to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 25.06.2022

Διεθνή

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας


Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ:

«Καλή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του πολύτιμου συμμάχου μας της Τουρκίας για να συζητήσουμε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα».

Τουρκία: "Όχι" σε λύση αν δεν παρθούν μέτρα κατά του PKK στη Σουηδία

Να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα πως οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, αλλά η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη δεν αποτελεί προθεσμία.

Στοκχόλμη και Ελσίνκι υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εναντίωση της Τουρκίας που τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».

tags: ΝΑΤΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)