to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 06.04.2021

Πολιτική

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη

Επανεκκίνηση της πρεσβείας στη Τρίπολη και προσδοκίες για αποκατάσταση σχέσεων με τη Λιβύη


Την ημέρα που βρέθηκαν στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τον Ερντογάν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Λιβύη για να συναντήσει το έτερο μέρος του τουρκολιβυκού μνημονίου, τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh).

Στο ταξίδι και τις συνομιλίες τον Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.

Επαναλειτουργία Πρεσβείας και Προξενείου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογραμμίστηκε η αξία της επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη πού κατά τον Πρωθυπουργό θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα ο ΄Κ. Μητσοτάκης είπε: «οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται».

Γενικές αναφορές στα σημεία τριβής

Με γενικές αναφορές τόσο στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και στη διάθεση για διμερείς συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και επίκληση του ρόλου της Ελλάδας ως μέλος της Ε.Ε. ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις αμήχανες αντιδράσεις της κυβέρνησης του αμέσως μετά την υπογραφή του. Άλλωστε, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών και την επάνοδο της χώρας στην ομαλότητα τα ζητήματα που αφορούν στα θαλάσσια σύνορα και στις σχέσεις με τη Τουρκία θα παραμένουν ακανθώδες θέμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)