to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επικίνδυνα ανιστόρητοι

Ο κορυφαίος ιστορικός του 20ού αιώνα Ερικ Χομπσμπάουμ, είχε γράψει πως «η νίκη εναντίον της Γερμανίας του Χίτλερ επιτεύχθηκε ουσιαστικά – και μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί – από τον Κόκκινο Στρατό»


Ας μου επιτραπεί μικρή αναδρομή στην ιστορία. Παρά τις προειδοποιήσεις των κομμουνιστών ότι «Φασισμός σημαίνει πόλεμος» δεν απετράπη ο πιο καταστροφικός πόλεμος της ιστορίας, που παρέσυρε στη δίνη του 61 κράτη και άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, την φρίκη των κρεματορίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα ολοκαυτώματα ολόκληρων πόλεων και χωριών. Κι ενώ στην Ευρώπη «όλα τα  ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» του φασισμού, ορθώθηκαν απέναντι του μεγάλα αντιφασιστικά κινήματα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, που μαζί με την Αντιχιτλερική Συμμαχία πέτυχαν την μεγάλη αντιφασιστική νίκη. 

Προσθέτω ότι ο ελληνικός λαός είχε το δικό του μερίδιο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό, όντας από τους πρώτους σε θυσίες, μαρτύρια, αγώνες και νίκες με επικεφαλής το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, των οποίων κύριοι οργανωτές και αιμοδότες ήταν οι κομμουνιστές . Είχαν προηγηθεί, το Έπος της Αλβανίας, η μάχη της Κρήτης ο νικηφόρος αγώνας κατά της πείνας και η άρνηση του υπόδουλου λαού της Ελλάδας να στείλει δικά του παιδιά να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί εναντίον της ΕΣΣΔ. Αξιοσημείωτο  ότι το μεγαλειώδες εκείνο κίνημα ήθελε «Ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Έτσι γράφτηκε η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία επιχείρησαν  να ξαναγράψουν οι λεγόμενοι «νικητές του ψυχρού πολέμου». Τους έχει, όμως, αντικρούσει ο κορυφαίος ιστορικός του 20ου αιώνα Ερικ Χομπσμπάουμ, γράφοντας  ότι «η νίκη εναντίον της Γερμανίας του Χίτλερ επιτεύχθηκε ουσιαστικά – και μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί – από τον Κόκκινο Στρατό». (Εποχή των Άκρων, σελ. 22, εκδόσεις «Θεμέλιο»). 

Προσθέτω ότι στην ίδια την σημερινή Γερμανία η κρατούσα άποψη δεν είναι η εξίσωση της ΕΣΣΔ με το Γ’ Ράιχ, ούτε η ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Κι αν κάποιος αμφιβάλλει ας επισκεφθεί το Ραϊχσταγκ, έδρα ξανά της Ομοσπονδιακής Βουλής, μετά την επανένωση της Γερμανίας, όπου με πολιτική απόφαση διατηρήθηκαν κατά την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου οι υπογραφές και τα μηνύματα που άφησαν στους εσωτερικούς του τοίχους οι σοβιετικοί στρατιώτες, όταν το κατέλαβαν.

Τελευταία επισήμανση για τους καλόπιστους. Σκεφτείτε μήπως μέσω πρωτοβουλιών  σαν της Εσθονικής Προεδρίας στο στόχαστρο δεν είναι τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, που έχουν εκλείψει αλλά η ιδέα της ισότιμης πανευρωπαϊκής συνεργασίας, με την συμμετοχή και της Ρωσίας. Διότι κακά τα ψέματα, πέραν της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας την Ευρώπη σήμερα διαιρεί και η ρωσοφοβία, που οδηγεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

* Ο  Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ.

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)