to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 08.06.2023

Πολιτική

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Αλ. Τσίπρας: «Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ - Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ξεναγήθηκε στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων απευθύνθηκε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ιδρύματος κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που «δεν μας αξίζει»


[(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)]

«Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας σε εργαζόμενους του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο επισκέφτηκε σήμερα το πρωί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ξεναγήθηκε στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων απευθύνθηκε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ιδρύματος κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα» σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που «δεν μας αξίζει». Αναφερόμενος στα δύο «δραματικά περιστατικά» των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των δύο γυναικών, είπε πως έγιναν «ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, της αδιαφορίας για το ΕΣΥ». «Γιατί ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει», σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια «υπήρξαν 560 αποχωρήσεις διασωστών και δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη».

Επιπλέον, υπενθύμισε πως επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ήταν μνημονιακά χρόνια με περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία λόγω των πιέσεων της τρόικας, έγιναν «πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ», ενώ «κυκλοφορούσαν 84 ασθενοφόρα στην Αττική σε σχέση με 52 σήμερα».

Συμπλήρωσε, δε, πως το 2018 το ίδρυμα Νιάρχος προσέφερε 148 καινούργια ασθενοφόρα. «Που είναι αυτά; Είναι στις βλάβες και στα συνεργεία ακριβώς γιατί έχει διαλυθεί η τεχνική βάση του ΕΚΑΒ», σημείωσε και καταλόγισε στην απελθούσα κυβέρνηση ότι δεν είχε ως «προτεραιότητα» τη δημόσια υγεία, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η προτεραιότητα ήταν η οικονομία. «Μα πώς μπορείς να φτιάξεις την οικονομία αν δεν έχεις την κοινωνία όρθια; Πώς μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι άνθρωποι; Δεν γίνεται αυτό», υπογράμμισε.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαζόμενος ΕΚΑΒ σε Τσίπρα: «Δεν υπάρχει προσωπικό – Τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι στα συνεργεία» (βίντεο)

Παραθέτοντας και άλλα στοιχεία, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως το Δεκέμβρη του 2019 πριν από την πανδημία το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν 108.000 και το Δεκέμβρη του 2022, 84.000. «Έχουμε απωλέσει το 35% του εξειδικευμένου προσωπικού. Πώς να λειτουργήσει το ΕΣΥ; Όσοι ήρθαν, ήρθαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ανέφερε και συνέχισε:

«Είναι προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία; Η ανθρώπινη ζωή; Εάν είναι προτεραιότητά μας δεν μπορεί να συνεχίζουμε αυτήν την απαξίωση».

«Οι συγκρίσεις σε σχέση με τη μνημονιακή περίοδο αποδεικνύουν πως δεν είναι θέμα όπως μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Διότι δεν είχαν προτεραιότητα 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ αλλά είχαν προτεραιότητα να προσλάβουν 1.000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους οποίους δεν έχουν τι να τους κάνουν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε το ΕΣΥ γιατί «δουλεύει για τα μεγάλα συμφέροντα». Όπως εξήγησε, η Ελλάδα «έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών στην ιδιωτική υγεία από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ήτοι 35% σε σχέση με 15%, ενώ η «κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία είναι δύο φορές μικρότερη», κάτι που όπως τόνισε αποτελεί «τεράστιο πεδίο κερδοσκοπίας στο χώρο της υγείας».

Εξάλλου, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» προς όλους όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη με την πανδημία να μονιμοποιηθούν, ενώ δεσμεύτηκε και για την «ουσιαστική αναβάθμιση του μισθολογίου», «βαρέα και ανθυγιεινά και στους νοσηλευτές» και «αύξηση των απολαβών τους».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης. Όχι αν θα μείνουμε Ευρώπη αλλά αν θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, αν θα πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν θα έχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, αν θα έχουμε ισχυρό και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Εργαζόμενος ΕΚΑΒ σε Τσίπρα: «Δεν υπάρχει προσωπικό – Τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι στα συνεργεία»

Αίσθηση προκαλεί η κραυγή αγωνίας από εργαζόμενο του ΕΚΑΒ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή την τραγωδία με το θάνατο της 19χρονης εγκύου και του μωρού που κυοφορούσε στη Νέα Μάκρη, ο διασώστης τόνισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι οι καθυστερήσεις στα ασθενοφόρα οφείλονται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

«Να φανταστείς πρόεδρε ότι από τον Μαραθώνα μέχρι το Λαύριο είχαμε 9-10 αυτοκίνητα, που κάλυπταν όλη την περιοχή - ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πνιγμούς η παραθαλάσσια περιοχή - και τώρα έχουμε 4-5 αυτοκίνητα. Η μείωση είναι 50%» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει προσωπικό. Τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι στα συνεργεία, δεν βγαίνουν ποτέ» εξήγησε.

«Και το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή, όπως και στα Τέμπη που πεθάναν 57 άνθρωποι, θα την πληρώσει πάλι ο σταθμάρχης. Η πολιτική ηγεσία δεν είναι πουθενά. Δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει πέσει όλη η πίεση στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Πρόεδρος Εργαζομένων Λαϊκού: Ιδού τα ράντζα

«Τα ράντζα δεν έλειψαν ποτέ από το Λαϊκό. Το λέω γιατί ακούω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θάνο Πλεύρη να λένε ότι έχουν εξαλειφθεί. Τα ράντζα δεν έλειψαν από το Λαϊκό», επεσήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Τάσος Αντωνόπουλος, στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεναγήθηκε στους χώρους των επειγόντων περιστατικών, με τον Τάσο Αντωνόπουλο να αναφέρει ότι το Λαϊκό δέχεται κάθε τέσσερις ημέρες 1.000 άτομα που περιμένουν έως και έξι ώρες για να εξεταστούν και να πάρουν απάντηση για το θέμα υγείας τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)