to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 05.11.2019

Κοινωνία

Επιστολή της Κ. Νοτοπούλου προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την ΕΥΑΘ

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση για την ΕΥΑΘ


Η Κατερίνα Νοτοπούλου με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες  ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και της αποχέτευσης της πόλης μας και την αποτροπή της πώλησης του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες.

Η επιστολή:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Στις 18 Μαΐου του 2014 οι Θεσσαλονικείς προσήλθαν μαζικά σε δημοψήφισμα ύστερα από πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «SOSτε το Νερό» και με την πλήρη στήριξη της ΠΕΔ ΚΜ,ύστερα από ομόφωνη απόφασή της, στην κάλπη του Νερού, όπου με συντριπτική πλειοψηφία ανέδειξαν την αντίθεση τους στις προθέσεις της τότε κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την παροχή των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε.

Σας υπενθυμίζω ότι η συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης ήταν εντυπωσιακή, με 218.000 πολίτες να ψηφίζουν στο δημοψήφισμα και με το 98% εξ’ αυτών να τάσσεται ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ, ενώ επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, όπως και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος

Πρόκειται για μια ημέρα με ιστορική σημασία για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, του πληθυσμού και της κουλτούρας της, σχετικά με τη χάραξη της πολιτικής σε ότι αφορά τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά με αρχή το νερό της πόλης.

Για το λόγο αυτό, ως δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ», είχαμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητες μας και στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην «δημοτικοποίηση» του νερού, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΕΥΑΘ θα παραμείνει στο δημόσιο, ενώ στην αγορά των μετοχών της θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν δήμοι, επιμελητήρια ή ασφαλιστικά ταμεία και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με τον «Κλεισθένη» διαμόρφωσε το νομικό πλαίσιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού σε νομικά πρόσωπα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή την αξιοποίηση δημόσιων αγαθών με ειδικό σκοπό την απόκτηση πλειοψηφικού ή μειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών κοινής ωφέλειας(αρθ. 183).

Πάγια θέση μας είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και η συμμετοχή
των δήμων στη διαχείριση του. Ζήτημα που δεν αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο λόγω του μητροπολιτικού του χαρακτήρα θα πρέπει να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία.

Διαφαίνεται όμως ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες, καθώς ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης σε δημόσια τοποθέτηση του δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, σας καλούμε κ. Δήμαρχε να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και της αποχέτευσης της πόλης μας, την αποτροπή της πώλησης του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες και την διαμόρφωση μιας πολυμετοχικής εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης στην οποία ο Δήμος και οι Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή και βαρύνουσα διοικητική αρμοδιότητα.


κ. Δήμαρχε,

Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην κοινωνική απαίτηση  των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ.
Η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» θα είναι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, αρωγός και συμπαραστάτης.

Με εκτίμηση,


Κατερίνα Νοτοπούλου
«Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)