to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 18.02.2020

Διεθνή

Επιστολή 134 Ευρωβουλευτών προς την Αμερικανική Βουλή για την ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος

Επιστολή 134 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, RenewEurope, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- προς την Αμερικανική Βουλή και την Επιτροπή Οικονομικών των ΗΠΑ για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ κρατών, θεσμών και αρχών για ένα δικαιότερο και πιο λειτουργικό φορολογικό σύστημα συνυπέγραψε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης.


Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα -σκεπτικισμός για την παγκοσμιοποίηση, πίεση στα κράτη πρόνοιας και αυξημένα επίπεδα κοινωνικών ανισοτήτων- πρέπει να τερματίσουμε τις φορολογικές πρακτικές πολλών μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες πολύ συχνά βρίσκουν γκρίζες ζώνες στην υφιστάμενη νομοθεσία, κάτι που τους επιτρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους απ’ όσο θα έπρεπε.»

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να ζητούν περισσότερη προστασία και ίση μεταχείριση» αναγνωρίζουν οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας πως «για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να τερματίσουμε την μετατόπιση των κερδών, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, σε φορολογικούς παραδείσους». Προς αυτή την κατεύθυνση, «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ για μια δίκαιη φορολογία σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε τις αρχές που διέπουν το εταιρικό φορολογικό μας σύστημα, να κλείσουμε τα ‘’παραθυράκια’’, να αντιμετωπίσουμε τα μειονεκτήματα του συστήματός μας και να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη φορολογία για τους πολίτες».

Γι’αυτό και, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις «πρέπει να πιέσουμε τις αντίστοιχες διοικήσεις να λάβουν μια εποικοδομητική στάση και να εργαστούν για την αποκατάσταση ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ενθαρρύνετε τις κυβερνήσεις να φορολογούν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εταιρειών, οι οποίες πληρώνουν ελάχιστους, αν όχι μηδενικούς φόρους.» 

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δίκαιου συστήματος, στο οποίο όλοι -πλούσιοι και φτωχοί- θα πληρώνουν το πρέπον μερίδιο που τους αναλογεί» αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προςτην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Οικονομικών των ΗΠΑ

Θέμα: Φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη διάβρωση της βάσης και την μετατόπιση των κερδών

Αγαπητοί βουλευτές της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων,

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πίεση στα κράτη πρόνοιας, βαθιά ανησυχία για τα επίπεδα ανισότητας και από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για την παγκοσμιοποίηση, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες δράσεις από εμάς. Από την καρδιά του Μίτσιγκαν έως τα περίχωρα του Μιλάνου, πολλοί πολίτες απευθύνουν έκκληση για μια πιο δίκαιη οικονομία και κοινωνία. Για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, πρέπει να τερματίσουμε τις φορολογικές πρακτικές πολλών μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες πολύ συχνά βρίσκουν γκρίζες ζώνες στην υφιστάμενη νομοθεσία, κάτι που τους επιτρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους απ’ όσο θα έπρεπε. Ως συνέπεια, η ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας -η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Οι πολίτες έχουν δίκιο να ζητούν για περισσότερη προστασία και ίση μεταχείριση. Τις περασμένες δεκαετίες, οι συντελεστές εταιρικών φόρων κατακρημνίστηκαν - μεταξύ του 1995 και του 2017, τα ομοσπονδιακά έσοδα από εταιρικά έσοδα μειώθηκαν κατά 30%. Στην ΕΕ, ο μέσος όρος του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή μειώθηκε κατά 32%, σε σχέση με το 2000. Είναι ύψιστης σημασίας, λοιπόν, οι εταιρείες και, όχι μόνο οι ιδιώτες να συμβάλλουν δίκαια στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να τερματίσουμε τη μετατόπιση των κερδών, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, σε φορολογικούς παράδεισους.

Η βασική οικονομική υπόθεση, ότι οι φόροι πληρώνονται όταν καταγράφονται κέρδη δεν ισχύει, πλέον, και δεν αποτελεί, επίσης, αναπόφευκτη συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Η έλλειψη συντονισμού έχει συμβάλλει στο να ευδοκιμήσει αυτό το φαινόμενο. Στον κόσμο που κυριαρχείται από πολυεθνικές εταιρείες, οι μονομερείς λύσεις δεν παρέχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αντ 'αυτού, ανοίγουν νέα κενά.Οι διαπραγματεύσεις -‘’BEPS 2.0”-σε επίπεδο ΟΟΣΑ για μια δίκαιη φορολογία σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία  αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε τις αρχές που διέπουν το εταιρικό φορολογικό μας σύστημα, να κλείσουμε τα «παραθυράκια», να αντιμετωπίσουμε τα μειονεκτήματα του συστήματός μας και να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη φορολογία για τους πολίτες. Παράλληλα, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μειώνει την ανάγκη για αυξημένους φορολογικούς συντελεστές.

