to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 25.05.2021

Διεθνή

Επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή - Εύθραυστη η εκεχειρία

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ξεκίνησε περιοδεία στη Μέση Ανατολή με φόντο την εύθραυστη εκεχειρία Ισραήλ - Παλαιστίνης αλλά και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την εμμονή των ΗΠΑ να μπλοκάρει καθαρή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


Περιοδεία χαμηλών προσδοκιών - Αναδίπλωση σε επίπεδο δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη «λύση δυο κρατών»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να ξεκινήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να ενισχύσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς έπειτα από 11 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος όμως δεν ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος της επίσκεψης είναι “να στηριχθούν οι προσπάθειές τους για να ενισχυθεί η εκεχειρία”, είχε γράψει στο Twitter χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι ο Μπλίνκεν πρόκειται “να δηλώσει την απαρέγκλιτη στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ” και να συνεχίσει “τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με τους Παλαιστίνιους”.

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας Μπάιντεν και Μπλίνκεν είχαν επαναλάβει τη στήριξή τους στη “λύση των δύο κρατών”, την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά είχε απορρίψει η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ούτε οι τελευταίες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου αναφέρονται “στη λύση των δύο κρατών”. “Προτεραιότητά μας είναι πραγματικά πάνω απ’ όλα να διασφαλίσουμε ότι η εκεχειρία θα κρατήσει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προτού ο Μπλίνκεν χαρακτηρίσει “πρόωρη” κάθε φιλόδοξη προσπάθεια.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Νετανιάχου στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μπλίνκεν

Η απάντηση του Ισραήλ θα είναι “πολύ ισχυρή” αν το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάσει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή”, τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν επανέλαβε “την πλήρη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός παραδέχθηκε ότι μένει να γίνει “πολλή δουλειά” για “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη” μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων”.

“Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, τον σεβασμό και ένα είδος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Είδαμε πού οδηγούν οι άλλες επιλογές και αυτό θα πρέπει να μας ωθήσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί η ειρήνη”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

“Γνωρίζουμε ότι για να αποτρέψουμε μια επιστροφή στη βία πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον χώρο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσουμε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων και προκλήσεων”, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

“Και αυτό ξεκινά με την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την έναρξη της ανοικοδόμησης”, εξήγησε.

Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν, θα εργαστούν για να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για την προσπάθεια αυτή και θα κάνουν και οι ίδιες “μια σημαντική συνεισφορά”, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι “θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης”

Παραμένει η ένταση

Η ένταση παραμένει στη Δυτική Όχθη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση Παλαιστίνιων κρατούμενων, 43 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 1.550 συλλήψεις που σχετίζονταν με “βία” τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Μεσολαβητικές προσπάθειες και από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος παραδοσιακά μεσολαβεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Το Κάιρο έχει δραστηριοποιηθεί προκειμένου να εδραιωθεί η εκεχειρία, η οποία δεν περιέχει κανέναν όρο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών ούτε ορίζει κάποιο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα για να συζητήσει με τη Χαμάς, την οποία ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση. Παράλληλα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Αμπάς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός είχε επισημάνει νωρίτερα ότι επικοινώνησε μαζί του ο Ισραηλινός ομόλογός του για να συζητήσουν τρόπους ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα.

Το Ισραήλ επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και κατηγορεί συχνά τη Χαμάς ότι υπεξαιρεί τη διεθνή βοήθεια για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. 

Σχέδιο ανοικοδόμησης από τις ΗΠΑ - Στο στόχαστρο η Χαμάς

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή του να υπάρξει μια “μεγάλη” οικονομική βοήθεια για “την ανοικοδόμηση της Γάζας”, αλλά η οποία δεν θα δίνει στη Χαμάς “την ευκαιρία να δημιουργήσει εκ νέου το εξοπλιστικό της σύστημα”. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε, για δεύτερη φορά, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για “τις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας και παροχής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας”, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)