to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού για την περίοδο 2017-18

Μια σημαντική και πολυαναμενόμενη απόφαση, για τα καλλιτεχνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου και του χορού, επαναφέρει τον θεσμό των κρατικών επιχορηγήσεων, θέτοντας τις βάσεις για καλύτερους όρους καλλιτεχνικής παραγωγής, με κοινωνικό προσανατολισμό, ενισχύοντας τη δημιουργική/ερευνητική εργασία.


Σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, επανέρχονται οι επιχορηγήσεις για το θέατρο και τον χορό.

Έτσι, ένα αίτημα των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ομάδων ικανοποιείται χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση των θεατρικών επιχορηγήσεων είχε οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην επιδείνωση των παθογενειών στη θεατρική παραγωγή (και στο χορό) γενικεύοντας τα φαινόμενα άμισθης (μαύρης) εργασίας, στην επιδείνωση των όρων καλλιτεχνικής δημιουργίας (πολλές βραχύβιες παραγωγές, συχνά στον ίδιο χώρο κατά το ίδιο διάστημα) και στην ετεροαπασχόληση πολλών και ιδιαίτερα νέων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Υπουργού, οι ενδιαφερόμενοι/ες καλλιτέχνες θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για επιχορήγηση μέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου2017, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση στη διεύθυνση [email protected]  μαζί με πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και εγγράφως στο Τμήμα Θεάτρου και Χορού της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής (Ρεθύμνου 1, 106 82 Αθήνα).  

Με δεδομένες τις προϋποθέσεις που το ίδιο το Υπουργείο θέτει για τη λήψη επιχορήγησης είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παραγωγές που θα γίνουν με την ενίσχυση του θα αποτελέσουν ένα υγιές αντιπαράδειγμα στο ζοφερό για τους εργαζόμενους στο θέατρο και τον χορό κυρίαρχο μοντέλο.

Με αυτή την έννοια η απόφαση της Υπουργού έχει τόσο καλλιτεχνική όσο και πολιτική σημασία.

Πρόταση επιχορήγησης μπορούν να υποβάλουν θεατρικά σχήματα (αστικές μη κερδοσκοπικές ή σωματεία) που έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον δύο επαγγελματικές παραγωγές στο πρόσφατο παρελθόν. Κάθε σχήμα μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση για μία θεατρική παραγωγή.

Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι:

·       Η πρωτοποριακή και ερευνητική δουλειά στο χώρο του θεάτρου, η συστηματική ενασχόληση με πειραματικές αλλά και ιδιότυπες μορφές θεατρικής τέχνης για τον εμπλουτισμό του θεάτρου με νέους τρόπους ερμηνείας και ανάπτυξης νέων εκφραστικών μέσων.

·       Η διερεύνηση του κινητικού λεξιλογίου, της δραματουργίας, της δομής, του ύφους, καθώς και άλλων μέσων 

·       Η δυνατότητα της πρότασης να προωθήσει και να ενισχύσει τον διάλογο, τον προβληματισμό και την επικοινωνία ανάμεσα σε καλλιτέχνες, αλλά και ανάμεσα στο θέατρο/χορό και το κοινό.

·       Η παρουσίαση, προβολή και προώθηση του νεοελληνικού θεατρικού έργου δοκίμων και νέων Ελλήνων συγγραφέων. 

·        Η πραγματοποίηση παραστάσεων σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων και ειδικότερα σε παραμεθόριες και άγονες περιοχές και σε νησιωτικά συμπλέγματα.

·       Η πραγματοποίηση παράλληλων δράσεων κοινωνικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες ή/και αξιοποιούν το δημόσιο χώρο.

Μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να μην αλλάζει εν μία νυκτί το τοπίο στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας, αλλά είναι σίγουρα μια ευχάριστη είδηση για πολλούς καλλιτέχνες και μια αρχή για την αντιστροφή ενός ιδιαίτερα βεβαρημένου κλίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες:


Επιχορηγήσεις επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου για την περίοδο 2017-18

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=68555


Επιχορηγήσεις ομάδων κλασικού και σύγχρονου χορού για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-18.
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=68554

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)