Οι εταιρείες και οι πολίτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα άυλη οικονομία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές. Θα πρέπει να απομακρυνθούμε από την αρχή του ανταγωνισμού και από τις μορφές ενιαίας φορολογίας. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη έννοιες, όπως το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, η εναρμόνιση της φορολογικής βάσης και η διασυνοριακή ενοποίηση του φορολογητέου κέρδους. Αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του προηγούμενου Δεκεμβρίου σχετικά με το θέμα, το οποίο και έχουμε επισυνάψει στην παρούσα επιστολή. 

Στον πολιτικό κόσμο και εντός της κοινωνίας υπάρχει μια ευρεία υποστήριξη για την παροχή βοήθειας στις μεσαίες και τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις, αλλά και για την ανάγκη του να σταματήσουμε να αφήνουμε κάποιους να ξεφεύγουν από τα συλλογικά καθήκοντα που έχουν ως πολίτες, τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, η πληρωμή των φόρων. Επιπλέον, πολλές εταιρείες ζητούν πιο σταθερούς και λιγότερο περίπλοκους φορολογικούς κανόνες. Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου σας ζητούμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας. Πρέπει να πιέσουμε τις αντίστοιχες διοικήσεις να λάβουν μια εποικοδομητική στάση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -ΟΟΣΑ- και να εργαστούν για την αποκατάσταση ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ενθαρρύνετε τις κυβερνήσεις να φορολογούν τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εταιρειών, οι οποίες πληρώνουν ελάχιστους, αν όχι μηδενικούς φόρους. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταδικαστούν και από τα δύο θεσμικά όργανα οι απειλές για την επιβολή δασμών, ως απάντηση σε τέτοια μέτρα.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δίκαιου συστήματος, στο οποίο όλοι -πλούσιοι και φτωχοί- θα πληρώνουν το πρέπον μερίδιο που τους αναλογεί.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

