to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 16.10.2012

Διεθνή

Επισκόπηση τουρκικού τύπου: «Ο Άσαντ δυναμώνει στρατιωτικά»

Πολλοί τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «η Τουρκία παίζει με τον πόλεμο». Ένα φάσμα πολιτικών αναλυτών, που ξεκινάει από συμπαθούντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) ως τους φιλελεύθερους και την αριστερά, διατείνεται ότι ‘μια χώρα που εδώ και 30 χρόνια πολεμάει με το ΡΚΚ, αναμιγνύεται στον εμφύλιο μιας άλλης χώρας.


Μια χώρα που δεν έχει σταθεροποιήσει τη δική της δημοκρατία στο εσωτερικό, δεν έχει εξασφαλίσει την ισότητα ανάμεσα στους δικούς της πολίτες και, επιπλέον, έχει πληθυσμιακά την ίδια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλία με τη Συρία, γίνεται μέρος των συγκρούσεων στη γειτονική χώρα και υποστηρίζει των ένοπλο αγώνα των εκεί σουνιτών’…

          

Η δημοσιογράφος Νεσέ Ντουζέλ συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Δρα Καάν Ντιλέκ, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ειρήνης Μέσης Ανατολής (ΙΜΡΑ) και η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ‘Ταράφ’ (8/10) με τον εν θέματι τίτλο.


 Το ΙΜΡΑ κάνει δημοσκοπήσεις στις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας με τη Συρία, συνομιλεί με ηγετικά στελέχη των γειτονικών με την Τουρκία χωρών και κάνει προσωπικές συνεντεύξεις με πολίτες των χωρών αυτών.


Ο Καάν Ντιλέκ ειδικεύεται σε θέματα ιστορίας και πολιτικής της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα των σιιτικών περιοχών της. Μετά το πτυχίο του στις Οικονομικές Επιστήμες στο κρατικό Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης (Ιστορία των Πολιτισμών) όπου έκανε και το διδακτορικό του. Έχει εργαστεί προηγουμένους στις τουρκικές δεξαμενές σκέψης ASAM και ORSAM.


Μεταφράζουμε την εν λόγω συνέντευξη (σε δύο μέρη), στην οποία ο Καάν Ντιλέκ δίνει εντυπωσιακές πληροφορίες για την πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία και κάνει σαφείς προβλέψεις για το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική αυτή.

 
ΕΡ: Η Συρία κατέρριψε πρώτα το τουρκικό αναγνωριστικό, τώρα πέφτουν βόμβες στις παραμεθόριες πόλεις της Τουρκίας. Γιατί φέρεται η Συρία τόσο προκλητικά;

ΑΠ: Άλλες ομάδες και χώρες σκέφτονται ότι η Τουρκία φέρεται προκλητικά. Λένε ότι προκλητική είναι η Τουρκία που υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση στη Συρία. Επιπλέον εμείς δεν γνωρίζουμε σαφώς το τι έχει διαμειφθεί στο διάστημα από την κατάρριψη του αεροπλάνου μέχρι τώρα! Μάλιστα, δεν ξέρουμε καν πώς έπεσε το αεροπλάνο μας ούτε αν χτυπήθηκε με πύραυλο. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία.


ΕΡ: Ποιος κατά τη δική σας γνώμη είναι προκλητικός;


ΑΠ: Κατά τη γνώμη μου εν καιρώ πολέμου πολλά, για να μην πω όλα, είναι δυνατά.


ΕΡ: Είπατε εν καιρώ πολέμου –βρίσκεται σήμερα η Τουρκία σε πόλεμο με τη Συρία;


ΑΠ: Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα άμεσο πόλεμο, αλλά η Τουρκία είναι εδώ κι ένα διάστημα σε σύγκρουση με τη Συρία. Πρόκειται για έναν πόλεμο του ‘ποιος είναι πληρεξούσιος’!  Ένας μοντέρνος πόλεμος έχει εξάλλου και αυτή τη διάσταση. Υπάρχουν μερικές ομάδες ‘τζιχάντ’ που τις στηρίζει η Τουρκία. Οι ομάδες αυτές πολεμούν κατά του συριακού καθεστώτος. Αλλά, ας μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι ‘η Τουρκία έχει βάλει μερικές ομάδες να πολεμούν εναντίον του καθεστώτος ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα’.


