to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιστήμονες επανέφεραν βλαστικά κύτταρα στην αρχική τους κατάσταση

Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να επανεκκινήσουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Δηλαδή να τα επαναφέρουν στην αρχική τους κατάσταση. Αυτή που θα είχαν τα βλαστικά κύτταρα ενός εβρύου επτά έως δέκα ημερών.



Αυτή η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Σύμφωνα με το RT, oι ερευνητές διατηρούν ελπίδες ότι ίσως μπορέσουν σύντομα να οδηγηθούν στην ανάπτυξη θεραπειών.

«Αυτά τα κύτταρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πραγματική αφετηρία για τη διαμόρφωση των ιστών στο ανθρώπινο έμβρυο» δήλωσε ο Austin Smith, διευθυντής του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Cambridge και συν - επικεφαλής της έρευνας. «Η σύλληψη εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων είναι σαν να σταματάει το ρολόι της ανάπτυξης πριν τα κύτταρα αρχίσουν να γίνονται διακριτά και να διαμορφώνουν ιστούς».

Η μελέτη των κυττάρων στα οποία έχει γίνει επανεκκίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης του εμβρύου αλλά και των αναπτυξιακών διαταραχών.

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να «ξεκλειδώσουμε» τη λειτουργική βιολογία της πρώιμης ανάπτυξης που έως τώρα είναι αδύνατο να μελετηθεί από τους επιστήμονες» τονίζει ο Smith.

Στο μέλλον η γνώση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την παραγωγή και αναπαραγωγή τέτοιων κυττάρων πράγμα που θα μπορούσε να έχει πλήθος εφαρμογών. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κυτταρικές θεραπείες.

«Οι επιστήμονες έχουν τελειοποιήσει με αξιόπιστο τρόπο την επανεκκίνηση κυττάρων ποντικιών, αλλά τα ανθρώπινα κύτταρα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα συλλάβεις και να διακρίνεις τις λεπτές διαφορές μεταξύ των μεμονωμένων κυττάρων. Είναι σαν το ρολόι της ανάπτυξης να μην έχει σταματήσει ταυτόχρονα και μερικά κύτταρα είναι λίγα λεπτά πιο μπροστά από άλλα» εξηγεί ο Smith.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βοηθώντας στην αναγέννηση ιστών, η επιστήμη των βλαστικών κύτταρων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες ανίατες μέχρι σήμερα, όπως διάφορες καρδιακές και οφθαλμικές παθήσεις, η νόσος του Πάρκινσον και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, απαιτείται πολλή έρευνα ακόμη.

«Τώρα πρέπει να κάνουμε περαιτέρω μελέτες για να δούμε πως τα κύτταρα που δημιουργήσαμε εμείς συγκρίνονται με τα άλλα» δηλώνει ο Yasuhiro Takashima, από τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας που συνεργάστηκε με τον Smith. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτά τα κύτταρα αποτελούν μια καλύτερη αφετηρία από τα υπάρχοντα βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη θεραπειών αλλά το να ξεκινάμε από εντελώς μηδενική βάση ίσως αποδειχτεί ευεργετικό» καταλήγει.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)