to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:28 | 20.04.2017

Πολιτισμός

Επιστημονικό Συνέδριο: Πενήντα χρόνια μετά, νέες προσεγγίσεις στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, 20-22 Απριλίου

Διοργάνωση: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


Η δικτατορία της 21ης Απριλίου αποτελεί ένα κομβικό γεγονός του ελληνικού 20ού αιώνα. Σε αντίθεση, ωστόσο, με άλλες τραυματικές περίοδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κάθε άλλο παρά καλύφθηκε από σιωπή κατέχοντας μια ιδιαίτερη θέση στο δημόσιο λόγο. Η μετάβαση στη δημοκρατία και μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (π.χ. εορτασμοί επετείων), που τη συνόδευσαν, τροφοδότησαν τη σχετική συζήτηση, η οποία αφορούσε πολιτικές κυρίως, πτυχές της περιόδου, όπως το φοιτητικό και γενικότερα το αντιδικτατορικό κίνημα (με έμφαση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου), τις διώξεις και τον αυταρχισμό του καθεστώτος, τον ρόλο του «ξένου παράγοντα».

Πενήντα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το συνέδριο που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας στις 20-22 Απριλίου 2017 φιλοδοξεί να αποτυπώσει τις νέες κατευθύνσεις της έρευνας. Οι 47 ανακοινώσεις παλαιότερων και νεότερων ερευνητών της περιόδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοδοξούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση πεδίων και θεματικών,  όπως π.χ. ο διεθνής αντίκτυπος της δικτατορίας, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της και οι εξελίξεις στην οικονομία, οι διεργασίες στο εσωτερικό της, τα δημόσια/τεχνικά έργα και οι πολιτικές του χώρου, οι πολιτισμικές δράσεις και η αμφισβήτηση, ο ρόλος της Εκκλησίας, οι πολλαπλές στάσεις απέναντι στο καθεστώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η «στιγμή» της μετάβασης στη δημοκρατία.

Παράλληλα με το συνέδριο, στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα επαναληφθεί η έκθεση που είχε οργανωθεί από τους ίδιους φορείς το 2007, με σπάνια τεκμήρια της περιόδου της δικτατορίας και του αντιδικτατορικού αγώνα.  Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τις συλλογές των ΑΣΚΙ και αντλήθηκαν από προσωπικά αρχεία αγωνιστών της περιόδου, αρχεία πολιτικών φορέων, αντιδικτατορικών ομάδων, νεολαιίστικων οργανώσεων, καθώς και από μία πολύ μεγάλη συλλογή ελληνικού και ξένου αντιδικτατορικού τύπου. Φωτογραφίες, αφίσες, επιστολές, φυλλάδια, περιοδικά, εφημερίδες, κάρτες, σκίτσα και προκηρύξεις εικονογραφούν χρόνο το χρόνο την πορεία του καθεστώτος και την πάλη εναντίον του από την έναρξη έως την πτώση του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως εκφράστηκε από τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που υπερέβησαν τις παλαιότερες διαχωριστικές γραμμές και αντιτάχθηκαν στη δικτατορία.

Πενήντα χρόνια μετά: Νέες προσεγγίσεις στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών

Επιστημονικό Συνέδριο

20-22 Απριλίου 2017

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)

Διοργάνωση: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)