to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 15.06.2020

πηγή: News247.gr

Οικονομία

Επικεφαλής του ΔΝΤ: Ξοδέψτε, αυτό είναι το μήνυμα στις κυβερνήσεις

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δίνει τον τόνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης: "Τώρα ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν".


(Κεντρική εικόνα: Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. AP)

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακούμε συχνά τον εκάστοτε επικεφαλής του ΔΝΤ να δίνει το ελεύθερο στις κυβερνήσεις να ξοδέψουν.

Από τη φυσή του ο θεσμός έχει συνδεθεί άλλωστε με προγράμματα λιτότητας κάτι που σίγουρα γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα με την περιπέτεια της περιόδου 2010-2018.

Ωστόσο, στην παρούσα κρίση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και γι' αυτό ακούμε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να λέει σε όλους τους τόνους "ρίξτε χρήμα στην αγορά".

Η 66χρονη Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ το έκανε με εξαιρετικά σαφή τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Iδού τι τονίζει: "Αυτή τη στιμή πρέπει να δοθεί έμφαση στην έξοδο από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Δεν ακούτε συχνά το ΔΝΤ να λέει "ξοδέψτε". Αλλά αυτό λέμε στις κυβερνήσεις. Ξοδέψτε όσο μπορείτε. Βεβαιωθείτε απλά για τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται τα χρήματα".

"Βεβαίωστε, παράλληλα, ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και αφορούν την προστασία από την ανεργία και τη φτώχεια. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν όταν η κρίση τελειώσει. Προς το παρόν όμως η κρίση είναι εδώ. Οταν διασφαλιστεί η ανάπτυξη, αποσύρετε τα προσωρινά μέτρα για να μειώσετε το χρέος και το έλλειμμα".

Είπε και κάτι άλλο η Γκεοργκίεβα. Οτι στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας "κάναμε λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε". Αλλά αυτό ας το ξεχάσουμε καλύτερα...

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)