to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 21.05.2021

Πολιτική

Επικίνδυνες φλυαρίες Σχοινά για «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», «προστασία συνόρων» - Κάνει πως δεν ξέρει για τις επαναπροωθήσεις

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ» λέει στη Le Figaro o έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ξορκίζει τις δεκάδες καταγγελίες για τα pushbacks στο Αιγαίο με το «επιχείρημα» ότι «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις».


(Στη φωτ.: Toν Ιούνιο του 2020, τρία σκάφη του ελληνικού λιμενικού μετεπιβιβάζουν πρόσφυγες που είχαν προηγουμένως περισυνελλέξει, με σκοπό την επαναπροώθηση προς τα τουρκικά παράλια)

«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει ο έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. O Επίτροπος «για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» - τίτλος που από την αρχή είχε προκαλέσει, άλλωστε, αντιδράσεις - στην ίδια συνέντευξη μιλάει διαρκώς για εξοπλισμούς του λιμενικού, για τους 10 χιλιάδες λιμενικούς, «ένστολους και ένοπλους» που θα στελεχώνουν τη Frontex ως το 2027 σχηματίζοντας παραστατικά την εικόνα της «Ευρώπης Φρούριο» και των μεταναστών και προσφύγων ως «απειλή». Οι ακροδεξιοί ανά την Ευρώπη - στο μύλο των οποίων ρίχνει νερό ο Ευρωπαίος Επίτροπος - πρέπει να ειναι πολύ ικανοποιημένοι.

Όσο για τα πολλαπλώς αποδειδεγμένα pushbacks στο Αιγαίο ο Μ. Σχοινάς διαβεβαιώνει ότι δεν γίνονται αφού ««η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις» - μάλλον του διέφυγαν τα πολλαπλά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το αντίθετο:

Αποσπάσματα βίντεο με επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, από την ιστοσελίδα AegeanBoatReport: Σκάφη του ελληνικού λιμενικού «σπρώχνουν» προσφυγικές λέμβους προς τα τουρκικά παράλια, καταστρέφουν εξωλέμβιες, πυροβολούν προς «αποτροπή», επιβιβάζουν σε «σωσίβιες» λέμβους πρόσφυγες πόυ είχαν προηγουμένως περισυνελλέξει και κατόπιν τους επαναπροωθούν, αντί - όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο - να τους μεταφέρουν στα κέντρα καταγραφής για να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.

 

«Προστασία των συνόρων», πάνοπλη και γιγαντωμένη η Frontex

O κ. Σχοινάς αναφέρει στη συνέντευξή του πως το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι βασισμένο «στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον περιορισμό των αφίξεων». Η Frontex, προσθέτει, «διαθέτει ένα προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ --έναντι δύο δισεκ. προηγουμένως--, θα εξοπλισθεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους». Επίσης οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις «με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης» διότι, όπως τονίζει ο έλληνας επίτροπος, «η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές».

Περί «εργαλειοποίησης»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, «οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές «θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργασθούν με την Ευρώπη».

Pushbacks δεν γίνονται, γιατί το λέει η ...Frontex

Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις». «Για μας, τα σύνορα είναι πρωταρχικής σημασίας», προσθέτει. «Πρέπει τώρα να δώσουμε στη Frontex όλη την εμπιστοσύνη μας για να της επιτρέψουμε να εκπληρώσει την κρίσιμη αποστολή της».

«Κατανόηση» για την ξενοφοβία - Επαναλαμβάνει τα στερεότυπα για τους μετανάστες

Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο έλληνας επίτροπος, καθώς «αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ' αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιγνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία».

Και κερασάκι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής»

«Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση», υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)