ΕΡ: Τι ακριβώς λέτε;


ΑΠ: Φυσικά υπάρχουν ένοπλες ομάδες που απαρτίζονται από σύριους σουνίτες που έχουν εξεγερθεί εναντίον τους καθεστώτος της Συρίας. Όμως μέσα στην ένοπλη αντιπολίτευση υπάρχουν και ομάδες ‘τζιχάντ’ που προέρχονται από διαφορετικές χώρες –από τον Καύκοασο, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, Λιβύη, Ιορδανία και Αίγυπτο- και σχετίζονται με το δίκτυο της Αλ Κάϊντα. Αυτούς στηρίζει η Τουρκία. Εξάλλου αν δεν υπήρχε στήριξη της Τουρκίας, η ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρή. Από την Τουρκία πήραν το πιο σημαντικό μέρος της επιμελητειακής στήριξης. Εμείς, ως ερευνητικός οργανισμός, κάναμε επιτόπια έρευνα πεδίου τόσο στην συριακή παραμεθόριο όσο και στην τουρκική πλευρά της παραμεθόριας περιοχής που περικλείει και τις πόλεις Χάταϊ (Αντιόχεια), Κίλις και Σανλίουρφα (Ούρφα, αρχαία Έδεσσα).


ΕΡ: Τι είδατε εκεί;


ΑΠ: Διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος στο Χάταϊ, σουνίτες και αλεβίτες, είναι όλοι πολύ ανήσυχοι με τα όσα συμβαίνουν. Τους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία κάποιες αντιπολιτευόμενες ένοπλες ομάδες τζιχάντ από τη Συρία που περνούν με άνεση τα σύνορα. Μένουν στο Χάταϊ, ξεκουράζονται, πηγαίνουν σε νοσοκομεία αν είναι τραυματίες κι ύστερα επιστρέφουν στη Συρία και πολεμούν. Έχουν αυτοκίνητα με τουρκικές πινακίδες και τηλέφωνα με σύνδεση Turkcell. Κάναμε συνεντεύξεις με αυτούς τους ανθρώπους με ξένη υπηκοότητα. Μας έδωσαν ακόμη και τον τομέα που διοικούσαν.


ΕΡ: Ποια είναι η δύναμη που έχουν μέσα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αυτές οι ομάδες τζιχάντ που έρχονται από το εξωτερικό στη Συρία;


ΑΠ: Αριθμητικά δεν είναι πολλοί, αλλά είναι οι πιο ισχυροί. Γιατί ξέρουν να πολεμούν. Μπορούν και οργανώνουν επιχειρήσεις πολύ πέρα από τις δυνατότητες της ένοπλης αντιπολίτευσης που αποτελείται από απλούς πολίτες της Συρίας. Το πεδίο μάχης το διοικούν αυτή τη στιγμή αυτές οι ομάδες τζιχάντ που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάϊντα. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ένοπλη αντίσταση των σύριων σουνιτών ριζοσπαστικοποιείται καθημερινά. Εντέλει, θα λέγαμε ότι στη Συρία όλοι ‘ακονίζουν τα μαχαίρια τους’ ο ένας εναντίον του άλλου.


ΕΡ: Δηλαδή, η Τουρκία στηρίζοντας την αντίσταση που πολεμάει εναντίον του Άσαντ, στηρίζει και αυτές τις ομάδες Αλ Κάϊντα;


