to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 17.06.2016

Κοινωνία

Επίσκεψη της Ερμίνας Κυπριανίδου: «Τα χρόνια προβλήματα του Γηροκομείου Αθηνών πρέπει να επιλυθούν άμεσα»

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δραματικό γεγονός της αυτοκτονίας ενός ηλικιωμένου, η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου επισκέφτηκε το χώρο, συνοδευόμενη από κλιμάκιο κοινωνικών λειτουργών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών.


Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα, καθώς τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική μεταφορά των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο κτίριο «Βασίλισσα Όλγα».  

Η μετακίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση της απόφασης που εξέδωσε η Ερμίνα Κυπριανίδου,  σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση του Γηροκομείου όφειλε να διακόψει άμεσα τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ δόθηκε προθεσμία 10 ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Παράλληλα στις 7 Ιουνίου είχε πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος από κλιμάκιο Κοινωνικών Συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε εκ νέου η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου και διαβίωσης των ηλικιωμένων, ενώ η αιφνιδιαστική μεταφορά δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας στους φιλοξενούμενους. 

Τα στοιχεία του ελέγχου και η απόφαση για τη διακοπή της μετακίνησης έχουν ήδη διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, στο Δήμο Αθήνας και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στη χθεσινή της επίσκεψη η κα Κυπριανίδου συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Γηροκομείου, ο οποίος δεσμεύτηκε να εφαρμόσει την απόφαση της περί μη μετακίνησης και να μεριμνήσει για την επιστροφή όσων μετακινήθηκαν στα δωμάτιά τους.

Το κλιμάκιο των κοινωνικών λειτουργών που τη συνόδευε πραγματοποίησε έλεγχο στο χώρο και συνέλεξε στοιχεία, καθώς μετά το περιστατικό της αυτοκτονίας γεννιούνται ερωτηματικά για την σωματική ασφάλεια και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας όσων διαβιούν στο Γηροκομείο. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, όπως και όλα τα προηγούμενα, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να συνεκτιμηθούν στην έρευνα που διεξάγεται.

Η Ερμίνα Κυπριανίδου μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Παρακολουθούμε με πολύ προσοχή τις εξελίξεις.  Τα χρόνια προβλήματα του Γηροκομείου, που ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ενώ η Διοίκηση του ιδρύματος, η οποία έχει κληθεί σε ακρόαση από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, οφείλει να συνεργαστεί με όλους τους συναρμόδιους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση».

Επισήμανε δε ότι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων υποχρεούνται να λειτουργούν κατά το νόμο και το καταστατικό τους και να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση όσων φιλοξενούν.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)