to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 10.08.2019

Διεθνή

Επικίνδυνο παζάρι από τη Μάλτα για τους διασωθέντες στο Open Arms

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα πως δέχεται να υποδεχθεί 39 μετανάστες, που διασώθηκαν τη νύκτα από το πλοίο Open Arms της ισπανικής μκο Proactiva, όμως αρνείται να παραλάβει τους 121 άλλους που είναι παρόντες στο πλοίο εδώ και εννέα ημέρες, με αποτέλεσμα η ισπανική οργάνωση να αρνηθεί την πρόταση, καθώς τονίζει πως πρέπει όλοι να αποβιβαστούν και ότι η πρόταση δημιουργεί ένταση


  Η Μάλτα ανέφερε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πως «πρότεινε να μεταφερθούν οι 39 μετανάστες σε ένα πλοίο των ενόπλων δυνάμεων και να αποβιβασθούν στο έδαφος της Μάλτας επειδή διασώθηκαν μέσα στη ζώνη που είναι αρμοδιότητα της Μάλτας και στην οποία ο συντονισμός γίνεται από το Κέντρο διάσωσης RCC».

«Όμως το Open Arms αρνείται αυτή τη λύση και επιμένει να υποδεχθεί η Μάλτα 121 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν μέσα σε μια ζώνη για την οποία δεν είναι υπεύθυνες ούτε η Μάλτα ούτε η αρμόδια αρχή συντονισμού», εξήγησε η κυβέρνηση της Μάλτας.

Λίγο νωρίτερα, το Open Arms είχε καταγγείλει τη στάση της Μάλτας, με μήνυμα στο Twitter στα ισπανικά, εκτιμώντας πως η στάση αυτή προκάλεσε εντάσεις μέσα στο πλοιο της μκο Proactiva, που βρίσκεται ακινητοποιημένο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

«Μετά τη διάσωση πριν από μερικές ώρες, η Μάλτα δέχεται μόνο να μεταφέρει στην ξηρά 39 πρόσωπα (και) αρνείται να επιτρέψει να αποβιβασθούν τα 121 πρόσωπα που βρίσκονται στο πλοίο εδώ και εννέα ημέρες», κατήγγειλε ο ιδρυτής της Proactiva Όσκαρ Καμπς, ο οποίος επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου στη Λαμπεντούζα μαζί με τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκιρ.

Σύμφωνα με τον Καμπς, η απόφαση της Μάλτας «έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στο πλοίο. Το επίπεδο της ανησυχίας των προσώπων αυτών είναι αφόρητο».

Η κυβέρνηση της Μάλτας υποστηρίζει από την πλευρά της πως ένα πλοίο των ένοπλων δυνάμεών της βρισκόταν καθ' οδόν για να διασώσει τους 39 ανθρώπους, όταν επενέβη το Open Arms.

Η Μάλτα είχε προσφερθεί να παραλάβει τους 39 μετανάστες, δεδομένου πως διασώθηκαν μέσα σε μια θαλάσσια περιοχή για την οποία είναι υπεύθυνη η Μάλτα. «Εντούτοις το Open Arms αρνείται», ανακοίνωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι άλλοι 121 μετανάστες, που επιβαίνουν στο Open Arms, δεν ανήκουν στην ευθύνη της Μάλτας.

Χθες το πρωί, ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ είχε ανέβει στο πλοίο για να συναντηθεί με το πλήρωμα και τους μετανάστες, περίπου 30 από τους οποίους είναι ανήλικοι.

«Μόλις έφθασα από την Λαμπεντούζα, φέραμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και τρόφιμα για όλους στο πλοίο», είχε ανακοινώσει ο ηθοποιός σ' ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την Proactiva Open Arms.

«Όλοι είναι καλά», όμως έχουν ανάγκη «να φθάσουν σ' ένα ελεύθερο λιμάνι, να κατέβουν από το πλοίο και να αρχίσουν μια νέα ζωή», είχε επιμείνει ο ηθοποιός.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Open Arms

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)