ΑΠ: Η Τουρκία βλέπει την Αλ Κάϊντα ως ένα μέσο που θα μπορούσε να αδυνατίσει τη ισχύ της στρατιωτικής δομής του καθεστώτος Άσαντ και θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερο τον οργανωμένο πόλεμο στο πεδίο. Την κατάσταση όμως δεν την βλέπουν με αυτό τον τρόπο οι σιιτικές κοινότητες του Ιράκ, του Ιράν και του Λιβάνου, που θεωρούν ότι με την κατάσταση αυτή «οι βαχαμπίτες στοχεύουν ειδικά εναντίον των σιιτών». Λόγου χάρη, η συνοικία Σαϊντ Ζεϊνέπ στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται ο τάφος της εγγονής του Προφήτη Μωάμεθ, Ζεχρά, είναι για τους σιίτες ιερός τόπος. Εκεί ζουν σιίτες από το Ιράκ, το Λίβανο και πολλά άλλα μέρη. Οι ομάδες τζιχάντ μπήκαν στη συνοικία και εκτέλεσαν με απαγχονισμό όλους τους σιίτες, γυναίκες και παιδιά.


ΕΡ: Θεέ μου…


ΑΠ: Κατά συνέπεια αυτή είναι η θεώρηση των σιιτών της περιοχής. Λένε «αν αυτοί ανατρέψουν τον Άσαντ θα επιτεθούν εναντίον όλων των σιιτών της περιοχής» και στηρίζουν τον Άσαντ.


ΕΡ: Όμως στο μεταξύ πέφτουν στην Τουρκία η μια πίσω από την άλλη βόμβες από τη Συρία. Θέλει η Συρία πόλεμο;


ΑΠ: Όχι, δεν θέλει πόλεμο. Γιατί να θέλει να πολεμήσει με έναν στρατό τόσο δυνατό όσο ο τουρκικός μια χώρα όπου επικρατεί τέτοιο πανδαιμόνιο; Μια τέτοια σκέψη δεν έχει κανέναν ορθολογισμό. Κοιτάξτε, η Τουρκία θέλει να δημιουργηθεί στην παραμεθόριο με τη Συρία μια ουδέτερη ζώνη (buffer zone). Μια τέτοια περιοχή όμως πρέπει να είναι για τον απλό λαό και όχι για τις ένοπλες ομάδες. Γιατί θέλει η Τουρκία την ουδέτερη ζώνη, για να πολεμούν με μεγαλύτερη ευχέρεια οι ομάδες αντίστασης ή αποδίδει πράγματι μεγάλη σημασία στην ανθρώπινη ζωή και θέλει μια ουδέτερη ζώνη για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι;   


ΕΡ: Δεν είναι μια ουδέτερη περιοχή όπου δεν θα υπάρχουν όπλα αυτό που θέλει η Τουρκία;


ΑΠ: Δεν είναι. Εμείς το προτείναμε αυτό στη γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ και του Υπουργείου Άμυνας. Απλώς μας άκουσαν. Η Τουρκία αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στην ανάγκη που έχουν οι ένοπλες ομάδες για μια ασφαλή ουδέτερη περιοχή, παρά για μια τέτοια περιοχή για τον άμαχο πληθυσμό.  Ωστόσο, τον πόλεμο στη Συρία δεν μπορεί πλέον κανείς να τον σταματήσει. Ούτε η Τουρκία. Μπορούμε όμως δημιουργώντας ανθρωπιστικές ζώνες, να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας. Αν σκοπός της Τουρκίας είναι πράγματι η δημοκρατία, η ειρήνη και η ανθρώπινη ζωή, μπορεί τότε να δημιουργήσει τέτοιες ουδέτερες ζώνες.


ΕΡ: Πού θέλει να φτιάξει η Τουρκία ουδέτερη ζώνη;


ΑΠ: Η Τουρκία θέλει να χτυπήσει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Θέλει, για παράδειγμα, να φτιάξει ουδέτερη ζώνη στην περιοχή μεταξύ Καμισλί-Χασεκί και με τον τρόπο αυτό να σπάσει το δίκτυο επικοινωνίας των κούρδων και ταυτόχρονα να ελέγξει και να εμποδίσει την πολιτική και στρατιωτική δομή των κούρδων.  Αυτή είναι και η άποψη των χωρών της Δύσης: η Τουρκία προσπαθεί να συγκρατήσει τον συριακό στρατό με μια ουδέτερη ζώνη για να μπορέσουν να αναπνεύσουν και για να μην αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις ένοπλης αντίστασης που έχουν στριμωχτεί στα τουρκικά σύνορα. Η οβίδα που έπεσε στο Ακτσάκαλε, δημιούργησε μια καλή δικαιολογία για το αίτημα δημιουργίας ουδέτερης ζώνης της Τουρκίας .


