to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 09.11.2021

Πολιτική

Επίσκεψη Χαρίτση-Σαρακιώτη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, καθώς και την Εκπρόσωπο των Ερευνητών στο Δ.Σ. του Ε.Α.Α. κα Γεωργία Τσιροπούλα, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου των Ερευνητών κ. Κώστα Τζιότζιου, την Πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων κα Μαρία Μανιάτη και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων κ. Δημήτρη Παρόνη πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Α. ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Χαρίτσης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.


Οι δύο Βουλευτές ενημερώθηκαν εκτενώς για την πλούσια δραστηριότητα του παλαιότερου ερευνητικού φορέα της χώρας, αλλά και για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της λειτουργίας του, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησής του κατά τα τελευταία δύο έτη. Στο πλαίσιο των συσκέψεων, επισημάνθηκε από τους ανθρώπους του Αστεροσκοπείου ότι η χρηματοδότηση του φορέα έχει παγώσει στα ίδια επίπεδα από το 2019, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, ενώ στις εκκλήσεις προς την Κυβέρνηση για την εύρεση λύσης τίθενται αντιμέτωποι με τη διαρκή μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ των Υπουργείων. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι ουσιαστικά μόνο η τακτική μισθοδοσία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Ενώπιον των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών χρηματοδότησης των ερευνητικών φορέων, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει την «κοπτοραπτική», καθώς – μεταξύ άλλων – μεταθέτει έργα του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να παρουσιάζεται ως υψηλή η απορροφητικότητα των πόρων με δήθεν «νέες επενδύσεις».

Αναφορικά με τη δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πεδίο της αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, πολλαπλά ερωτηματικά γεννώνται λόγω της μη ενεργοποίησης του συστήματος IRIS 2.0, ενός πλήρως λειτουργικού, αυτοματοποιημένου και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εργαλείου, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ε.Α.Α. και αφορά την πρόβλεψη της εξάπλωσης πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Όπως τονίστηκε από τον Διευθυντή του Κέντρου, ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του Ε.Α.Α. με το Πυροσβεστικό Σώμα και το IRIS 2.0 ενεργοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2019 σε 19 περιπτώσεις και το 2020 σε 30 περιπτώσεις, το «θερμό καλοκαίρι» του 2021 αξιοποιήθηκε μόλις σε 3!

Οι κύριοι Χαρίτσης και Σαρακιώτης εξήραν την τεράστια σημασία του έργου του Ε.Α.Α. εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και ανέφεραν: «Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο το οικοσύστημα της Έρευνας βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και είναι συνοδοιπόρος των κυβερνητικών προσπαθειών διαχείρισης της κλιματικής κρίσης, στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξιοποιεί ακόμη και τα διεθνώς αναγνωρισμένα επιτεύγματα των ελληνικών ερευνητικών φορέων. Φορέων που, τα τελευταία δύο χρόνια, πλήττονται από την ανεπαρκή χρηματοδότηση, την αύξηση της γραφειοκρατίας και την έλλειψη προγραμματισμού και στρατηγικής από πλευράς της Κυβέρνησης της Ν.Δ.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)