλο να κατεβάσει και το έργο».

«Του ευχόμαστε να είναι πολύ πιο προσεκτικός στο μέλλον και λιγότερο εύπιστος σε πάσης φύσεως μυθοπλασίες. Το ίδιο ελπίζουμε να πράξουν και τα φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα για αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά που επικαλούνταν στοιχεία από το σύστημα MySchool του "ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ", ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η εκτίναξη των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία, την ώρα που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται, καθρεπτίζει την απαξίωση που επέφεραν οι αποφάσεις τις κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση».

Σήμερα, ο κ Χαρακόπουλος σε νέα "διευκρινιστική" δήλωσή του επισημαίνει πως «το δελτίο Τύπου της 31/10/2016 στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα MySchool το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Όμως, μετά από έρευνα που έγινε σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα». Ο κ Χαρακόπουλος καλεί το υπουργείο Παιδείας «να διευκρινίσει και να δώσει την τελική εικόνα των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Για τη σοβαρότατο αυτό πολιτικό και ηθικό ατόπημα του Υπεύθυνου Παιδείας της ΝΔ, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε επιστολή.

Η επιστολή:

Κύριε Βουλευτή,

Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα χθεσινή δήλωσή σας, η οποία μάλιστα σήμερα υποστηρίζεται από «πλήρες» ρεπορτάζ σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα, περί της μείωσης του αριθμού των μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής και μάλιστα, όπως θα αποδείξω στη συνέχεια, με αναληθή στοιχεία! Θεωρώ ότι η δήλωση αυτή εκδηλώνει προσχηματικά ενδιαφέρον για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς αποτελεί στην ουσία απόπειρα υπονόμευσής της και ταυτόχρονα μια έξυπνη, «γκρίζα» διαφήμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εντάσσεται, δε, στην σχεδιασμένη απόπειρα του κόμματός σας για την πλήρη εκποίηση του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτή εκδηλώθηκε τόσο στη συζήτηση στη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση όσο και με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσηςσε παρουσίαση βιβλίου για τα vouchers ανήμερα της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Οφείλω να ομολογήσω την απογοήτευσή μου για αυτή την εξέλιξη. Από την επαφή που είχαμε μαζί στη θεσμική μας συνάντηση, αλλά και από τις επαφές που είχατε με το συλλογικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη Βόρεια Ελλάδα, είχαμε αποκομίσει την εντύπωση ότι διαφέρετε από τον «προκάτοχό» σας σε θέματα Παιδείας, τον κ. Αρβανιτόπουλο. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύετε με τη χθεσινή σας δήλωση ότι ακολουθείτε πιστά τα χνάρια του. 

Να θυμίσω συνοπτικά τα έργα και τις ημέρες του κ. Αρβανιτόπουλου σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας ήταν υπεύθυνος για τον ακρωτηριασμό της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την κατάργηση των 50 πιο εμπορικών ειδικοτήτων της, προκειμένου να δοθούν ως δώρο στους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ταυτόχρονα, σε ό, τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, κατάργησε κρίσιμα άρθρα εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από χώρους παροχής δημόσιου αγαθού (όπως το Σύνταγμα ορίζει) να μεταβληθούν σε αμιγείς επιχειρήσεις, χωρίς κανένα έλεγχο της Πολιτείας.

Σεις, χθες, κ. Χαρακόπουλε, υποπέσατε σε ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Βασιζόμενος σε ελλιπή στοιχεία, επιχειρήσατε να αποδείξετε ότι μειώθηκαν οι μαθητές των δημόσιων και αυξήθηκαν  αυτοί των ιδιωτικών σχολείων. Τα στοιχεία αυτά τα πήρατε από το σύστημα MySchool του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Ωστόσο, παραλείψατε εντέχνως να πείτε ότι, ενώ το έτος 2015-16 η δήλωση στοιχείων για τα ιδιωτικά σχολεία ήταν προαιρετική, για φέτος είναι υποχρεωτική.Για παράδειγμα, πέρσι λιγότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτικών γυμνασίων δήλωσε αριθμό μαθητών. Επομένως, οι 5.912 μαθητές που αναφέρετε ως «επίσημο» νούμερο για το 2015-16 ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός τους είναι κατ’ ελάχιστον διπλάσιος!

