to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 15.04.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα: Συνάντηση με Ερντογάν - Τσαβούσογλου ενώ το Barbaros «βολτάρει» στο Αιγαίο

Νοτιοδυτικά της Λέσβου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και ακόμη ένα ρυμουλκό, την ώρα που είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Ερντογάν-Δένδια στην Άγκυρα.


Τις πάγιες μεθόδους της χρησιμοποιεί η Τουρκία και την Πέμπτη, με την απόσταση μεταξύ ρητορικής και πράξεων να είναι μεγάλη, την ώρα που είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στην Άγκυρα. Το ερευνητικό BARBAROS, μαζί με ένα παραπλέον τουρκικό ρυμουλκό, βρίσκονται το μεσημέρι της Πέμπτης στην «καρδιά» του Αιγαίου, κινούμενα σε διεθνή ύδατα, δίνοντας το δικό τους «μήνυμα» για την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης, με μία ολιγόλογη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα αναβαθμίζεται, καθώς ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός στις 15.00 ώρα Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρών στη συνάντηση ήταν και Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αρχικά, όπως είχε ανακοινωθεί την Τρίτη, ο κ. Δένδιας επρόκειτο να έχει συνάντηση μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετέχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ, είχε σαν κύριο αντικείμενο των συνομιλίων το να «εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» και ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, με κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών να ακολουθούν στις 19.00 περίπου. Οι νέες ελληνοτουρκικές επαφές συνεχίζουν τα όσα έχουν προηγηθεί με τους δύο τελευταίους γύρους διερευνητικών επαφών το τελευταίο δίμηνο και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το πυκνό πρόγραμμα επαφών της Πέμπτης για τα ελληνοτουρκικά και την νοτιοανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει:

  • νωρίς το πρωί συνάντηση Δένδια στο ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του Κύπρου και Λιβάνου για την Τριμερή Σύνοδο
  • στη συνέχεια αναχώρηση για Άγκυρα του κλιμακίου του ΥΠΕΞ υπό τον ίδιο
  • άφιξη και στις 15.00 συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών
  • κοινές δηλώσεις Τσαβούσογλου-Δένδια στις 19.00 περίπου

Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε την Πέμπτη το πρωί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ ο κ. Τσαβούσογλου για μεταβεί στα Κατεχόμενα της Κύπρου για διήμερες επαφές με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ωστόσο, η αναβάθμιση των επαφών Δένδια με την πρόσκληση Ερντογάν αντιμετωπίζεται με προσοχή και η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς η ρητορική της Άγκυρας παραμένει οξεία. Με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε την Τετάρτη σε κάθε άλλο παρά «φιλικές» διατυπώσεις προς την Αθήνα. Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι Τουρκία και Λιβύη με αποφασιστικότητα προωθούν τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεοσογείου που δεσμεύει το παράτυπο τουρκολιβυκό σύμφωνο του 2019. «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε γιατί δεν διαθέτει τέτοια μέσα», όπως υποστήριξε. Ταυτόχρονα, παρενέβη ξανά στην προσπάθεια να επανεκκινήσει η διαδικασία αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα θα παρέμβει εάν αντιληφθεί «άδικη μεταχείριση» προς τους Τουρκοκυπρίους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Πόλη όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)