to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 25.08.2022

Πολιτική

Επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή μετά το δικό της «Watergate»

Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, εφόσον διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε στο EURACTIV η Iratxe García, επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


«Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πολύ ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης οφείλει ισχυρές και ξεκάθαρες εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και κόμματα για τις γνώσεις και την ευθύνη του για αυτό το σκάνδαλο», είπε η Γκαρθία.

«Γι’ αυτό και το αδελφό μας κόμμα στην Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τον καθορισμό κάθε είδους ευθύνης», πρόσθεσε.

Αυτήν την εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου η συντηρητική κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί οι μυστικές υπηρεσίες παγίδευσαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για την Ισπανίδα πολιτικό, σε επίπεδο ΕΕ, μια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί παράνομα το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτή αποτελεί «παραβίαση του κράτους δικαίου και των αρχών της δημοκρατίας που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη μας».

«Μπορεί επίσης να υπήρξε παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του. Γι' αυτό ζήτησα από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν πλήρη έρευνα καθώς και να αποκαλύψουν τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση», είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, η Γκαρθία απάντησε: «Δεν είναι ο ρόλος μου να μπαίνω στην εσωτερική πολιτική ή να προβλέπω σενάρια μετά τις εθνικές εκλογές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή με επικεφαλής το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».

ΕΛΚ και Φον ντερ Λάιεν παραμένουν σιωπηλοί

Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε στο EURACTIV στις 27 Ιουλίου, όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε: «Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνδέεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, και η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – επίσης μέλος του ΕΛΚ – παρέμειναν σιωπηλοί για το θέμα.

Ωστόσο, τόσο η von der Leyen όσο και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ εξέδωσαν δηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συγχαίροντας την κυβέρνηση για το τέλος του μηχανισμού επιτήρησης της ΕΕ της ελληνικής οικονομίας που επιβλήθηκε πριν από αρκετά χρόνια ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης.

Πηγή του ΕΛΚ, που μίλησε στην EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτίμησε ότι ο Μητσοτάκης ήταν «τυχερός» καθώς το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στα μέσα του καλοκαιριού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρείται το ισχυρότερο μέλος του ΕΛΚ που βρίσκεται στην εξουσία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, η πολιτική υποστήριξη της ηγεσίας του ΕΛΚ θα πρέπει να αναμένεται.

«Δεν θα πυροβολήσουν το τελευταίο τους προπύργιο», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι το σκάνδαλο μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές φιλοδοξίες του Μητσοτάκη να επιδιώξει έναν «διεθνές ρόλο» στην πολιτική του καριέρα μετά την αποχώρηση του από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγή: Euractiv

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)