to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 12.03.2019

Πολιτική

Επιστολές της Αν. Καββαδία για το πρωτοσέλιδο του «Μακελειού» προς τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πρόεδρο της PACE

Συνέχεια στο θέμα του χυδαίου πρωτοσέλιδου της, κατ' ευφημισμόν, εφημερίδας «Μακελειό» - μετά και την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη - έδωσε σήμερα η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), βουλεύτρια Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία


Συνέχεια στο θέμα του χυδαίου πρωτοσέλιδου της, κατ' ευφημισμόν, εφημερίδας «Μακελειό» - μετά και την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη - έδωσε σήμερα η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), βουλεύτρια Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ζητώντας - με επιστολές της προς τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόμπγιορν Γιάγκλαντ και την Πρόεδρο της PACE Λιλιάν Μορί Πασκιέ - την άμεση και απερίφραστη καταδίκη τέτοιων πρακτικών.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η σιωπή και η ανοχή απέναντι στη ρητορική μίσους και τον χυδαίο, σεξιστικό, φασιστικό λόγο, διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα πόρρω απέχουν από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφίας και το αγαθό της ενημέρωσης.

«Ως γυναίκα πολιτικός και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος αντιστέκομαι σθεναρά σε λογικές που καλλιεργούν το έδαφος για την άνοδο του φασισμού και παραβιάζουν κατάφωρα την έννοια της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει η Αννέτα Καββαδία. Και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καμπάνιες του Συμβουλίου της Ευρώπης : «Όχι στη Ρητορική Μίσους» και «Όχι στο Κοινοβούλιό μου» (που αφορά τη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης), ζητά να ασχοληθεί με το θέμα, μεταξύ άλλων, και η αρμόδια Επιτροπή για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, ECRI (European Commission against Racism and Intolerance).


 

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Αννέτας Καββαδία προς τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Πρόεδρο της PACE :  


 

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,


 

Σας απευθύνομαι με την ιδιότητά μου ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Η επιστολή μου αφορά στο ακραία προσβλητικό δημοσίευμα της ακροδεξιάς εφημερίδας «Μακελειό». Εδώ και πολύ καιρό, το συγκεκριμένο προπαγανδιστικό έντυπο έχει εκμεταλλευθεί το φιλελεύθερο ελληνικό νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και την προσήλωση του ελληνικού κράτους στην προστασία της ελευθεροτυπίας, προκειμένου να «κιτρινίσει» ασύστολα, χρησιμοποιώντας πεζοδρομιακό λόγο και χυδαίο ύφος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά σε εξώφυλλο με φωτογραφίες γυναικών-μελών της ελληνικής κυβέρνησης - και της συζύγου του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένης - με υβριστικές και σεξιστικές αναφορές του χειρίστου ύφους και είδους και τον ανεκδιήγητο τίτλο: «το πουταναριό του προδότη». Το εξώφυλλο έρχεται ως συνέχεια πολλών υβριστικών δημοσιευμάτων, που στοχοποιούν απαρέγκλιτα πολιτικούς, πρόσωπα του αριστερού και προοδευτικού πολιτικού χώρου, δημόσια πρόσωπα που σχετίζονται όχι μόνο με την Αριστερά αλλά και το χώρο του φεμινισμού, των ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών κοκ.

Ο λόγος του «Μακελειού» είναι αρχετυπικός λόγος μίσους, λόγος κακοποιητικός που ξεπερνάει το όριο οποιασδήποτε δημοκρατικής ανοχής, παράνομος και νομικά κολάσιμος για κάθε σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία. Με την επιστολή μου θα ήθελα να φέρω υπόψιν σας και υπόψιν της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το συγκεκριμένο ζήτημα, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και τη δέσμευσή σας για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ιδιαιτέρως των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία της ΚΣΣΕ στα ίδια ζητήματα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρομαι στη Σύσταση υπ. Αρ. 15 της Επιτροπής ECRI για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, την υιοθέτηση, από τα όργανα της Συνέλευσης, το Συμβούλιο των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών και την Επιτροπή Υπουργών, πολλών χαρτών, ψηφισμάτων και συστάσεων, που θέτουν τα όρια και βοηθούν τα κράτη-μέλη να διαχειριστούν το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου καθώς και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης “No Hate Speech” και “Not in my Parliament”.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνω να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, που να καταδικάζει τέτοια φαινόμενα κακοποίησης της ελευθερίας του λόγου, που οδηγούν στην άνοδο του ρατσισμού και του σεξισμού. Ως ευρωπαίοι/ες βουλευτές και βουλεύτριες, πρέπει να δούμε αυτή την άθλια συγκυρία ως αφορμή, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας έναντι των ανοιχτών και δημοκρατικών ευρωπαϊκών κοινωνιών, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, και να αναλάβουμε άμεση δράση έναντι όσων επιθυμούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας με μίσος.


 

Με εκτίμηση,

Αννέτα Καββαδία

Βουλεύτρια Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιο της Ευρώπης

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)