to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 03.09.2022

Πολιτική

Το δημόσιο παραχωρεί 161 κυκλαδικές αρχαιότητες αντί να τις διεκδικήσει - Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το Ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικά παραιτείται του δικαιώματος και της υποχρέωσης που έχει για τη νόμιμη και ηθικά επιβεβλημένη διεκδίκηση των 161 πολύτιμων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού που ανήκουν στην χώρα μας και που παρανόμως έχουν φύγει από τη χώρα- «Πρόκειται για ένα ακραίο νομοσχέδιο που αντιβαίνει στην αρχαιολογική νομοθεσία ,εκθέτει τη χώρα και την απομακρύνει από τη νόμιμη διεκδίκηση αρχαιοτήτων που παρανόμως έχουν αφαιρεθεί από το έδαφος της», τονίζουν η Ο. Γεροβασίλη και η Σ. Αναγνωστοπούλου


Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Τασούλα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Όλγα Γεροβασίλη και  η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου θέτουν σοβαρά  ζητήματα  για το σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατατέθηκε εχθές (1/9) και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα (5/9) για να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (8/9), σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Πρόκειται για ένα ακραίο νομοσχέδιο που αντιβαίνει στην αρχαιολογική νομοθεσία ,εκθέτει τη χώρα και την απομακρύνει από τη νόμιμη διεκδίκηση αρχαιοτήτων που παρανόμως έχουν αφαιρεθεί από το έδαφος της.

Με την επιστολή αυτή, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που προσβάλλει  το κύρος του κοινοβουλίου και που λειαίνει το έδαφος  για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων. Επιπλέον απαιτούν την κατάθεση στη Βουλή, όλων των εγγράφων βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε  η σχετική συμφωνία.

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Όπως γνωρίζετε κατατέθηκε εχθές (1/9) και εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα (5/9) για να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη (8/9), σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έγκυροι  επιστημονικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αν η Βουλή προβεί στην κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, που έγινε εν κρυπτώ και με επισπεύδοντες ιδιώτες συλλέκτες, χωρίς καν να γίνεται γνωστός ο τρόπος κατοχής της ανωτέρω συλλογής, το Ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικά παραιτείται του δικαιώματος και της υποχρέωσης που έχει για τη νόμιμη και ηθικά επιβεβλημένη διεκδίκηση των 161 πολύτιμων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού που ανήκουν στην χώρα μας και που παρανόμως έχουν απομακρυνθεί από το έδαφός της, ενδεχομένως ακόμα και ως προϊόντα λαθρανασκαφών.
Μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο είναι νομικά και η ηθικά απαράδεκτη αλλά πολύ φοβούμαστε ότι θα αποτελέσει την αρχή για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων με τη «σφραγίδα», μάλιστα, της Βουλής των Ελλήνων, κάτι ανεπίτρεπτο ηθικά, νομικά και συνταγματικά.
Περαιτέρω, η Βουλή καλείται να κυρώσει μια συμφωνία, όπου ένας εκ των συμβαλλομένων είναι το άγνωστο μέχρι σήμερα «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ», αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Παρόλα αυτά, στο εν λόγω Ινστιτούτο, άγνωστης σύνθεσης, συμφερόντων και καταστατικού, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει την κατοχή των 161 αρχαίων αντικειμένων, αφού πρώτα τα «εισέφερε» στο Ινστιτούτο ο ιδιώτης συλλέκτης L. Stern με ιδιωτικό συμβολαιογραφικό έγγραφο (που επίσης καλείται να νομιμοποιήσει η Ελληνική Βουλή ως παράτημα της προς κύρωση συμφωνίας), στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ως «όρος» για να επιτευχθεί η μεταξύ τους συναλλαγή, η προηγούμενη έγκριση του ελληνικού κράτους για κατοχή της συλλογής από το Ινστιτούτο έως τις 10.09.2022, ώστε αυτό στη συνέχεια να την παραχωρήσει στο MET της Νέας Υόρκης για να εκτεθεί για διάστημα 25+25 ετών.. Σε ποια «επιστροφή» λοιπόν και στο όνομα ποιας νομιμότητας αναφέρεται το εν λόγω σ/ν;
Ωστόσο, κε Πρόεδρε, τα παραπάνω και όσα περιλαμβάνει το σ/ν  δεν έχουν προηγούμενο ούτε στην ιστορία του κοινοβουλίου ούτε μας τιμούν ως εκπροσώπους του ελληνικού λαού.
Ακόμη και αν η κ. Μενδώνη δεν έχει συναίσθηση του ρόλου της και επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εξαπατήσει το ελληνικό κοινοβούλιο παρασύροντάς το σε καταφανώς παράνομες πράξεις, κάνουμε έκκληση σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, να παρέμβετε, ως Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού της χώρας για να διαφυλάξετε το κύρος του κοινοβουλίου και τον ρόλο της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού ως θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Ζητάμε να αποσυρθεί το απαράδεκτο σ/ν του Υπ. Πολιτισμού που καταφανώς αντιβαίνει και καταστρατηγεί την αρχαιολογική νομοθεσία, βαφτίζοντας «επαναπατρισμό» την ανανέωση συλλογών ιδιωτικών μουσείων.
Περαιτέρω ζητάμε την κατάθεση στην Ελληνική Βουλή όλων των εγγράφων που αφορούν τη ίδρυση, σύσταση και λειτουργία του «Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ», καθώς και του καταστατικού του, παράλληλα με την πλήρη σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου, μήπως ενημερωθούμε, εν τέλει, από πού και από ποιον άντλησε την εξουσία και τη νομιμοποίηση, ένα ανύπαρκτο μέχρι χθες Ινστιτούτο να εκβιάζει από κοινού με έναν ξένο «συλλέκτη» το ελληνικό κράτος, προκειμένου αυτό να απεμπολήσει τα απαράγραπτα δικαιώματα που έχει επί της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)