AINSLIEScott, Ην. Βασίλειο - Greens/FreeAlliance, ALFONSIFrançois, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, ANDRESENRasmus, Γερμανία - Greens/FreeAlliance, ANDRIEUEric, Γαλλία - S&D, ANGELMarc, Λουξεμβούργο - S&D, ARA-KOVÂCSAttila, Ουγγαρία - S&D, AUSTREVICIUSPetras, Λιθουανία - RenewEurope, AVRAMCarmen, Ρουμανία - S&D, BASESCUTraian, Ρουμανία - EPP, BELKAMarek, Πολωνία - S&D, BENIFEIBrando, Ιταλία - S&D, BENOVAMonika, Σλοβακία - S&D, BILBAOBARANDICAIzaskun, Ισπανία - RenewEurope, BITEAUBenoît, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, BONAFESimona, Ιταλία - S&D, BOTENGAMarc, Βέλγιο - GUE/NGL, BOYERGilles, Γαλλία - RenewEurope, CALENDACarlo, Ιταλία - S&D, CAREMEDamien, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, CARVALHAISIsabel, Πορτογαλία - S&D, CHAHIMMohammed, Ολλανδία - S&D, CHASTELOlivier, Βέλγιο - RenewEurope, CHOWNSEllie, Ην. Βασίλειο - Greens/FreeAlliance, CIZMiroslav, Σλοβακία - S&D, CORMANDDavid, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, CORRAOIgnazio, Ιταλία - NonAttached 5starMovement,DANCESeb, Ην. Βασίλειο - S&D,DANTINicola, Ιταλία - S&D, DECASTROPaolo, Ιταλία - S&D, DECERLEJeremy, Γαλλία - RenewEurope, DELBOS-CORFIELDGwendoline, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, DELLIKarima, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, DOBREVKlara, Ουγγαρία - S&D, DURAFERRANDISEstrella, Ισπανία - S&D, DURANDPascal, Γαλλία -RenewEurope, EICKHOUTBas, Ολλανδία -Greens/FreeAlliance, FAJONTanja, Σλοβενία - S&D, FERNANDEZJonás, Ισπανία - S&D,FERRANDINOGiuseppe, Ιταλία - S&D, FUGLSANGNiels, Δανία - S&D, GARCIADELBLANCOIban, Ισπανία - S&D, GARDIAZABALRUBIALEider, Ισπανία - S&D,GARICANOLuis, Ισπανία - RenewEurope, GIARRUSSODino, Ιταλία - NonAttached 5starMovement, GIEGOLDSven, Γερμανία - Greens/EFA, GILLNeena, Ην. Βασίλειο - S&D, GLUCKSMANNRaphaèl, Γαλλία - S&D, GONZALEZCASARESNicolás, Ισπανία - S&D,GRAPINIMaria, Ρουμανία - S&D, GRUDLERChristophe, Γαλλία -RenewEurope, GUALMINIElisabetta, Ιταλία - S&D, GUETTABernard, Γαλλία - RenewEurope, GUSMÂOJosé, Πορτογαλία - GUE/NGL, HEIDEHannes, Αυστρία - S&D, HEINALUOMAEero, Φινλανδία - S&D, HOJSIKMartin, Σλοβακία - RenewEurope, HOMSGINELAlicia, Ισπανία - S&D,HOOKAntony, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, IJABSIvars, Λετονία - RenewEurope, JADOTYannick, ΓαλλίαGreens/FreeAlliance, JONESJackie, Ην. Βασίλειο - S&D, JONGERIUSAgnes, Ολλανδία - S&D, KIRTON-DARLINGJude, Ην. Βασίλειο - S&D, KOKKALISPetros, Ελλάδα - GUE/NGL, KONECNAKaterina, Τσεχία - GUE/NGL, KÖSTERDietmar, Γερμανία - S&D, KUMPULA-NATRIMiapetra, Φινλανδία - S&D, LALUCQAurore, Γαλλία - S&D, LAMBERTSPhilippe, Βέλγιο -Greens/FreeAlliance, LANGEBernd, Γερμανία - S&D, LARROUTUROUPierre, Γαλλία - S&D, PHILLIPSAlexandraLouise, Ην. Βασίλειο - Greens/FreeAlliance, LUENACésar, Ισπανία - S&D,MAJORINOPierfrancesco, Ιταλία - S&D, MALDEIKIENEAusra, Λιθουανία - EPP, MALDONADOLOPEZAdriana, Ισπανία - S&D, MARQUESMargarida, Πορτογαλία - S&D, MARQUESPedro, Πορτογαλία - S&D,  CASTALDOFabioMassimo, Ιταλία - NonAttached 5starMovement, MATIASMarisa, Πορτογαλία - GUE/NGL, MOHAMMEDShaffaq, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, MOLNARCsaba, Ουγγαρία - S&D, MORETTIAlessandra, Ιταλία - S&D, NARTJavier, Ισπανία - RenewEurope, NIEDERMAYERLudek, Τσεχία - EPP, OLEKASJuozas, Λιθουανία - S&D, OMARJEEYounous, Γαλλία - GUE/NGL, PAPADIMOULISDimitrios, Ελλάδα - GUE/NGL, PIEDICINIPiernicola, Ιταλία - NonAttached 5starMovement, PEKKARINENMauri, Φινλανδία - RenewEurope, PEKSAMikulas, Τσεχία - Greens/FreeAlliance, PICIERNOGiuseppina, Ιταλία - S&D,PISAPIAGiuliano, Ιταλία- S&D, PIZARROManuelPizarro, Πορτογαλία - S&D, PORRITTLuisa, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, RAFAELASamira, Ολλανδία - RenewEurope, RODRIGUEZRAMOSSoraya, Ισπανία - RenewEurope,REGNEREvelyn, Αυστρία - S&D, RIESFrédérique, Βέλγιο - RenewEurope, RIQUETDominique, Γαλλία - RenewEurope, RITCHIESheila, Ην. Βασίλειο - RenewEurope, RIVASIMichèle, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, RÔNAISandor, Ουγγαρία - S&D, ROOSECaroline, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, SATOURIMounir, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, SCHALDEMOSEChristel, Δανία - S&D, SCHIEDERAndreas, Αυστρία - S&D, SCHIRDEWANMartin, Γερμανία - GUE/NGL, SCHOLZHelmut, Γερμανία - GUE/NGL, SCHUSTERJoachim, Γερμανία - S&D, SCOTTCATOMolly, Ην. Βασίλειο - Greens/EFA, SEJOURNEStephane, Γαλλία - RenewEurope, SIDLGunther, Αυστρία - S&D, SIKORSKIRadoslaw, Πολωνία - EPP, SOLISPEREZSusana, Ισπανία - RenewEurope, SPYRAKIMaria, Ελλάδα - EPP, STEFANECIvan, Σλοβακία - EPP, STRIKTineke, Ολλανδία - Greens/FreeAlliance, TANGPaul, Ολλανδία - S&D, TAXVera, Ολλανδία - S&D, TINAGLIIrene, Ιταλία - S&D, TOIAPatrizia, Ιταλία - S&D, TORVALDSNils, Φινλανδία - RenewEurope, TOUSSAINTMarie, Γαλλία - Greens/FreeAlliance, URTASUNErnest, Ισπανία - Greens/FreeAlliance, VANBREMPTKathleen, Βέλγιο - S&D, VANSPARRENTAKKim, ΟλλανδίαGreens/FreeAlliance, VAUTMANSHilde, Βέλγιο - RenewEurope, VEDRENNEMarie-Pierre, Γαλλία - RenewEurope, VOLLATHBettina, Αυστρία - S&D, WOLTERSLara, Ολλανδία - S&D, YENBOUSalima, ΓαλλίαGreens/FreeAlliance, YON-COURTINStephanie, Γαλλία - RenewEurope, ZORRINHOCarlos, Πορτογαλία - S&D.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)