to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 06.02.2016

Κοινωνία

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε. στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Πέτρου Ράλλη

Αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε., μαζί με μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, επισκέφθηκε την Παρασκευή 5/2/16 το κέντρο κράτησης μεταναστών της Πέτρου Ράλλη και συζήτησε τόσο με κρατούμενους μετανάστες, όσο και με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κ. Μ. Γρηγοράκη


Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:


Οι μετανάστες, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι για πολλούς μήνες, υποσιτίζονται κυριολεκτικά, καθώς, ελλείψει πιστώσεων, η υποχρέωση σίτισης τους, από ευθύνη του κράτους, έχει μετακυλιστεί στην εθελοντική προσφορά. Ο προαυλισμός τους είναι ελάχιστος, οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας προβληματικές, ενώ στους σκοτεινούς διαδρόμους όπου βρίσκονται τα κελιά τους δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ψυχαγωγίας ή αξιοποίησης του χρόνου τους. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους κρατούνται επειδή απλώς δεν διαθέτουν έγγραφα που να νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα και, μάλιστα, στη βάση εθνοτικών διακρίσεων.
Κάποιοι μετανάστες σε βάρος των οποίων εκκρεμεί δικαστική απέλαση, συνεχίζουν να κρατούνται μετά την έκτιση της ποινής τους παρότι δεν υπάρχει καν δυνατότητα επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής τους. Ένας αριθμός μεταναστών κρατείται σε αστυνομικά τμήματα. Οι κρατούμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, καθώς δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για κάτι τέτοιο. Υπάρχει πλήρης αδυναμία εξατομικευμένης κρίσης, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο.
Από τον αριθμό των διοικητικών απελάσεων γίνεται σαφές ότι η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανέρχεται στη λογική κράτησης και απέλασης των μεταναστών που εφάρμοζαν οι προκάτοχές της κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να εφαρμόζει την πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο. Την καλούμε, επίσης, να εφαρμόσει την προεκλογική της δέσμευση για μη κράτηση των μεταναστών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)