to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 04.01.2013

Διεθνή

Επισκόπηση Γερμανικού Tύπου: «Διαφθορά σε ένα από τα τελευταία οχυρά»

Η υπόθεση υπεξαίρεσης στους κόλπους του Ε.Ο.Τ. μπαίνει στο στόχαστρο της Die Welt. Σχόλια για την αδυναμία των Ελλήνων να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης και τις δυσοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας.



Για «διαφθορά σε ένα από τα τελευταία οχυρά της Αθήνας» κάνει λόγο τίτλος δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση της Die Welt. Η εφημερίδα του Βερολίνου αναδημοσιεύει ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal, η οποία αναφέρεται στην υπόθεση που ανέκυψε στους κόλπους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Η Die Welt επισημαίνει στον υπότιτλό της ότι «στον Ε.Ο.Τ. φέρονται να υπεξαιρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ από διεφθαρμένους υπαλλήλους του οργανισμού. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι. Ενδεχόμενη επέκταση του σκανδάλου θα μπορούσε μάλιστα να ρίξει την κυβέρνηση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ειδικά στον Ε.Ο.Τ., τον εγγυητή της τελευταίας πηγής εσόδων της απελπισμένης ελληνικής οικονομίας, φέρονται να υπεξαιρέθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ». Όπως σχολιάζει η Die Welt, «η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό διεθνή επιτήρηση. Εδώ και χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, η νέα αυτή υπόθεση καθιστά για άλλη μία φορά σαφές ότι η χώρα δεν έχει άρει πλήρως τις διεφθαρμένες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες είναι κατά τη γνώμη παρατηρητών συνυπεύθυνες για την σημερινή κρίση».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα επικαλούμενο και πάλι τη γνώμη παρατηρητών, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που κυβέρνησαν τη χώρα τις περασμένες δεκαετίες, θα καταδείξει αν εννοούν σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Φιλοξενείται μάλιστα εκτίμηση του καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνου Βερέμη, ο οποίος σχολιάζει ότι «αν αποδειχθεί ότι η υπόθεση είναι ένα μείζον σκάνδαλο, θα ξεσηκωθούν όλοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης».

Αβάσταχτα τα έξοδα για πετρέλαιο

Στην αδυναμία πολλών Ελλήνων να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα θέρμανσης αναφέρεται ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα για την Kölner Stadt-Anzeiger. Ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση έχει μαζικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Επειδή πολλές οικογένειες αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο, το οποίο ακρίβυνε δραστικά, κόβουν παράνομα καυσόξυλα. Οι εκπομπές από τις σόμπες έχουν διευρύνει ανησυχητικά τη μόλυνση του αέρα». Όπως διαπιστώνει ο δημοσιογράφος, μετά την πρόσφατη άνοδο του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης από την κυβέρνηση και τη δραματική αύξηση των τιμών, πολλά νοικοκυριά έχουν πάψει να χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση, με τις αγορές πετρελαίου να περιορίζονται κατά 75% περίπου.

«Υπαρξιακή απειλή για εκατομμύρια οικογένειες»

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς και την κατάσταση στην αγορά εργασίας με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας των στοιχείων για την ανεργία τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά και των δυσοίωνων εκτιμήσεων της Ernst&Young για την ανεργία στην ευρωζώνη.

Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σχολιάζει σχετικά: «Η Γερμανία είναι κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης και επωφελείται όσο κανείς σε αυτήν την ήπειρο από το ευρώ. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χαιρόμαστε επί μακρόν για τους αναμφισβήτητα εντυπωσιακού αριθμούς των στατιστικών υπηρεσιών, αλλά να στρέψουμε πολύ γρήγορα το βλέμμα μας στο νότιο και δυτικό κομμάτι της Ευρώπης. (…) Δεν θα πρέπει να μας κινητοποιεί μόνο η ανησυχία για τις επιχειρήσεις μας, αλλά και ανησυχία για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία».

Τις οδυνηρές εκτιμήσεις της Ernst&Young για την ευρωπαϊκή ανεργία σχολιάζει η Neues Deutschland εκτιμώντας ότι συνιστούν μία υπαρξιακή απειλή για εκατομμύρια οικογένειες. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Το που μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση και η οικονομική ανέχεια, το δείχνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι στην Ελλάδα, οι Ιταλοί νέοι που ψάχνουν δουλειά στη Γερμανία και τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ισπανία, όπου πολλοί άνεργοι δεν βλέπουν πια καμία διέξοδο».

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)