to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 28.01.2014

Πολιτική

Επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο ΣτΕ και την εισαγγελέα Διαφθοράς: Το αίτημα του ελληνικού λαού είναι δικαιοσύνη (βίντεο με τις δηλώσεις)

Με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Προηγήθηκε συζήτηση επί μακρόν του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο του ΣτΕ, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον θεσμικό ρόλο του ΣτΕ


Ενημέρωση για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «χιονοστιβάδα αποκαλύψεων διαπλοκής που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα.»

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει απώθηση και δυσπιστία της κοινής γνώμης στην πολιτική ζωή του τόπου και είναι αναγκαίο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.» 

«Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο και χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρουμε αν μπορούν να επιστραφούν χρήματα στο δημόσιο, όμως πρέπει να υπάρξει κάθαρση τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Μανώλη Ρασσιδάκη. 

Για παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων τα τρία τελευταία (μνημονιακά) χρόνια, έκανε νωρίτερα λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο. 

 

---------------------

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις στο βίντεο:

Δηλώσεις μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) και τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Στε κ. Σ. Ρίζο

Σ. ΡΙΖΟΣ: Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στο δικαστήριό μας ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική.

Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του δικαίου.

Δεύτερον, διότι στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος.

Εξηγήσαμε επίσης τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το δικαστήριο τόσο από μια εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος.

Εν τέλει και εν όψει αυτών, παρακάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να συμβάλει σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η πολιτική στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου ως εγγυητής της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθούμε και να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του ΣτΕ. Βαθιά μας πίστη είναι ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Ιδιαίτερα δε σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, όχι μόνο κρίσης οικονομικής, αλλά και κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς του πολιτεύματος, ο ρόλος του ΣτΕ είναι ουσιαστικός, σημαντικός και αναντικατάστατος στο βαθμό που ελέγχει τη συνταγματική νομιμότητα των αποφάσεων του κράτους και βεβαίως την τήρηση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του συλλογικού συμφέροντος.

Μ΄ αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στο να αποκατασταθεί αυτή η κλονισθείσα εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και άρα νομίζω ότι η συμβολή των πολιτικών κομμάτων σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα είναι σημαντική σε ότι αφορά τη δυνατότητα του ΣτΕ και της δικαιοσύνης να λειτουργεί απερίσπαστη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζονται από το Σύνταγμα σε σχέση με τη διαδικασία λήψης απόφασης. Αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τις έκτακτες καταστάσεις. Κατά την άποψή μας όμως αυτή η παρατεταμένη παραβίαση του Συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζει συνιστά, στο βαθμό που πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κατ΄ εντολήν των δανειστών και των εταίρων μας, συνιστά την παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Εμείς, όπως προείπα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς που κρίνουν αυτές τις αποφάσεις. Όμως η κριτική μας απέναντι στις αποφάσεις των θεσμών είναι μια κριτική που δεν χαρακτηρίζεται από την τρέχουσα συγκυρία, που δεν κρίνεται μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Πιστεύουμε με δυο λόγια ότι η ορθή λειτουργία των θεσμών, και ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στην ισχυρή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους, τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας δηλαδή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και στο πλαίσιο ότι είναι αυτονόητο ότι οι εταίροι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών απολύτως αναγνωρίζουν το Σύνταγμα, τη λειτουργία και τους θεσμούς κάθε κράτους ξεχωριστά.

Μ’ αυτή την έννοια νομίζω ότι η συνάντησή μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομημτική.

____________

Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Ράικου

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Ράικου και το επιτελείο της και να ενημερωθούμε για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο και να της πούμε από την πλευρά μας ότι τούτες τις μέρες, μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, των αποκαλύψεων του μαύρου χρήματος, των θαλασσοδανείων, των εξοπλιστικών, υπάρχει μια τεράστια απέχθεια της κοινής γνώμης και των πολιτών, μια τεράστια δυσπιστία απέναντι στο δημόσιο βίο, απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Οφείλουμε να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

  • Νωρίτερα στο ΣτΕ είπατε ότι η παραβίαση, η καταστρατήγηση του Συντάγματος εν μέρει δικαιολογείται και από τις έκτατες περιστάσεις. Θα μας το αποσαφηνίσετε αυτό.

Η αναφορά μου, νομίζω, ήταν σαφής. Η καταστρατήγηση του Συντάγματος τα τελευταία τρία χρόνια δεν δικαιολογείται παρά τη διαρκή επίκληση των εκτάκτων αναγκών. Στο μυαλό μου είχα τις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα από τις οποίες πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μία απ΄ αυτές αφορούσε και την παύση λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Εικοσιτέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένας αριθμός ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οι ΠΝΠ, όπως γνωρίζετε, δικαιολογούνται, προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη όμως χρήση τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα τις προβλέπει σε έκτακτη ανάγκη. Ε, δεν μπορεί 24 φορές συνεχόμενες τον τελευταίο χρόνο που έχουμε αυτή την κυβέρνηση να βρισκόμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)