to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:39 | 03.06.2021

Πολιτική

Επισήμανση από τον Αλ. Τσίπρα: Να φτάσουμε στην Πράσινη Μετάβαση με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη

Με αφορμή όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση για την Πράσινη Μετάβαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην καταληκτική του παρέμβαση τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο δρόμο θα προσεγγίσουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης, «διότι αν ο δρόμος αυτός αυξάνει τις ανισότητες, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί εντάσεις, τότε ενδεχομένως ακόμα και αν φτάσουμε, που αμφιβάλλω, στους στόχους που θέτουμε, υπονομεύονται οι ίδιοι οι στόχοι».


Ο Αλ. Τσίπρας, στο κλεισιμο της συζήτησης - εκδήλωσης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ανάγκη μιας πράσινης επανάστασης, αναφέρθηκε σε μια ρήση του διάσημου ερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ, λέγοντα συγκεκριμένα: «Ο Ζακ Υβ Κουστώ είχε πει ένα ωραίο: Ο άνθρωπος έμαθε όλα τα προηγούμενα χρόνια να παλεύει με τη φύση για να επιβιώσει. Τώρα οφείλει να μάθει να προστατεύει τη φύση για να επιβιώσει. Αυτό λοιπόν νομίζω ότι αρχίζει σιγά-σιγά και γίνεται κτήμα και το κατανοούν όλοι, Δεξιοί, Αριστεροί, κυβερνήσεις, καπιταλιστές, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, όλοι, το κατανοούν σιγά-σιγά όλοι. Αυτό είναι το καλό νέο. Και άρα, οδηγηθήκαμε σιγά-σιγά στην ανάγκη να βάλουμε στόχους. Το 2015 μπήκαν στόχοι».

«Αυτή η πενταετία, εξαετία, ήταν σα δεκαετίες σε σχέση με την αλλαγή συνείδησης της διεθνούς κοινότητας, των διεθνών Οργανισμών. Με εξαίρεση την τετραετία Τραμπ, όλη η παγκόσμια κοινότητα κινήθηκε σε μια κατεύθυνση. Αυτό είναι το καλό νέο», είπε ο Αλ. Τσίπρας, και πρόσθεσε:

«Το κακό νέο όμως, είναι ότι δε χρειάζεται να έχουμε τους στόχους, πρέπει να συμφωνήσουμε και στο δρόμο, μέσα από τον οποίο θα προσεγγίσουμε τους στόχους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο δρόμο θα προσεγγίσουμε τους στόχους, διότι αν ο δρόμος αυτός αυξάνει τις ανισότητες, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί εντάσεις, τότε ενδεχομένως ακόμα και αν φτάσουμε, που εγώ αμφιβάλλω αν θα φτάσουμε μ’ αυτό το δρόμο στους στόχους, υπονομεύονται οι ίδιοι στόχοι. Και φυσικά, η διεύρυνση των ανισοτήτων μας οδηγεί σ’ έναν φαύλο κύκλο. Άρα, πρέπει να επιλέξουμε ένα δρόμο συμπεριληπτικό, που θα δημιουργεί κοινωνική συνοχή, που θα διευρύνει τη δημοκρατία, θα μειώνει τις ανισότητες. Κρίσιμο ζήτημα αυτό».

Οι δύο οπτικές και τα διδάγματα της πανδημίας

«Άρα υπάρχουν», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, «δύο οπτικές και στο ζήτημα της συμφωνίας μας για την Πράσινη Μετάβαση. Είναι η οπτική αυτή η οποία θέλει να την προσεγγίσουμε με την πυξίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, άρα είναι η προοδευτική οπτική και η άλλη, η συντηρητική οπτική που αδιαφορεί για την κοινωνική δικαιοσύνη και το βλέπει μέσα από τα μάτια ενός project, business, ενός διαφορετικού τρόπου για να συνεχίσει ο καπιταλισμός».

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε: «Μίλησε ο Πέτρος για τον κανιβαλιστικό καπιταλισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Η πανδημία τι μας έμαθε; Η πανδημία μας οδήγησε σ’ ένα σοκ. Το σοκ λοιπόν αυτό στο οποίο ήρθε η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι μας κάνει όλους να κατανοούμε ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, δε μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ανισότητες να διευρύνονται, δε μπορούμε να συνεχίσουμε με τους φυσικούς πόρους να κατασπαταλούνται. Άρα πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς».

Αισιοδοξία

«Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, «διότι φαίνεται ν’ αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο. Όχι ακόμα στη χώρα μας, αλλά στον κόσμο φαίνεται ν’ αλλάζουν. Πολύ θετική εξέλιξη η στροφή Μπάιντεν σε μια πιο ριζοσπαστική και πιο πράσινη προσέγγιση, θετικό το ότι στην Ευρώπη υπάρχει προοπτική να βγουν πρώτοι οι Πράσινοι στη Γερμανία και να έχουμε μια γυναίκα Καγκελάριο Πράσινη. Μακάρι να γίνει, βέβαια όσοι έχουμε εμπειρία από τη Γερμανία, ποτέ δεν ξέρεις, αλλά μακάρι, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Ελπίζω λοιπόν και εδώ, αυτή η αλλαγή, ο αέρας αλλαγής που φυσάει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο να έρθει κι εδώ και να μη χρειαστεί να περιμένουμε το 2033, πολύ πιο γρήγορα, να έχουμε και στη χώρα μας, μια στροφή, μια πολιτική αλλαγή».

Kαι ένα σχετικό tweet από τον Αλ. Τσίπρα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)