Επειδή δεν πιστεύω ότι ένα στέλεχος της δική σας εμπειρίας δεν γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία, θεωρώ ότι η χθεσινή σας δήλωση είναι στοχευμένη και υπηρετεί την ιδιότυπη πολιτικοεπιχειρηματική και μηντιακή συμμαχία που θέλει να διαλύσει τη δημόσια παιδεία και να επιβάλλει συνθήκες απόλυτης εκπαιδευτικής ανισότητας στην κοινωνία. Συνθήκες που θέλουν μόνο τα παιδιά των ολίγων να απολαμβάνουν το εκπαιδευτικό αγαθό, τίτλους σπουδών υψηλής αξίας και ανταπόκρισης στην αγορά εργασίας και τα παιδιά των πολλών να ακολουθούν τη σκληρή μοίρα των γονιών τους. Ανεργία, μετανάστευση και υποαπασχόληση. Να είστε βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει τη νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση στην εκπαίδευση και θα παλέψει για ποιοτική, δημόσια παιδεία για όλους. 

Στοιχεία για το τι πραγματικά ισχύει δίνει η ΟΙΕΛΕ

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι στατιστικές και οι αριθμοί μπορούν να διαβαστούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ωστόσο, θα πρέπει τα στοιχεία να είναι ακριβή, διότι όταν αυτά διαστρεβλώνονται, τότε προκύπτουν σαφείς ενδείξεις απόπειρας παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Χθες ο Υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ κ. Χαρακόπουλος και σήμερα οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Νέα» σε μια προφανώς στοχευμένη και συνεννοημένη «αντιπολιτευτική δράση» εναντίον του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασαν στοιχεία από το MySchool του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ με βάση τα οποία υπάρχει μεγάλη διαρροή μαθητών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τον φαινομενικό διπλασιασμό περίπου των μαθητών των ιδιωτικών γυμνασίων (από 5.912 το 2015-16 σε 9.189 φέτος).

Αυτό το οποίο δεν αναφέρουν (πιθανολογούμε εσκεμμένα, διότι τόσο ο κ. Χαρακόπουλος όσο και οι δημοσιογράφοι του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ των δύο ιστορικών εφημερίδων έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Παιδείας και κατέχουν τα διαχρονικά στοιχεία) είναι πως πέρσι η κατάθεση στοιχείων των ιδιωτικών σχολείων στο MySchool ήταν προαιρετική (ενώ φέτος είναι υποχρεωτική). Έτσι, μόλις το ένα τρίτο περίπου των ιδιωτικών σχολείων κατέθεσαν πέρσι στοιχεία μαθητών στο σύστημα. Επομένως, ο αριθμός των 5.912 μαθητών στα ιδιωτικά Γυμνάσια για το 2015-16 είναι πλασματικός (το πραγματικό νούμερο είναι υπερδιπλάσιο).

Από τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας προκύπτει πως  ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία τα τελευταία χρόνια είναι σχετικά σταθερός, χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές.  Μιας που έγινε λόγος για τον αριθμό των μαθητών στα ιδιωτικά Γυμνάσια, καταθέτουμε τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα ημερήσια ιδιωτικά Γυμνάσια είναι 14.042 (4.765 στην Α’ Τάξη, 4.714 στη Β’ και 4.563 στη Γ’). Άρα, ο φετινός αριθμός μάλλον σηματοδοτεί μια τάση υποχώρησης παρά τάση προσχώρησης μαθητών από τη δημόσια προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

H τάση μικρής μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην ιδιωτική εκπαίδευση προκύπτει και από τα ακόλουθα επίσημα στοιχεία που αφορούν τα ιδιωτικά Γενικά και Εσπερινά Λύκεια. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, έχουμε μείωση του μαθητικού πληθυσμού σε μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων,. Η μείωση αυτή, έστω και οριακή,  είναι σαφές  ότι οφείλεται στη οικονομική  κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  τα νοικοκυριά.


Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ να επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, όταν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, διότι, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόπειρα συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου λειτουργεί εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου, των μη εχόντων. Καλούμε, επίσης, την κοινωνία σε επαγρύπνιση, διότι το γνωστό πολιτικοεπιχειρηματικό και μηντιακό μπλοκ που έχει ήδη βάλει μπρος τις μηχανές του για την κατεδάφιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, προχωρά γοργά. Και το σχέδιο αυτό θα ανατραπεί μόνο με την κινητοποίηση όλων μας.

