to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιστολή του Αλ. Τσίπρα την Κομισιόν: Να ματαιωθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνεται στους Μπαρόζο, Σουλτς και Άστον καλώντας τους να ματαιώσουν τα σχέδια για καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, να ανακαλέσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο και να πιέσουν τον ΟΗΕ ώστε η επιχείρηση να μετατραπεί σε ειρηνευτική (και όχι στρατιωτική) και να γίνει εκτός της Μεσογειου


Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

Προς 

τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. Manuel Barroso

τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz

τον Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. H. Van Rompuy

την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, κα. C. Ashton

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της επικείμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Η επιχείρηση μεθοδεύεται με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική, που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον ΟΗΕ και τον OPCW, για την τοποθεσία και για τις ακριβείς μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η όλη επιχείρηση, σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας  ή απρόβλεπτου παράγοντα, ενδέχεται να  μετατρέψει τη γειτονιά μας σε ‘νεκροταφείο’ επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα και με τις έντονες επιφυλάξεις, που έχουν εκφραστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την επιστημονική αξιοπιστία της επιχειρούμενης μεθόδου.

Επειδή η διακινδύνευση που εγκυμονεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια, καθώς οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς.

Επειδή ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουμε εκφράσει και προγραμματικά τη θέση ότι η δράση του ΟΗΕ πρέπει να είναι ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ, λειτουργώντας ως ένα δημοκρατικό όργανο, το οποίο θα εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη και θα προωθεί την πολυμερή καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων. 

Επειδή στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη στην υπογραφή σύμβασης δωρεάς ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ προς τον OPCW, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Επειδή η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θρυμματίζει και έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά διακηρυγμένων πολιτικών της ΕΕ όπως:

- Τη σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, που μετέπειτα ονομάστηκε σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παρακτίων Περιοχών της Μεσογείου (σύμβαση της Βαρκελώνης), η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τις αποφάσεις 77/585/ΕΟΚ και 1999/802/ΕΚ .

- Το πρωτοκόλλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου στη σύμβαση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των παρακτίων περιοχών της που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13/9/2010

- Τα άρθρα 191 και 192 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, όπου αναφέρεται ειδικότερα ότι «η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, καθώς και στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"

- Το σύνολο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ

- Την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ ως οριζόντια θεματική που διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας. Περαιτέρω, η ελληνική και η ιταλική προεδρία έχουν ονομάσει το 2014 «Έτος της Μεσογείου», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου 2014 με την νέα Στρατηγική της για τη στήριξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού . Η Ανακοίνωση μάλιστα θα παρουσιαστεί επίσημα στις 10-11 Μαρτίου στην Υψηλή Διάσκεψη της Αθήνας για τον Τουρισμό στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας

- Την έκδοση Ανακοίνωσης της ΕΕ για την «Στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατική-Ιόνιο», τον Ιούνιο του 2014 στο τέλος της ελληνικής προεδρίας ΕΕ και την συνακόλουθη υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το φθινόπωρο του 2014, κατά την διάρκεια της ιταλικής προεδρίας ΕΕ.

Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου:

- Να ματαιώσει τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

- Να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας,  εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο.

- Να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

        Μετά τιμής

    Αλέξης Τσίπρας 

    Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

    Υποψήφιος της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς 

    για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)