to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 08.05.2020

Πολιτική

Επικοινωνιακή η πολιτική της κυβέρνησης και στην Έρευνα

Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Έρευνας υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Υπό την πίεση της πανδημίας, που ανέδειξε την αξία της δημόσιας Έρευνας, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από «πάγωμα» όλων των διαδικασιών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαγγέλλεται σήμερα ως δήθεν κατόρθωμα η πρόσληψη 152 θέσεων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (ΕΚ).


Η ανακοίνωση Κ. Φωτάκη, πρώην Αναπλ. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και Π. Κυπριανίδου, πρώην Γενικής Γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα:

Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Έρευνας υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Υπό την πίεση της πανδημίας, που ανέδειξε την αξία της δημόσιας Έρευνας, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από «πάγωμα» όλων των διαδικασιών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαγγέλλεται σήμερα ως δήθεν κατόρθωμα η πρόσληψη 152 θέσεων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (ΕΚ).

Στην ακόλουθη χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας αναφέρει με αξιοσημείωτη έπαρση:

«….Σημαντικά νέα για την ερευνητική-επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα για τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, καθώς ξεκινά η μεγαλύτερη ενίσχυση τους εντός της τελευταίας δεκαπενταετίας, όσον αφορά την στελέχωση τους. Μετά από πολύμηνες διαδικασίες με τα Ερευνητικά Κέντρα και τα συναρμόδια Υπουργεία στείλαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη στο ΑΣΕΠ, την απόφαση για να εκκινήσει την διαδικασία της προκήρυξης 152 νέων θέσεων εργασίας στους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ...»

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνιμες προσλήψεις στην Έρευνα δεν είχαν γίνει όχι για μια δεκαπενταετία όπως αναφέρει ο κ. Υφυπουργός, αλλά για τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από το 2015 και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δρομολόγησε την προκήρυξη 108 νέων θέσεων ερευνητών και 152 θέσεων επιστημονικού/τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για τα Ερευνητικά Κέντρα. Ακριβώς για τις θέσεις αυτές διεκδικεί τα εύσημα η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα.

Η αλήθεια προκύπτει ξεκάθαρα και από την ίδια την απόφαση, που περιλαμβάνεται στην ανάρτηση του Υφυπουργού, όπου ρητά αναφέρεται ότι οι 152 θέσεις είχαν εγκριθεί από τις 17-1-2019 (!!) με την από 3-6-2019 απόφαση κατανομής τους στα ερευνητικά κέντρα της χώρας του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας (βλ. επισυναπτόμενα 1, 2). Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημοσίως δεσμευτεί για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ΕΚ σε τακτικό προσωπικό σταδιακά και σε ετήσια βάση.

Όμως, με την έλευση της κυβέρνησης της ΝΔ, οι θέσεις αυτές «πάγωσαν» ενώ είχαν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς των φορέων για το 2020. Αντ’ αυτού, στις 10/7/2019 ζητήθηκαν σημαντικές μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των ΕΚ για το 2020!

Αλλά μάλλον είναι τα νέα δεδομένα της κρίσης εξαιτίας της πανδημίας που έφεραν τη δημόσια επιστημονική έρευνα ξανά στο προσκήνιο και ανάγκασαν τη κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» των 152 θέσεων, για τις οποίες υπερηφανεύεται ο Υφυπουργός.

Άλλο ένα παράδειγμα της αποσπασματικής προσέγγισης της κυβέρνησης και στα ζητήματα της Έρευνας, με κύριο γνώμονα το επικοινωνιακό όφελος.

Δυστυχώς για τη κυβέρνηση, εκτός της επικοινωνίας υπάρχει και η ουσία: μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σε βάθος ερευνητική πολιτική για τη χώρα, απουσιάζει. Και η απουσία ενός τέτοιου σχεδίου ήδη γίνεται φανερή κι έχει μεγάλο κόστος, τόσο για το πολύτιμο επιστημονικό ανθρώπινο κεφάλαιο που υπάρχει στη έρευνα, όσο και για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.

tags: Έρευνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)