to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 11.03.2014

Διεθνή

Επιμένει ο Γιανουκόβιτς πως είναι ο «νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας» - Νέα εθνοφρουρά φτιάχνει το καθεστώς του Κιέβου

Μιλώντας ξανά για πραξικόπημα στο στο Κίεβο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε πως είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και εκτοπίστηκε παράνομα «από τη συμμορία» στην ουκρανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.


Σε διάγγελμά του το μεσημέρι της Τρίτης από το ρωσικό Ροστόφ επί του Ντον, στην Αζοφική Θάλασσα, ο Γιανουκόβιτς επέρριψε στη νέα ηγεσία του Κιέβου τον «κίνδυνο να αποσχιστεί η Κριμαία».

Ολόκληρη η δήλωση Γιανουκόβιτς, σήμερα Τρίτη 11/3

«Είμαι ακόμη ζωντανός, είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, και επιπλέον ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, και είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες δεν θα υπακούσαν τις διαταγές εγκληματιών» είπε ο Γιανουκόβιτς.

«Δεν παραιτήθηκα από την προεδρία, δεν εγκατέλειψα τη χώρα» είπε ο έκπτωτος πρόεδρος, λέγοντας πως βρισκόταν στο Χάρκοβο όταν «πραξικοπηματικά», όπως είπε, η «συμμορία στο Κίεβο» καταλάμβανε την εξουσία. 

Ο Γιανουκόβιτς επέκρινε επίσης την παροχή οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, λέγοντας πως «από όσο ξέρω, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία πραξικοπηματικά».

Τουρτσίνοφ: Νέα εθνοφρουρά από βετεράνους, απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας. Όπως είπε ο ίδιος, η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεων υπό τον έκπτωτο προκάτοχό του σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί "ουσιαστικά από το μηδέν".

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών σε σχέση με τους 200.000 ρώσους στρατιώτες και πλέον που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της. Ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος προειδοποίησε κατά της πρόκλησης περαιτέρω δράσης από τη ρωσική πλευρά, επισήμανε ότι το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας αποφάσισε τη συγκρότηση Εθνικής Φρουράς χρησιμοποιώντας ως βάση τις υπάρχουσες δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος της θα είναι "να υπερασπίζεται τους πολίτες από τους εγκληματίες και από επιθέσεις στο εσωτερικό ή από το εξωτερικό". Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει μερική κινητοποίηση εθελοντών που διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία.

Πηγές: ΑΠΕ, in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)