to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 07.04.2021

Διεθνή

Επιλέγουν οι Πράσινοι τον υποψήφιο τους για τη Καγκελαρία - Τον Ρόμπερ Χάμπεκ προτείνει ο Κον Μπεντίτ

Την απόφαση θα λάβει το προεδρείο του κόμματος, επιλέγοντας μεταξύ των δύο Προέδρων, της Αναλένα Μπέρμποκ και του Ρόμπερτ Χάμπεκ


Στις 19 Απριλίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος Καγκελάριος του κόμματος των Πρασίνων, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Την απόφαση θα λάβει το προεδρείο του κόμματος, επιλέγοντας μεταξύ των δύο Προέδρων, της Αναλένα Μπέρμποκ και του Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ στους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων, με επιστολή την οποία έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Με την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ έχουμε ένα ισχυρό δίδυμο. Στις 19 Απριλίου θα παρουσιάσουμε ποιος από τους δύο θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος Καγκελάριος. Προσβλέπω σε μια προεκλογική εκστρατεία μαζί σας», γράφει ο κ. Κέλνερ. Μέχρι τώρα, οι δύο συμπρόεδροι φαίνεται να είναι σχεδόν εξίσου δημοφιλείς στην γερμανική κοινή γνώμη.

Οι Πράσινοι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκονται σταθερά πάνω από το 20%, ως δεύτερο κόμμα μετά την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο δικός της υποψήφιος Καγκελάριος. Η επιλογή αναμένεται να γίνει το αργότερο έως το τέλος του μήνα, πιθανότατα μεταξύ του αρχηγού 'Αρμιν Λάσετ και του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ. Όπως φαίνεται από τις τρέχουσες έρευνες κοινής γνώμης, ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ CDU και Πρασίνων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα εφικτός μετά τις εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να σχηματίζονται και διαφορετικές συμμαχίες, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και την Αριστερά είτε με το SPD και τους Φιλελεύθερους (FDP) είτε με το CDU και το FDP.

Μέχρι στιγμής μόνο το SPD έχει επιλέξει τον υποψήφιο Καγκελάριό του στο πρόσωπο του Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Υπερ Χάμπεκ ο Κον-Μπεντίτ

Ο πρώην Πράσινος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ τάχθηκε υπέρ του συμπροέδρου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ως υποψηφίου τους για την καγκελαρία.

«Η κατανόηση της πολιτικής εξουσίας από τον Χάμπεκ συνδέεται με την ετοιμότητά του να αμφισβητεί τις ίδιες του τις θέσεις ξανά και ξανά. Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να κάνει πάντα την δική του πολιτική να φαίνεται ρεαλιστική και στους αντιπάλους. Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων » γράφει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σε κοινό του άρθρο με τον πολιτικό επιστήμονα Κλάους Λάγγεβι το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Die Zeit".

Οι Κον-Μπεντίτ και Λάγγκεβι θεωρούν επίσης και την Αναλένα Μπέαρμποκ, την συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων με τον Χάμπεκ, ικανή να κερδίσει εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να μετακομίσει στην καγκελαρία, και παραπέμπουν στην αυτονόητη πράσινη παραδοχή, σύμφωνα με την οποία προτιμάται κατά την επιλογή η «κορυφαία γυναίκα», όπως γράφουν.

«Ωστόσο, ενόψει των τριών ηρακλείων καθηκόντων, της οικολογικής μεταμόρφωσης, της δικαιοσύνης Βορρά-Νότου και της δημιουργίας παγκόσμιας ασφάλειας, η κατανόηση της εξουσίας είναι πιο σημαντική από ποτέ, όπως εξήγησε ο Χάμπεκ στο βιβλίο του “Από τώρα και στο εξής διαφορετικά”(“Von hier an anders”). Μια τέτοια κατανόηση της πολτικής εξουσίας λαμβάνει πάντα υπόψη τόσο τις (καθεαυτές) επιπτώσεις όσο και τις παράπλευρες επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων».

Σύμφωνα με τους Κον-Μπεντίτ και Λέγγεβι, «η πράσινη διακυβέρνηση, πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη που μια βασικά ορθή πολιτική (όπως είναι η προστασία του κλίματος, η αποδοχή προσφύγων, η απόρριψη της στρατιωτικής βίας) συμβάλλει ακούσια στην εμβάθυνση του κοινωνικού χάσματος, η οποία θα μπορούσε τελικά να την οδηγήσει σε αποτυχία».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)