to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 09.01.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Επίκαιρα μέχρι σήμερα τα μηνύματα της θυσίας του Νίκου Τεμπονέρα (ηχητικό)

Ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός Πέτρος Χάλκος θυμάται τα γεγονότα του Γενάρη του 1991 που οδήγησαν στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα


Τα γεγονότα  του Γενάρη του 1991 που οδήγησαν στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα μέσα στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ, θυμήθηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός Πέτρος Χάλκος.

Όπως επισήμανε οι μνήμες είναι πολύ έντονες για όσους έζησαν τα γεγονότα αυτά εκείνη την εποχή.

«Οι μέρες του ’90-’91 ήταν δύσκολες για την χώρα μας γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του ’90 είχε ισοπεδώσει κυριολεκτικά όποια προσπάθεια είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας τότε επιχείρησε να κάνει μια νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και περιεχομένου αλλαγή στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και η νεολαία τότε αντέδρασε με ένα δυναμικό τρόπο που δεν ήταν όπως έχουμε συνηθίσει να γίνονται καταλήψεις απλά για να μην γίνονται μαθήματα.

Είχαν ένα ουσιαστικό περιεχόμενο και αντιστοιχούσαν σε αιτήματα του λαού εκείνη την εποχή. Το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που προωθούσε τότε η κυβέρνηση ήταν καθαρά νεοφιλελεύθερο: Περιορισμός του πανεπιστημιακού ασύλου, αυστηροποίηση και εντατικοποίηση του συστήματος στα σχολεία, κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων και συγγραμμάτων, ενιαία στολή να φοράνε τα παιδιά στα σχολεία, πειθαρχικός έλεγχος. Με όλα αυτά αντέδρασαν οι μαθητές κι έγιναν σε χιλιάδες σχολεία της Ελλάδας καταλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάλκος δίνοντας το πολιτικό κλίμα της εποχής μέσα στο οποίο έγινε η δολοφονία Τεμπονέρα.

*ΑΚΟΥΣΤΕ: Ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη «στο Κόκκινο»

Όπως επισήμανε οι κυβερνώντες τότε θεωρούσαν ότι θα εκτονωθεί το κίνημα των μαθητικών καταλήψεων στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων πράγμα που δεν επιβεβαιώθηκε παρότι είχαν κάνει τις σχετικές προετοιμασίες.

«Ειδικά στην Πάτρα είχαν γίνει συσκέψεις με ηγετικά στελέχη της ΝΔ, με βουλευτές της εποχής εκείνης της ΝΔ και είχαν προετοιμαστεί για δυναμική αντιμετώπιση των καταλήψεων εάν δεν σταματήσουν από μόνες τους. Με το που ανοίγουν τα σχολεία στις 7 Γενάρη οι καταλήψεις συνεχίστηκαν και τότε ανέλαβε δράση το πιο δυναμικό, το πιο ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ με την συμμετοχή των τότε βουλευτών και του δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Νικολόπουλου,  Γιάννη Καλαμπόκα που ήταν και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Με μια παρέα λοιπόν ακροδεξιών της ΟΝΝΕΔ επιχείρησαν να πάνε στα σχολεία να υλοποιήσουν μια απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη μέρα με τον τότε Νομάρχη και παρόντες τους βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ», θυμάται ο Πέτρος Χάλκος.

Ξεκίνησαν από το Πολυκλαδικό Λύκειο της Πάτρας όπου δεν μπόρεσαν να κάνουν ανακατάληψη και συνέχισαν στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ όπου και τελικά δολοφονήθηκε ο καθηγητής Τεμπονέρας.

«Ήταν ένας αγωνιστής καθηγητής με ένα πολύ πλούσιο και όμορφο παρελθόν στη ζωή του και στους αγώνες του, ένας άνθρωπος θαρραλέος και με καθαρό πρόσωπο», αναφέρει για τον αδικοχαμένο καθηγητή.

Αναφορικά με το τι του μένει από εκείνη την ταραγμένη εποχή και τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα ο κ. Χάλκος σχολίασε: «Αυτό που εμένα μου μένει και με τρομάζει σήμερα βλέποντας τις ακροδεξιές αντιλήψεις, τη λογική της βίας κατά των αδυνάμων, τη λογική του τραμπουκισμού να επανέρχεται, βλέπεις ότι αυτό, είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Το μήνυμα του τότε είναι ότι και σήμερα βρισκόμαστε σε τέτοιους κινδύνους στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Με αυτή την έννοια είναι επίκαιρα τα μηνύματα και τα αιτήματα του αγώνα του ΄90-΄91 και με αυτή την έννοια η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα ακολουθεί τον ιστορικό δρόμο που είχαν οι είχαν οι δολοφονίες του Λαμπράκη και του Πέτρουλα, που είναι πολύ απλά και πραγματικά γεγονότα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)