to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 09.07.2013

Διεθνή

Επιστολή στον Ολάντ από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τους δυο αγνοουμένους γάλλους δημοσιογράφους στη Συρία

Τριάντα εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Γαλλίας απέστειλαν επιστολή στο γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την τύχη των δύο αγνοουμένων στη Συρία γάλλων δημοσιογράφων, ανακοίνωσε σήμερα το Europe 1, ο ραδιοσταθμός στον οποίο εργάζονταν οι δυο δημοσιογράφοι.


Ο Ντιντιέ Φρανσουά, ρεπόρτερ του Europe 1 και ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Εντουάρ Ελιάς, απεσταλμένος του ραδιοσταθμού στη Συρία, εξαφανίστηκαν στη χώρα αυτή πριν από ένα μήνα.

Ο Ολάντ δέχθηκε χθες τις οικογένειες των δύο δημοσιογράφων, ενώ μια επιτροπή υποστήριξης με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Φλοράνς Ομπενά θα συγκεντρωθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα μπροστά από την έδρα του ραδιοσταθμού στο Παρίσι.

Την επιστολή που εστάλη στον Ολάντ στις 28 Ιουνίου, υπογράφουν μεταξύ άλλων, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εφημερίδες Le Monde, Liberation και Le Figaro και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα TF1, France 2, BFMTV, RTL και France Info.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν "παράνομη" την κράτηση των δύο δημοσιογράφων, η οποία αποτελεί "παραβίαση του διεθνούς δικαίου" Σύμφωνα με το Europe 1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πολύ σύντομα στην επιστολή διαβεβαιώνοντας για την "πλήρη δέσμευση του συνόλου των υπηρεσιών του κράτους για τη διαλεύκανση των συνθηκών της εξαφάνισής τους και για την απελευθέρωσή τους".

Και άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν εξαφανιστεί στη Συρία, ανάμεσά τους ο Αμερικανός Τζέιμς Φόλεϊ, 39 ετών, ένας έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος απήχθη στα τέλη Νοεμβρίου στη βόρεια χώρα. Ο Φόλεϊ έστελνε βιντεοσκοημένα ρεπορτάζ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης, ένας ιταλός δημοσιογράφος, ο Ντομένικο Κουίρικο της εφημερίδας La Stampa, έχει εξαφανιστεί στη Συρία από τις 9 Απριλίου.

Εξάλλου, 24 δημοσιογράφοι, στη πλειοψηφία τους Σύροι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κρίσης στη Συρία στις 15 Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Ανάμεσά τους τέσσερις Γάλλοι, μια Αμερικανίδα, μια Γιαπωνέζα και ένας Ιρακινός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)