to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 25.11.2019

πηγή: astraparis.gr

Κοινωνία

Tι απάντησε η Κιβωτός του Κόσμου στις κατηγορίες για ρατσισμό

Ο ιδρυτής της Κιβωτού αναφέρθηκε στο εν γένει έργο της οργάνωσης και προσπάθησε να θέσει σε δεύτερη μοίρα τις ξενοφοβικές φράσεις και χαρακτηρισμούς που ανέδειξε το τοπικό astraparis.gr


Σύμφωνα με το astraparis.gr:

Μετά από ένα τριήμερο χιονοστιβάδας αντιδράσεων για το ξενοφοβικό παραλήρημα της Κιβωτού του Κόσμου κι αφού κατετέθη σχετική μηνυτήρια αναφορά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο παπά Αντώνης Παπανικολάου αποφάσισε να ανακοινώσει πρώτον ότι την επίμαχη επιστολή δεν την υπογράφει ο ίδιος και δεύτερον να δικαιολογήσει, άρα να επιμείνει, στην πρωτοφανή φρασεολογία, που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση, που υπογράφει η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου, άρα ο ίδιος ο παπά Αντώνης Παπανικολάου, εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου 2019 σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Χίου, αλλά (προφανώς με διάθεση αποκλεισμού) όχι και στον astraparis.gr, που είναι το μέσον το οποίο κατά την δική του θεώρηση διαστρεβλώνει τις θέσεις του.

Σε αυτήν, ο ιδρυτής της Κιβωτού πετάει ουσιαστικά την μπάλα στη εξέδρα, αναφερόμενος στο εν γένει έργο της οργάνωσης, επί του οποίου τουλάχιστον από τον astraparis.gr ουδεμία έγινε αρνητική έγινε αναφορά και προσπαθεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα τις ξενοφοβικές φράσεις και χαρακτηρισμούς που αναδείξαμε.

Έτσι, αναφερόμενος σε αυτούς σημειώνει ότι «κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους».

Δηλαδή, επιμένει ότι σωστά αναφέρθηκαν, ακόμα κι αν όχι από τον ίδιο, αλλά από τα διοικητικά στελέχη της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου κ. Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και κα Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος), στους οποίους επιχειρεί να «φορτώσει» τη επιστολή που δημοσιοποιήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου την περασμένη Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019.

Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθότι στην συνεδρίαση αυτή την επιστολή διάβασε εμφανιζόμενη ως εκπρόσωπος της Κιβωτού η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Χίος Μπροστά» κα Αγγελική Παμπάλου. Μετά δε από πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων κ. Νίκου Νύκτα και κας Βιβής Ποταμούση, αν η επιστολή αυτή είναι σε γνώση και εκφράζει τον παπά Αντώνη Παπανικολάου, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Καραβασίλης και ο σύμβουλός της κ. Λεωνίδας Μπιλιράκης έδωσαν διαβεβαιώσεις περί τούτου και μάλιστα με ύφος επιτιμητικό προς τους ερωτώντες.

Αναφέρει, επίσης, ότι η επιστολή κατετέθη στις αρμόδιες αρχές, ενώ είναι γνωστό ότι ο δήμος Χίου δεν είναι αρμόδιος για την χωροθέτηση της νέας κλειστής δομής και του ΠΡΟΚΕΚΑ και τούτο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της κυβέρνησης.

Ισχυρίζεται, τέλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την βραδυπορημένη απάντησή της, ότι η Κιβωτός είναι επικεντρωμένη στο έργο της και δεν έχει χρόνο να παρακολουθεί τα δημοσιεύματα και να δίνει άμεσα απαντήσεις, ενώ είναι γνωστό ότι αμέσως μετά την ανάρτησή μας ο διευθυντής της Κιβωτού Αιγαίου κ. Τάγαρης άρχισε να σχολιάζει και μάλιστα μετ΄ επιτάσεως την ανάρτησή μας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η απάντηση – υπεκφυγή της διοίκησης της Κιβωτού:

Η Κιβωτός του Κόσμου με αφορμή δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν τις θέσεις της και παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα για τις δράσεις της, ενημερώνει αυτούς οι οποίοι τυγχάνει να μην γνωρίζουν το έργο της για τα εξής:

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει.
Η δομή του παιδικού χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.
Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους.
Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε.
Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά.
Η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)