to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:34 | 29.12.2013

Διεθνή

Επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κέρι, προκειμένου να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις


 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ταξιδέψει για μία ακόμα φορά στη Μέση Ανατολή ώστε να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ουάσινγκτον.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας μέσω μιας «διακρατικής λύσης» βάσει της οποίας το Ισραήλ θα μπορούσε να συνυπάρχει ειρηνικά με ένα νέο Παλαιστινιακό κράτος. Στόχος του Κέρι είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση λύση κάτι που θα υποδεικνύει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια, το μέλλον της Ιερουσαλήμ και η τύχη των προσφύγων. Ένα εξίσου σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, πιθανώς τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν το Ισραήλ καθυστερήσει την τρίτη απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ωστόσο, το πλάνο για την απελευθέρωση των κρατουμένων επισκιάστηκε από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι προτίθεται να κατασκευάσει 1.400 κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, μπορεί να «καταστρέψει τις ειρηνευτικές διαδικασίες».

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή στις 13 Δεκεμβρίου, ο Κέρι είχε δηλώσει πως και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους των ειρηνευτικών συνομιλιών και ευελπιστούν να καταλήξουν τον Απρίλιο σε μια προσωρινή συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)