to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 20.01.2014

Πολιτική

Συναντήσεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους της ΔΕΗ

Συναντήσεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ με εργαζόμενους της ΔΕΗ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο. Ενάντια στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Επίσκεψη στον Υ/Σ Δόξας της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα, τον Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Νίκο Σαμανίδη, τους βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Γιάννη Αμανατίδη και τα μέλη Κ.Ε. Γιώργο Θεοδωρόπουλο, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Χριστίνα Σουλτανίδου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές που η κυβέρνηση στοχεύει μέσα από διαδικασίες εξπρές που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Δημήτρης Βίτσας στην τοποθέτηση του σημείωσε πως ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ανοίγει τον δρόμο για κατατατεμαχισμό και πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει αυτή την ιδιωτικοποίηση. Θεωρούμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι στρατηγικού χαρακτήρα υποδομή και δημόσια περιουσία. Τέτοιες υποδομές θα έχουν κομβικό ρόλο στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας “, δήλωσε.

Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν πως ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής θα έχει ως μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και κάλεσαν στη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα περιλαμβάνει όλους όσοι θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί ένα τέτοιο έγκλημα. Ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού

Συνάντηση κλιμακίου με εργαζομένους της ΔΕΗ Λάρισας

Συνάντηση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ Λάρισας, με αφορμή το επιχειρούμενο ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, αποτελούμε από τους δύο βουλευτές Ηρώ Διώτη και Δημήτρη Γελαλή, τον συντονιστή της ΝΕ Λάρισας Πέτρο Παπαγεωργίου και τα μέλη Τάκη Γιαλαμά, Ελπίδα Αναστασίου και Μαρία Τζαβολάκη. Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν τεθεί επί ποδός απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς, εκφράσανε την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου “Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ” που αναμένεται να συζητηθεί από βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το κλιμάκιο από την πλευρά του ανέφερε ότι το δίκτυο μεταφοράς είναι φυσικό μονοπώλιο και εκπροσωπεί ένα ανυπολόγιστο εθνικό κεφάλαιο.

 «Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €. Είναι Στρατηγική Εθνική Υποδομή και θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες συνδέονται στην υψηλή τάση. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ αυτόματα θα σημάνει και αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, που θα επιβαρύνει τους ήδη επιβαρυμένους καταναλωτές. Όλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει να μην τα υπολογίζει και προχωράει στην εκποίησή του, σαν «πιλότο» για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (Ορυχεία, Εργοστάσια, Δίκτυα Διανομής).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησής της προς όφελος του ελληνικού λαού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι κομβικό. Γι’ αυτό και ζητά την απόσυρση του ν/σ έστω και τώρα και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια ιδιοκτησία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

 

Επίσκεψη των βουλευτών και αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηρακλείου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και οι βουλευτές του νομού, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαίρη Διακάκη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, επισκέφτηκαν σήμερα  στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι και συζήτησαν με στελέχη της διεύθυνσης και με τους εργαζόμενους της επιχείρησης τη σχεδιαζόμενη από τη συγκυβέρνηση πώληση του Α.Δ.Μ.Η.Ε.

Στη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο δόθηκε η δυνατότητα για ένα πλούσιο και ειλικρινή διάλογο όπου από όλους τονίστηκε η ανάγκη αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν:

 «Στη λογική του πλιάτσικου που προχωράει η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι ο ΑΔΜΗΕ. Η σχεδιαζόμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι ο προπομπός  για το πλήρες ξεπούλημα της ΔΕΗ, κομμάτι – κομμάτι. Όμως “μικραίνει η ΔΕΗ, μικραίνει η Ελλάδα”.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, αποτελεί στρατηγική εθνική υποδομή για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη, θεμέλιο για την Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας και επομένως η ιδιωτικοποίησή του είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα και του λαού και της χώρας.

Πρόκειται για κοινωνικό, οικονομικό αλλά και εθνικό έγκλημα και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και στην προκειμένη περίπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αποτελέσουν τον πυρήνα της αντίστασης όλων των φορέων αλλά και του λαού συνολικότερα, αφού το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗείναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού, για την ανατροπή αυτών των καταστροφικών σχεδιασμών της μνημονιακής συγκυβέρνησης

Τέλος δήλωσαν ότι:«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θα αποδεχτεί ένα τέτοιο έγκλημα. Δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συγκεκριμένη πάνω απ' όλα (αν αυτή προχωρήσει), γιατί η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό.»

Επίσης αναφέρθηκαν στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία προωθείται μέσω Αττικής και όχι Πελοποννήσου (που είναι πιο κοντά) για το ενδεχόμενο εγκατάστασης στο νησί αιολικών πάνω από 2000MW, αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών και κατασκευαστών και όχι στο συμφέρον του λαού και του τόπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)