to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιστολή στον σ. Αλέξη Τσίπρα

Είναι η ώρα να θυμίσεις γιατί είναι η Αριστερά εδώ, γιατί πρέπει να είναι ισχυρή, γιατί η Ελλάδα θα είναι καλύτερη με ισχυρή Αριστερά, ποιο είναι το όνειρό σου. Και πόσο ευχαριστείς τον ελληνικό λαό και την ελληνική Αριστερά για την τιμή που σου έκανε να σε εμπιστευθεί στα πιο δύσκολα από τα δύσκολα. Πάμε, λοιπόν, στις εκλογές μαζί, σαν άλλοτε.


Σύντροφε Πρόεδρε,

Η ήττα είναι συντριπτική και σωστά ανέλαβες την ευθύνη. Ωστόσο, βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της επόμενης κάλπης να είναι χειρότερα. Είναι πολύ πιθανό ό,τι και αν κάνεις πλέον, είτε φύγεις είτε μείνεις, να έχει κακό αποτέλεσμα. Μοιάζεις με ήρωα από αρχαία τραγωδία: ελεύθερος να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θα φύγεις από το προσκήνιο. Μπορείς, όμως, να φύγεις όπως οι τραγικοί ήρωες: αναγνωρίζοντας τα λάθη σου, υπενθυμίζοντας για τι πάλεψες στη ζωή του, δίνοντας την τελευταία σου παράσταση και αφήνοντας την παρακαταθήκη σου. Αυτό, ωστόσο, δεν θα γίνει μιλώντας πάλι ως πρώην πρωθυπουργός (πολλώ δε μάλλον ως επόμενος) ή ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο κόσμος μίλησε και μας/σου κατέστησε σαφές ότι η θέση σου/μας στο πολιτικό σύστημα είναι άλλη. Δεν χρειάζονται δύο ΠΑΣΟΚ ούτε δύο ΚΚΕ, είπε. Από τη θέση που σου έδωσε το 2015 πρέπει να μιλήσεις. Ως αυτό που ήσουν τότε: ένας αριστερός ηγέτης που έλεγε αυτά που ήταν στα χείλη εκατομμυρίων λαού. Να μιλήσεις αξιακά, χωρίς πολιτικούς τακτικισμούς και υπολογισμούς πολιτικού κόστους και οφέλους. Είναι σίγουρο πως από την επομένη των εκλογών θα μπεις στο πάνθεον των μεγάλων κοινοβουλευτικών.

Αλλά πριν από αυτό έχεις να ξοφλήσεις ένα χρέος: να ορθώσεις πρώτος μεταξύ ίσων το ανάστημά σου στο γλοιώδες σύστημα που θέλει να εξαφανίσει την Αριστερά για να βυσσοδομεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής δημοκρατίας. «Αποδέχομαι τη θέση στην οποία με έβαλε η ψήφος του ελληνικού λαού. Εδώ δεν είμαι για μένα. Σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι, όπως όλοι και όλες μας. Από εδώ, λοιπόν, του λέω ότι όλοι εμείς θα υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία για να είναι ασφαλής ο λαός μας, τη δημόσια παιδεία για να μπορούν τα παιδιά όλων των οικογενειών να ανέλθουν κοινωνικά, τα εργασιακά δικαιώματα για να μη ζούμε απλώς για να δουλεύουμε και να γυρνάμε ψόφιοι από τη δουλειά, τα δημόσια αγαθά (ρεύμα, νερό) που τα ξεπουλάνε οι μιζαδόροι στους φίλους τους, τα λεφτά των φορολογουμένων που τα μοιράζονται οι γαλάζιες ακρίδες, την ιδιωτική ζωή που την καταπατάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν πειράζει να πληρώνουν τέτοιους λογαριασμούς ρεύματος, εντάξει. Εμείς δεν το νομίζουμε. Αν θεωρούν ότι πρέπει να κλείνουν οι δρόμοι με δύο πόντους χιόνι, εντάξει. Εμείς δεν το θεωρούμε. Εάν καταδέχονται να ακούνε όλη την ώρα «δεν ξέραμε, δεν ευθυνόμαστε για τίποτα», εντάξει. Εμείς δεν το καταδεχόμαστε. Εάν δεν τους πειράζει να διασύρεται συνεχώς η χώρα διεθνώς για την ενημέρωση μπανανίας και το μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, εντάξει. Εμάς μας πειράζει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να εγκαθιδρύσει ερντογανισμό στη χώρα μας, χωρίς πλουραλισμό και κριτική. Εμείς δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Έτσι, μπορείς κι εσύ και μείς να ελπίζουμε στην άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μια στιγμή που όλοι θα παίξουν τα ρέστα τους για να πέσουν. Στη ζωή σου απέδειξες ότι μπορείς να αλλάζεις, μπορείς να εκπλήσσεις. Άσε τον αρχηγισμό στην άκρη, τις αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, τους δυνητικούς δεξιούς μας ψηφοφόρους, την επικείμενη νίκη, την ομαλότητα και την κανονικότητα, τις επιθέσεις στον Μητσοτάκη, τα εκβιαστικά διλήμματα, την καταστροφολογία, τη λογική του μικρότερου κακού, την παροχολογία.

Είναι η ώρα να θυμίσεις γιατί είναι η Αριστερά εδώ, γιατί πρέπει να είναι ισχυρή, γιατί η Ελλάδα θα είναι καλύτερη με ισχυρή Αριστερά, ποιο είναι το όνειρό σου. Και πόσο ευχαριστείς τον ελληνικό λαό και την ελληνική Αριστερά για την τιμή που σου έκανε να σε εμπιστευθεί στα πιο δύσκολα από τα δύσκολα. Πάμε, λοιπόν, στις εκλογές μαζί, σαν άλλοτε.

Με συντροφική εκτίμηση,
Δημήτρης Παπανικολόπουλος

* Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου, συνεργάτης Αυγής και Εποχής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)