ΕΡ: Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε η επίθεση στο Ακτσάκαλε να μην έχει γίνει από τις δυνάμεις του Άσαντ;


ΑΠ: Γιατί όχι; Η Μέση Ανατολή είναι η γεωγραφία των επιχειρήσεων και της προβοκάτσιας. Όπως ακριβώς συνέβη με την κατάρριψη του αεροπλάνου, έτσι και με την οβίδα δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες περί του ποιος την έριξε. Όσο για τις δυτικές χώρες: δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το αν θα δημιουργηθεί ή όχι ουδέτερη ζώνη που θα τη χρησιμοποιούν οι ένοπλες ομάδες. Κι αυτό επειδή οι ενάντιες στον Άσαντ ένοπλες ομάδες δεν έχουν προσώρας σημειώσει κάποια σημαντική επιτυχία. Αντιθέτως, ο Άσαντ δυναμώνει όλο και περισσότερο στρατιωτικά. Προχωράει από τις θέσεις που υποχώρησε, αποκρούει και εκδιώκει τις ένοπλες ομάδες αντίστασης.

           

ΕΡ: Πώς δυναμώνει ο Άσαντ; Αυξάνει η στήριξη που παίρνει από τον λαό στο εσωτερικό;

           

ΑΠ: Τώρα στη Συρία δημιουργούνται τόσο ομάδες που στηρίζουν την ένοπλη αντίσταση όσο και ομάδες που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Σε μερικές περιοχές, οι σουνιτικές φυλές περνούν με το μέρος του Άσαντ. Πολύ πρόσφατα τρεις διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επέστρεψαν στον στρατό του Άσαντ δηλώνοντας ότι έχουν μετανοήσει. Επειδή ο κόσμος είναι ανήσυχος και δυσαρεστημένος από τις οργανώσεις τζιχάντ στη Συρία. Ακόμη κι αυτοί που μισούν τον Άσαντ και πολεμούν εναντίον του, αναρωτιούνται: «γιατί εμείς βομβαρδίζουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία μας; Η χώρα ρημάζεται!». Προσέξτε το Χαλέπι, γιατί δεν πέφτει, παρά τις τόσες προσπάθειες, το Χαλέπι;

          

ΕΡ: Γιατί;

          

ΑΠ: Το 70% του πληθυσμού στο Χαλέπι είναι σουνίτες. Αυτοί που πολεμούν εναντίον του Άσαντ είναι σουνίτες, αυτοί που ζουν στο Χαλέπι σουνίτες επίσης. Γιατί λοιπόν ο λαός στο Χαλέπι δεν συντάσσεται με αυτούς που πολεμούν; Η πλειοψηφία δεν συμμετέχει. Οι σύριοι, ιδιαίτερα οι σουνίτες μεσοαστοί, αντιλαμβάνονται τις κινήσεις αντίστασης ως τρομοκρατικές ενέργειες. Ύστερα από 18 μήνες αντίστασης, δεν υπάρχει ακόμα ρήγμα στο συριακό καθεστώς, ακόμη οι μεσοαστοί σουνίτες δεν συμμετέχουν στην αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έπρεπε να είχε ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ δεν είναι δυνατόν να το υπερασπιστεί κανένας στον κόσμο, αλλά η Τουρκία κάνει λάθη τακτικής. Η Τουρκία δεν μπόρεσε να αποδείξει στο πεδίο τη ρητορεία περί δημοκρατίας και ειρήνης που πρόβαλε αρχικά. Χριστιανοί, δρούζοι, σουνίτες ή αλεβίτες… δεν είναι το σύνολο των κοσμικών κοινοτήτων της Συρίας που στηρίζουν των Άσαντ, αλλά η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε για κανέναν από αυτούς.

