to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 12.10.2020

Πολιτική

Επίκαιρη ερώτηση της Ρ. Χρηστίδου: «Οι άνθρωποι της Μουσικής και του Πολιτισμού χρειάζονται εισοδήματα και όχι γενικόλογες υποσχέσεις»

Συζητήθηκε σήμερα, 12/10, επίκαιρη ερώτηση της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα «Ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή των ανθρώπων της μουσικής».


Αναπτύσσοντας την ερώτηση στην Βουλή, η κα Χρηστίδου επισήμανε ότι το ποσοστό πληρότητας 30% στους χώρους ζωντανής μουσικής και τα υπόλοιπα πλαφόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι εξοντωτικά μέτρα που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα η ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα  για τους μουσικούς, τους  ερμηνευτές, τους τεχνικούς, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειες τους να συνεχίζονται.

«Δημιουργείτε καμένη γη στο χώρο του Πολιτισμού» τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχισε θυμίζοντας ότι το 30% δεν επιβάλλεται ούτε στα μέσα μεταφοράς ούτε στα σχολεία ούτε στους χειμερινούς μουσικούς χώρους στο εξωτερικό και συνεπώς αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Η Ραλλία Χρηστίδου έθεσε, επίσης, μια σειρά από ερωτήματα προς την Υπουργό Πολιτισμού. Συγκεκριμένα ζήτησε να ενημερωθεί ποιο θα είναι το ύψος του κονδυλίου για την επιδότηση άδειων θέσεων που αόριστα ανακοινώθηκε, πότε θα δοθεί, με ποιο αλγόριθμο θα κατανεμηθεί και ποιοι θα είναι οι ωφελούμενοι από αυτό: οι ιδιοκτήτες των χώρων,  οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς ή οι   καλλιτέχνες; Τόνισε, σχετικά, ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει πάρα πολύ, ενώ ήξερε πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση και οι ασαφείς υποσχέσεις της δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους της μουσικής να κάνουν σχέδια, να προβαίνουν σε συνεργασίες, να ψάξουν και να βρουν εργασία.

Η Βουλεύτρια αναφέρθηκε και στο καθολικό αίτημα του κλάδου για μέτρα στήριξης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, στο φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ που πληρώνουν μουσικοί και ερμηνευτές μολονότι εκτελούν εξαρτημένη εργασία, στο γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι έγιναν ελάχιστες συναυλίες και φεστιβάλ και ότι οι συντελεστές των περισσότερων ματαιωμένων παραστάσεων μένουν απλήρωτοι. Για όλα τα παραπάνω, η κυρία Χρηστίδου ζήτησε από το Υπουργείο συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Δυστυχώς η Υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της, δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει και δεν έδωσε καμία απάντηση σε όσα ερωτήθηκε αλλά ισχυρίστηκε ότι έχουν υπάρξει επαρκή μέτρα για τους ανθρώπους της μουσικής και του Πολιτισμού γενικότερα, καθώς  και ότι θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, χωρίς όμως λεπτομέρειες. Για άλλη μια φορά, δηλαδή, το Υπουργείο, κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα, προέβη σε γενικόλογες υποσχέσεις απέναντι σε ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς εισοδήματα επί 7 ολόκληρους μήνες, αδιαφορώντας για τα οικονομική τους κατάσταση, κάτι που επεσήμανε και η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην δευτερολογία της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)