to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 04.09.2014

Πολιτική

Το επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης στο Παρίσι (ενημέρωση)

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις - Σε λευκές σημαίες συνθηκολόγησης μετατράπηκαν οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης


Σχετικά δημοσιεύματα: Η Βούλτεψη, οι «Μαρίες Αντουανέττες» και ο ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού // Μεσάνυχτα στο Παρίσι // ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού: Η Τρόικα είναι ανεπιθύμητη και στο Παρίσι // Ν. Χουντής για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι: «Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί και η Τρόικα»

Τελευταία ενημέρωση:

Αποδομεί η τρόικα στο Παρίσι την εικόνα τεχνητής αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση, δίνοντας ραντεβού τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τα "αγκάθια" της ατζέντας. «Από τις αντοχές του προϋπολογισμού 2015» θα εξαρτηθούν οι περίφημες φοροελαφρύνσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναβολή κατάθεσης της τροπολογίας που αναμενόταν σήμερα και θα προέβλεπε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Χάσμα χωρίζει τις εκτιμήσεις τρόικας – Αθήνας και για το δημοσιονομικό κενό το 2015, με τους ελεγκτές να το ανεβάζουν στα 2 δισ. ευρώ, με άμεση συνέπεια τη λήψη νέων μέτρων. Το θέμα παραπέμπεται – μαζί με πολλά ακόμη – στο δεύτερο γύρο της αξιολόγησης στην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Βατερλό και στα εργασιακά

Πανωλεθρία υπέστει το κυβερνητικό κλιμάκιο στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας. Οι ελεγκτές επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ανοίγοντας το δρόμο της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που θα αντικατασταθούν από νέους με φθηνά μεροκάματα. Εμφανής είναι η επιμονή της τρόικας και στην αλλαγή του πλαισίου για τις απεργίες, ώστε αυτές να αποφασίζονται από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και όχι των παρόντων, αλλά και στην επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκ άουτ).

«Οι επικοινωνιακού τύπου ντρίπλες του υπουργού Εργασίας στις συναντήσεις του με την τρόικα, απλώς και μόνο για να κερδίσει κάποιον χρόνο, δεν αλλάζουν την ουσία ότι δηλαδή συζητά μαζί της τις προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της χώρας για νέες περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τη συρρίκνωση έως και κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων. Όμως, όπως γίνεται κάθε φορά, η κυβέρνηση στο τέλος υποκύπτει στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, γιατί τις έχει προσυμφωνήσει και συνυπογράψει στα καταστροφικά μνημόνια», σημειώνει σχετικά ο Δημ. Στρατούλης, βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες: in.gr, Αυγή

Νωρίτερα:

"Μηδέν εις το πηλίκον" αποδείχθηκε για την κυβέρνηση η συνάντηση του Παρισιού. Εκτός ατζέντας έμειναν στη χθεσινή συνάντηση κυβερνητικών - τρόικας μείωση χρέους και χαλάρωση λιτότητας, ενώ και το θέμα της αποσυμπίεσης των φορολογουμένων από τα υπερβολικά βάρη, το οποίο έθεσε η ελληνική πλευρά, συνάντησε τα "ναι μεν αλλά" εκ μέρους των εκπροσώπων των δανειστών. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν προσέλθει με σκληρή στάση για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα συζητηθούν σήμερα, και ειδικά για "κόκκινα δάνεια" και απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, στο πρώτο ραντεβού με την τρόικα τέθηκε το ζήτημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους τροϊκανούς να αντιπροτείνουν την παράλληλη μείωση του ΕΦΚ και στο πετρέλαιο κίνησης, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνώντες δεν είναι ικανοί να συλλάβουν το λαθρεμπόριο καυσίμων που συνεπάγεται η εξίσωση των δύο ΕΦΚ.

Ως προς το άλλο επίμαχο φορολογικό ζήτημα, την αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών, η οποία σημειωτέον δεν βλέπει με "καλό μάτι" την πρόταση, ενημερώθηκε για σχέδιο που προτείνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για ρύθμιση έως και 100 δόσεις. Όπως και ότι μελετάται αύξηση του "μπόνους" εφάπαξ εξόφλησης φόρων που ισχύει στις περισσότερες -πλην ΕΝΦΙΑ- περιπτώσεις, από έκπτωση 1,5% σε 5%.

Συγκεκριμένα, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση επέμειναν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, παρότι το σχετικό καθεστώς τροποποιήθηκε πρόσφατα (η απόφαση για ομαδικές απολύσεις λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας πλέον, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού).

Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στην τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος ρυθμίζει σειρά ζητημάτων, όπως η χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία κ.λπ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ δεν επιθυμεί αλλαγές στο λοκ άουτ (ανταπεργία) και κρατάει ως «άσο» στο μανίκι της μελέτη για το πώς ρυθμίζονται όλα αυτά τα ζητήματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η τρόικα εμμένει ακόμα και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους από το 2015.

Η ατζέντα των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι περιλάμβανε και θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον κατάλογο με τις 6.500 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του 2014, το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου και την πρόοδο που συντελέστηκε για τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Το τριήμερο προπαρασκευαστικό μπαρ ντε φερ στη γαλλική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται σήμερα με σύνοψη των όσων συζητήθηκαν, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος το σχέδιό της για φοροελαφρύνσεις.

Ωστόσο, η τρόικα έχει «παγώσει» κάθε ελληνικό αίτημα στο πεδίο αυτό από τη στιγμή που οι προβολές που έχει κάνει στον προϋπολογισμό δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση το περιορίζει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ.

«Πέραν της αλλαγής του σημείου συνάντησης, κυβέρνηση και τρόικα σε απόλυτη σύμπνοια συναντώνται για άλλη μία φορά για να επιβεβαιώσουν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις συναντήσεις στο Παρίσι.

Πληροφορίες: Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)