to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά»: Διεθνής διάσκεψη για το κλίμα στο Ζάππειο στις 21 και 22/6

Στις 21 – 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο) η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση».


Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, κορυφαίοι επιστήμονες, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν απόψεις και θα παρουσιάσουν επιστημονικά στοιχεία και προτάσεις επί συγκεκριμένων θεματικών, όπως η καταγραφή των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στην πολιτιστική κληρονομιά, η παρακολούθηση των επιπτώσεων αυτών μέσω εργαλείων και μηχανισμών, αλλά και ο καθορισμός βασικών πολιτικών, μέτρων και βέλτιστων πρακτικών με σκοπό την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ccich.gr.

Στην πρόσκληση της διάσκεψης αναφέρεται:

«Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όχι μόνο το μέλλον μας, αλλά και την ιστορία μας. Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη και κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποβαθμιστούν ή και να αφανιστούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να συνεισφέρει αφενός στην προστασία της και αφετέρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά:

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση», στις 21 και 22 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, αρχαίο πολιτισμό και ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικά μνημεία.

Η ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), στοχεύει στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, παραδοσιακών τεχνικών και καινοτόμων τεχνολογιών, φιλοδοξώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Κατά τις επιστημονικές εργασίες της  Διάσκεψης, διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί από όλον τον κόσμο, θα καταγράψουν την παρούσα κατάσταση και θα παρουσιάσουν προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)