to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 03.03.2021

Διεθνή

Επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ το 2014 ξεκινά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Η απόφαση για την έρευνα λήφθηκε μετά από επίπονη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το γραφείο μου διάρκειας σχεδόν πέντε ετών», δήλωσε η απερχόμενη εισαγγελέας του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα - Η έρευνα αφορά πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, αλλά και από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις το 2014 - Χαιρετίζουν οι Παλαιστίνοι, το σύνηθες χαρτί του «αντισιωνισμού» παίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ


Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα (φωτ. επάνω) δήλωσε σήμερα ότι άρχισε η διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία στην οποία το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 5 Φεβρουαρίου ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή, μια κίνηση που προκάλεσε γρήγορα την απόρριψη της Ουάσινγκτον και της Ιερουσαλήμ.

"Η απόφαση να διενεργηθεί έρευνα λήφθηκε μετά μια επίπονη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το γραφείο μου διάρκειας σχεδόν πέντε ετών", δήλωσε η απερχόμενη εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα.

"Στο τέλος, η κύρια ανησυχία μας πρέπει να αφορά τα θύματα των εγκλημάτων, τόσο Παλαιστίνιους όσο και Ισραηλινούς, που προκύπτουν από τον μακρύ κύκλο της βίας και ανασφάλειας ο οποίος έχει προκαλέσει βαθύ πόνο και απόγνωση σε όλες τις πλευρές", δήλωσε η Μπενσούντα. "Το γραφείο μου θα έχει την ίδια βασική, αμερόληπτη προσέγγιση που έχει υιοθετήσει σε όλες τις καταστάσεις στις οποίες έχει δικαιοδοσία".

Η εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υπάρχει "λογική βάση" να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, της Χαμάς και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας του 2014.

"Σήμερα επιβεβαιώνω την έναρξη από το Γραφείο της Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη", δήλωσε η Φάτου Μπενσούντα σε ανακοίνωση. Το γραφείο της θα εξετάσει και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. "Η έρευνα θα αφορά τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014".

Παλαιστινιακή Αρχή: Πολυαναμενόμενο βήμα - Χαμάς: Χαιρετίζουμε την απόφαση, νόμιμη η αντίστασή μας

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση. Είναι "ένα πολυαναμενόμενο βήμα που εξυπηρετεί την ακούραστη επιδίωξη της Παλαιστίνης για δικαιοσύνη και λογοδοσία, που είναι απαραίτητοι πυλώνες της ειρήνης που ζητεί και αξίζει ο παλαιστινιακός λαός", ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του ΔΠΔ και υπερασπίστηκε τις δικές της ενέργειες. "Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΠΔ να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ εναντίον του λαού μας. Αυτό συνιστά ένα βήμα προόδου στον δρόμο για την επίτευξη δικαιοσύνης για τα θύματα του λαού μας", δήλωσε στο Reuters ο Χάζεμ Κάσεμ, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

"Η αντίστασή μας είναι νόμιμη, και γίνεται για την υπεράσπιση του λαού μας. Όλοι οι διεθνείς νόμοι εγκρίνουν τη νόμιμη αντίσταση", είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, και αντιτάχθηκε σφοδρά σε οποιαδήποτε έρευνα.

Ωστόσο, οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου τον περασμένο μήνα κρίνοντας ότι το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για γεγονότα που έλαβαν χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η εισαγγελέας Μπενσούντα είχε δηλώσει ότι ζητεί πλήρη έρευνα, μετά μια προκαταρκτική έρευνα πέντε ετών, ζητώντας παράλληλα από το ΔΠΔ να κρίνει αν είναι αρμόδιο να εξετάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Μπενσούντα αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον Ιούνιο και θα αντικατασταθεί από τον Βρετανό Κάριμ Καν.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ανοίξει έρευνα για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την "αναγκαία".

"Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, που είναι εγκλήματα συνεχιζόμενα, συστηματικά και γενικευμένα, καθιστούν την έρευνα αναγκαία και επείγουσα", ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κάλεσε επίσης "τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται τις ευθύνες τους και να μην πολιτικοποιούν τη διενέργεια αυτής της ανεξάρτητης έρευνας", δεσμευόμενο από την πλευρά του να παρέχει "όλη την (απαραίτητη) βοήθεια" στο Δικαστήριο ώστε να μπορεί να διενεργήσει την έρευνά του.

Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967 και η Λωρίδα της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, υπόκειται σε ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

Το 2014, το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση με επιχείρημα ότι ήθελε να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, προς το έδαφός του. Σχεδόν 2.250 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους πολίτες και 74 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες χάθηκαν στον πόλεμο αυτό.

«Αντισημιτική» η έρευνα του ΔΠΔ λέει ο Νετανιάχου, «ηθικά και νομικά χρεοκοπημένη» για τον ισραηλινό ΥΠΕΞ 

  
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι "αντισημιτική".  "Απέναντι στην αντισημιτική απόφαση του ΔΠΔ στη Χάγη, υπάρχει μόνο μια απάντηση: ν' αγωνιστούμε για την αλήθεια με όλη μας τη δύναμη, σε όλο τον κόσμο, και να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας", έγραψε ο Νετανιάχου σε μήνυμά του στο Twitter.

Το ΔΠΔ "πήρε μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας. Υπερασπιζόμαστε κάθε στρατιώτη, κάθε αξιωματικό, κάθε πολίτη και σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστούμε για την αλήθεια έως ότου αυτή η σκανδαλώδης απόφαση ακυρωθεί", δήλωσε ο Νετανιαχου σε τηλεοπτική του ομιλία.

Πριν από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι απέρριψε σήμερα την απόφαση του ΔΠΔ για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη αποκαλώντας την "ηθικά και νομικά χρεοκοπημένη". Ο Ασκενάζι κατήγγειλε "μια πολιτική απόφαση μιας εισαγγελέα στο τέλος της θητείας της, που μετατρέπει το δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστών και αντισημιτικών οργανώσεων".

"Η απόφαση να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ είναι μια παρέκκλιση από την εντολή του δικαστηρίου, και σπατάλη πόρων της διεθνούς κοινότητας από έναν μεροληπτικό θεσμό που έχει χάσει κάθε νομιμότητα", δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Υπενθύμιση: Τότε που το Ισραήλ ισοπέδωσε τη Γάζα

Με την ευκαιρία της έρευνας του ΔΠΔ, ανατρέξαμε στα δημοσιεύματα εδώ στο left.gr για τον πόλεμο στη Γάζα το 2014 (όπως είχαμε ονομάσει το σχετικό hashtag). Αρκεί ίσως το παρακάτω βίντεο, από δημοσίευμα με τίτλο Ο ισραηλινός στρατός ξεπέρασε τα χολιγουντιανά εφέ στην ισοπέδωση της Γάζας.

Σημειώναμε τότε: Η 50ήμερη ισραηλινή επίθεση, εκτός από 2.150 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, άφησε πίσω της και ερείπια σε μια τεράστια έκταση. Το βίντεο καταγράφει την καταστροφή - και, αν θυμίζει Χόλιγουντ, δεν πρόκειται παρά για την σκληρή πραγματικότητα. Το βίντεο από το mediatown.ps, από την περιοχή της Σουτζαϊγια - από τους βασικούς στόχους της ισραηλινής επίθεσης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο:

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)