to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 03.04.2016

Πολιτική

Επιστολή Παπαδημούλη σε Σουλτς, Γκουαλτιέρι και στους προέδρους όλων των Πολιτικών Ομάδων της Ευρωβουλής για τις αποκαλύψεις του Wikileaks

«Ζητώ την συμβολή σας για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά από σχετική συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μ.Σουλτς, τους Προέδρους όλων των Πολιτικών Ομάδων (πλήν της Μ.Λεπέν) καθώς και στον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος (FAWG) κ. Ρ. Γκουαλτιέρι.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON) καθώς και σε όλα τα μέλη της σχετικής Ομάδας Εργασίας (FAWG) που έχει συγκροτήσει του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,

Αξιότιμε κε Γκουαλτιερι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.

Χρειάζεται από την πλευράς μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματικη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθάρισει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκάλυψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)