Ξεκαθαρίζουμε ως Ομοσπονδία τούτο. Για εμάς ζητούμενο είναι στο δημόσιο διάλογο να κατατίθενται καθαρές απόψεις βασισμένες σε επιστημονικά άρτια στοιχεία. Αυτό μόνο προς όφελος της εκπαίδευσης στη χώρα μπορεί να αποβεί. Εμείς θέλουμε μια δημόσια εκπαίδευση ποιοτική και μια ιδιωτική εκπαίδευση που θα λειτουργεί με όρους συνταγματικής νομιμότητας.

Ανακοίνωση του του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία: Μη πλήρη τα στοιχεία του myschool

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα του τύπου για στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος myschool που αφορούν στο μαθητικό δυναμικό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ως ο τεχνολογικός πυλώνας του Υπουργείου Παιδείας και μέσω του γραφείου myschool (που λειτουργεί στην κεντρική του υπηρεσία), παρέχει στατιστικά στοιχεία σε θεσμικούς φορείς χωρίς να κάνει διοικητική, εκπαιδευτική ή άλλου τύπου ερμηνεία.

 Σε ότι αφορά στα ιδιωτικά γυμνάσια για το 2015-16 τα στοιχεία μαθητικού δυναμικού δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρη επειδή κατά την περσινή σχολική χρονιά η καταχώριση δεδομένων από ιδιωτικά σχολεία στο σύστημα myschool ήταν προαιρετική (μόνο 49 μονάδες είχαν εισάγει στοιχεία) ενώ φέτος κατέστη υποχρεωτική με την υπ` Αριθ. Φ8/145/97610/Δ2/14-06-2016 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή δεδομένων (μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί στοιχεία από 123 σχολικές μονάδες). Τα στοιχεία αυτά με το πλήθος των σχολείων και των μαθητών αλλάζουν καθημερινά και καταγράφονται στις σχετικές αναφορές του συστήματος myschool.Ο αριθμός που θα κριθεί ως τελικά αξιόπιστος θα είναι αυτός που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογικής περιόδου για το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή,  το τέλος του Α’ Τετραμήνου 2016-17.

Την απόσυρση των ιδιωτικών σχολείων από το MySchool, εξετάζει ο ΣΙΣ

Στην απόσυρσή τους από το σύστημα του MySchool προσανατολιζονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, μετά την πρόσφατη διαρροή στοιχείων που πυροδότησε διαμάχη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και του τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου. 

«Το πιο βασικό, πέραν του εάν υπάρχει αύξηση ή μείωση στις εγγραφές των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, είναι το ότι η διαρροή των στοιχείων αποδεικνύει ότι το MySchool είναι διάτρητο από θέμα ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες ο Σύνδεσμος θα προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί της συγκεκριμένης διαρροής. «Από πέρυσι είχαμε τις επιφυλάξεις μας για την ένταξη των ιδιωτικών σχολείων στο σύστημα αυτό, αλλά τώρα πια αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν μπορούν να ελέγξουν και να αποτρέψουν τέτοιου είδους διαρροές» πρόσθεσε ο κ. Κυραϊλίδης, επισημαίνοντας ότι στο σύστημα εισάγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, όπως η διεύθυνση και το ιατρικό ιστορικό. 

Επιπλέον, για το εάν οι εγγραφές εν τέλει έχουν παρουσιάσει αύξηση σχολίασε ότι η αρμόδια Αρχή για να δώσει επίσημα στοιχεία για τις εγγραφές και τις μετακινήσεις μαθητών στις σχολικές μονάδες είναι η ΕΛΣΤΑΤ. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα ούτε του υπουργείου, ούτε τη δική μας. Το μόνο που μπορώ να εκτιμήσω, με βάση την εικόνα που έχω προσωπικά, είναι ότι υπάρχει μία αύξηση στις εγγραφές, αλλά χωρίς να μπορώ να πω ακριβείς αριθμούς είπε και πρόσθεσε: «Μέσα στα οκτώ χρόνια κρίσης, τα ιδιωτικά σχολεία, χάρη στην ορθή οικονομική πολιτική τους και τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις τους προσελκύουν νέους γονείς και μας εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους».

 

ΟΙΕΛΕ: «Αντιπαράθεση που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων»

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλαδπς(ΟΙΕΛΕ), σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι τη φετινή σχολική χρονιά καταγράφεται «τάση υποχώρησης» στον αριθμό των εγγραφών. Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε ότι «είναι αδιανόητο να γίνεται τέτοιου είδους αντιπαράθεση για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Για την ΟΙΕΛΕ, το ζητούμενο είναι στον δημόσιο διάλογο να κατατίθενται καθαρές απόψεις βασισμένες σε επιστημονικά άρτια στοιχεία. Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Αυτό μόνο προς όφελος της εκπαίδευσης στη χώρα μπορεί να αποβεί. Εμείς θέλουμε μια δημόσια εκπαίδευση ποιοτική και μια ιδιωτική εκπαίδευση που θα λειτουργεί με όρους συνταγματικής νομιμότητας. Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ να επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, όταν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, διότι, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόπειρα συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου λειτουργεί εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου, των μη εχόντων». 