           

ΕΡ: Ποιοι σύριοι στηρίζουν λοιπόν την πολιτική της Τουρκίας;

           

ΑΠ: Την πολιτική της Τουρκίας τη στηρίζει η μερίδα που έχει ως σημείο αναφοράς τον σουνιτισμό. Οι κοινότητες των Αδελφών Μουσουλμάνων και οι ομάδες τζιχάντ που έχουν προσαρτηθεί σε αυτές. Η Τουρκία θεωρεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τις άλλες ομάδες τζιχάντ ως μέσα για την εξωτερική της πολιτική στη Συρία.

           

ΕΡ: Τι νομίζετε ότι θα κάνουν οι γείτονες μας, το Ιράκ και το Ιράν, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία; 

           

Απ : Το Ιράν δηλώνει εδώ και ένα χρόνο σε ανώτατο επίπεδο ότι «έχουμε αμυντική συμφωνία με τη Συρία. Σύμφωνα με αυτήν θα θεωρήσουμε κάθε επίθεση εναντίον της Συρίας ως επίθεση εναντίον του Ιράν». Λένε δηλαδή σαφώς «θα πολεμήσουμε». Η Βαγδάτη από την άλλη πλευρά έχει αναθέσει στις ισχυρές σιιτικές ομάδες της χώρας την πολιτική απέναντι στη Συρία.

          
 ΕΡ: Πώς δηλαδή;

           

ΑΠ: Για παράδειγμα η ομάδα του Μουκτεντά Σαντρ λέει ότι ο πόλεμος στη Συρία απειλεί την δική τους ύπαρξη και κάνει λόγο για ενίσχυση του Στρατού Μεχντί και για δημιουργία ομάδων αυτοκτονίας.  Επειδή και το Ιράν και το Ιράκ θεωρούν τον εμφύλιο στη Συρία ως πόλεμο δογμάτων. Σκέφτονται ότι οι εξτρεμιστικές σουνιτικές ομάδες, οι ομάδες των Βαχαμπί, των Σελεφί και της Αλ Κάϊντα στοχεύουν στην εξόντωσή τους. Πράγματι οι ομάδες αυτές με τη ρητορεία τους παράγουν πολιτική μίσους εναντίον του σιιτισμού και του αλεβιτισμού.

           

ΕΡ: Πού στέκει η Τουρκία σε αυτό τον πόλεμο δογμάτων;

           

ΑΠ : Η Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να παίζει ρόλο εξισορροπιστικό, έχει γίνει μέρος της κατάστασης. Φαίνεται να βρίσκεται πλάι στις εξτρεμιστικές σουνιτικές ομάδες. Για το λόγο αυτό εξάλλου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρονται με άκρα επιφύλαξη και προσοχή απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για ουδέτερη ζώνη και άλλα. Εκτός αυτού, η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί στη Συρία, πολώνεται και στο εσωτερικό. Η κοινωνική δομή της Τουρκίας ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο. Τίθενται σε κίνηση οι ‘νευρικές απολήξεις’ τόσο των αλεβιτών όσο και των σουνιτών της Τουρκίας.

           

ΕΡ: Δεν είναι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στη Συρία η πολιτική των ΗΠΑ; Δεν έσπρωξε την Τουρκία στη Συρία η Αμερική;

          

ΑΠ: Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική που θέλει η Αμερική, αλλά δεν έσπρωξε η Αμερική την Τουρκία στη Συρία. Η Τουρκία κινήθηκε γρήγορα για να πάρει την πρωτοβουλία. Οι αμερικανοί εξάλλου ήταν ήδη θυμωμένοι με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας. Επειδή το Ισραήλ είχε χτυπήσει το 2007 τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Είχε ανακληθεί ο αμερικανός πρέσβης. Η Αμερική ήθελε να εφαρμόσει κατά της Συρίας πιέσεις και κυρώσεις. Η Τουρκία τους είπε, ‘σταματήστε, εμείς θα πείσουμε την Συρία». Τώρα η Αμερική λέει στην Τουρκία, «λέτε ότι θα γίνατε μια δύναμη στη περιοχή, ότι θα βάλετε τάξη στη Μέση Ανατολή. Γιατί λοιπόν μας καλείται σε βοήθεια κάθε τόσο; Αν είστε τόσο ισχυροί προχωρήστε». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)