to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 02.06.2020

Πολιτική

Επιμένει παρά το διάβημα η Τουρκία - Αντιπολιτευτικά πυρά για την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της περιοχής που ανακοινώσαμε» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στις χθεσινές (1/6/20) δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών


Αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι οι περιοχές στις οποίες προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες «βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της περιοχής που ανακοινώσαμε» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Έχουμε δεσμευτεί πλήρως να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το εγκριθέν σχέδιο» προστίθεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

Μετά τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γειτονικής χώρας σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκερντιν, εκλήθη τη Δευτέρα - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου του υποβλήθηκε διάβημα κατά της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η παραπάνω κίνηση της Άγκυρας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία «αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Κάτι τέτοιο «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» και σε κάθε περίπτωση «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, καθώς αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας» τόνισε ο κ. Δένδιας,. Δήλωσε επίσης πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ο Ζ. Μπορέλ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι "είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας".

Όπως τόνισε "και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία".

"Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται", καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Φράνσις Φάνον, ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Να σταματήσουν οι προκλήσεις στην περιοχή

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη:

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης. «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι νέο καθώς όπως υπενθύμισε η Τουρκία επιχειρεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. «Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Πάιατ. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να έχει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξή του στο CNN Greece, υπογράμμισε τα εξής:

«Στα ελληνοτουρκικά τώρα δεν χωράνε τακτικισμοί. Πρέπει κανείς να ακολουθεί μια πολιτική διαλόγου και συνεννόησης που να υπηρετεί την ειρήνη και την ύφεση. Δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία κατά καιρούς περνάει διάφορες φάσεις. Τώρα είναι στη φάση της επιθετικότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κάνει είναι να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να έχει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών».

Π. Ρήγας: Επιμένουν να μην δίνουν στη Βουλή τις ρηματικες διακοινώσεις και να κινούνται παρασκηνιακά

«Απαιτείται Εθνική γραμμή, σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και να σταματήσουν τις παραπλανητικές δηλώσεις μέσω του κ. Πέτσα αφού είναι γνωστά και τα επεισόδια εντός θαλάσσης που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας αναφερόμενος στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Μιλώντας στο Kontra, o Π. Ρήγας επισήμανε ότι «είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της στρατηγικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Βρίσκονται σε μια μόνιμη αμηχανία ενώ χρειάζεται άμεσα να χαραχθεί εθνική γραμμή και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της χώρας μέσω διεθνών οργανισμών» (διαβάστε αναλυτικά).

Όλγα Γεροβασίλη: Αφήστε την αυταρέσκεια και πιάστε την ενεργητική διπλωματία

Καλούμενη να τοποθετηθεί επί της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (2/6/20), υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε ποτέ τα εθνικά θέματα ως πεδίο της πολιτικής του αντιπαράθεσης, όμως ως οφείλει, ασκεί κριτική όπου απαιτείται, όπως αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία λειτουργεί ως επιθετικός παίκτης στο γεωπολιτικό περιβάλλον και η κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την προκλητικότητα. Πρόσφατο παράδειγμα οι αντιφατικές δηλώσεις υπουργών που απεύφευγαν την αλήθεια,  με πρόσφατη εκείνη του κ. Πέτσα περί μη ύπαρξης έντασης, και περί επιλογής χαμηλών τόνων.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι:  Είναι απλώς εγκλωβισμένοι στον αυτοθαυμασμό τους; Ή, ακόμη χειρότερα δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει σε μία περίοδο όπου οι κόκκινες γραμμές απέναντι σε μία χώρα που επιδεικνύει επιθετικότητα, πρέπει να είναι σαφείς;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις κατά πόσον αποτελούν casus belli, η γραμματέας της Κ.Ο.του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της πολλά διπλωματικά εργαλεία τα οποία οφείλει να ενεργοποιεί, με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο με πρόσφατη την πρόθεση να κάνει γεωτρήσεις στα 6 μίλια. «Η κυβέρνηση πρέπει ενεργοποιήσει τον διεθνή παράγοντα και τις συμμαχίες της χώρας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πολιτική της την επίθεση και τον πόλεμο. Χρειάζονται σαφείς κόκκινες γραμμές, σαφείς διατυπώσεις και όχι λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία όπως συμβαίνει τώρα. Χρειάζεται ενεργητική διπλωματία», επισήμανε.

Οι αντιδράσεις της ήσσονος αντιπολίτευσης

«Η Τουρκία περνά από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες. Η χώρα μας δεν έχει παρά να δείξει αποφασιστικότητα, αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό» τόνισε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε εφ' όλης της συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Ζητώ εδώ και μήνες Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και να στείλουμε στον ελληνικό λαό μήνυμα ομοψυχίας και προς Ευρώπη και διεθνώς τι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της. Μόνο να προσφέρει έχει στην υπεράσπιση δικαίων μας. Έχει την ευθύνη ο Μητσοτάκης να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά «πρέπει να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και στην ΕΕ και διεθνώς και με τις όμορες χώρες προσπάθειες για συμφωνίες Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Περιμένω Μητσοτάκη να δω να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας μας». 

Ανακοίνωση για τις «νέες προκλήσεις της Τουρκίας εξέδωσε την Τρίτη 2/6 και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η επιδίωξη της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σηματοδοτεί τη de facto ενεργοποίηση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου».

«Όσα διαβήματα κι αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προωθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει και το σύμμαχο του Ερντογάν, δηλαδή τη λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ, ανοίγοντας το δρόμο για παράνομες διεκδικήσεις», αναφέρει ο Περισσός τονίζοντας εκ νέοου ότι «μέσα στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)