Νέα επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον κ. Χαρακόπουλο

Σε χθεσινή του απάντηση προς τον Υπουργό Παιδείας ο κ. Χαρακόπουλος, Υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ, διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη επαρκών στοιχείων από το Υπουργείο για τα ιδιωτικά σχολεία. Μάλλον βέβαια έχει ξεχάσει ότι οι δυσκολίες εποπτείας και οι αντιξοότητες συλλογής στοιχείων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οφείλονται αφενός μεν στην κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας (την οποία κατάργησαν ο τότε πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και ο τότε Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος και ψήφισε και ο ίδιος ο κ. Χαρακόπουλος,), αφετέρου δε στην ψήφιση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του Ν. 4254/2014 που ουσιαστικά απέσυρε την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση. Με τις ενέργειες αυτές τα ιδιωτικά σχολεία μετατράπησαν σε «άβατα ανομίας», όπου κανένας έλεγχος δεν ήταν πλέον εφικτός.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ο κ. Χαρακόπουλος και ο κ. Φορτσάκης είχαν την ευκαιρία να διορθώσουν το τραγικό αυτό σφάλμα και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, αρνήθηκαν – ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τον Σύνδεσμο των σχολαρχών – να ψηφίσουν την προσφάτων ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας. Επειδή, όμως, η πραγματικότητα αναγκάζει συχνά ακόμη και τους πλέον φανατικούς της θεωρίας της πλήρους επικράτησης του μοντέλου της αγοράς στην εκπαίδευση να αντιληφθούν ότι ο έλεγχος του κράτους είναι αναγκαίος (όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί χθες και ο κ. Χαρακόπουλος), η ΟΙΕΛΕ ζήτησε σήμερα με επιστολή της να συναινέσει η ΝΔ στο αίτημα επανασύστασης της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ.

ΠΡΟΣ:

Τον Τομεάρχη Παιδείας και Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ

κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Καθηγητή κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, Βουλευτή Επικρατείας και Συντονιστή ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ

Κύριε Βουλευτή,

Στη χθεσινή σας απαντητική δήλωση προς τον Υπουργό Παιδείας περιέχεται αίτημα προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου για τη δημοσιοποίηση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία. Η απάντησή σας, μάλιστα, υπονοεί ενόχληση για τη μη ύπαρξη επαρκών στοιχείων.

Ειλικρινά, μας εκπλήσσει αυτό το αίτημα. Διότι του δικού σας κόμματος έμπνευση ήταν η κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας που παρείχε πλήρη εποπτεία του χώρου και διασφάλιζε την παροχή στοιχείων για όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες. Με τη δική σας ψήφο αποσύρθηκε, μέσω του Ν. 4254/2014, η εποπτεία της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και η μετάβαση βασικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχουν δυσχέρειες στον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων. Σεις και το κόμμα σας αρνηθήκατε στην πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση την επαναφορά της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία στο πλαίσιο μιας στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής και χρησιμοποιώντας ακέραια τα επιχειρήματα του Συνδέσμου των σχολαρχών.

Ευτυχώς όμως η καθημερινή πρακτική καταδεικνύει τα οξύτατα προβλήματα του χώρου μας. Με το απαντητικό σας έγγραφο προς τον Υπουργό Παιδείας, κύριε Βουλευτή, παραδέχεστε την αναγκαιότητα της εποπτείας τα ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας. Επειδή θεωρούμε ότι η ανασκευή της δήλωσής σας για την δήθεν διαρροή μαθητικού πληθυσμού από τη δημόσια προς την ιδιωτική εκπαίδευση φανερώνει πολιτική παρρησία, είμαστε βέβαιοι πως θα επιδείξετε ανάλογο θάρρος και θα συνηγορήσετε και εσείς στην επανασύσταση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι αναγκαία για να έχει η πολιτεία, οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα και ο κάθε πολίτης εικόνα για ένα χώρο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε κέντρο επιχειρηματικής ανομίας εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας.

Θα αναμείνουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας για το ζήτημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)