to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 11.08.2022

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed και στη σφικτή νομισματική πολιτική

Πιθανή θεωρείται η αύξηση επιτοκίων, που θα τα οδηγήσει έως και το 4,4% μέσα στο 2023


Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών και την επιβράδυνση του πληθωρισμού εξετάζει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), στελέχη της οποίας μελετούν πώς θα περιορίσουν τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων (που πάντως θα συνεχιστούν έως το τέλος του 2023), εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια σφικτή νομισματική πολιτική, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσουν οι πιέσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι τιμές καταναλωτή (CPI) δεν αυξήθηκαν καθόλου τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο και αυτό είναι μόλις ένα βήμα της μακρόχρονης διαδικασίας σύμφωνα με τους υπεύθυνους νομισματικής πολιτικής της Fed, την ώρα που η αγορά εργασίας βρίσκεται «στο κόκκινο», ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές των μετοχών. Οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερα από αυτά που θα δρομολογήσουν οι υψηλές τιμές δανεισμού, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ο Νίιλ Κασκάρι, πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, είπε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι «πολύ, πολύ μακριά από την ανακοίνωση μιας νίκης» κατά του πληθωρισμού, παρά τα ευπρόσδεκτα νέα για την αναφορά σχετικά με την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Όπως εξήγησε, «δεν έχει δει τίποτα που αλλάζει» την ανάγκη για την πολιτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στο 3,9% από το τέλος της χρονιάς και στο 4,4% από το τέλος του 2023. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος, στην περιοχή του 2,25% με 2,50%.

Ο Κασκάρι θεωρείται ένα από τα πιο επιθετικά στελέχη της Fed, καθώς οι περισσότεροι από τους 18 συναδέλφους του πιστεύουν ότι μία λιγότερο σφιχτή πολιτική ίσως επαρκούσε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον καλύτερο έλεγχο των τιμών.

Από την πλευρά του, ο Τσαρλς Έβανς, πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, χαρακτήρισε την αύξηση του πληθωρισμού «μη αποδεκτή» και επισήμανε ότι η Fed είναι πιθανό να χρειαστεί να οριοθετήσει την πολιτική των επιτοκίων της στο 3,25-3,5% αυτήν τη χρονιά και στο 3,75%-4% από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, ευθυγραμμιζόμενη με τις προθέσεις του πρόεδρου της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της τον Ιούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)