to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 29.01.2021

Κοινωνία

Eπιχείρηση «σιωπή»: Σε υγειονομικό η πρώτη δίωξη κατά πολίτη για «συνάθροιση» - Δικογραφία και για το πανεκπαιδευτικό

Δικογραφία με την κατηγορία της παραβίασης της νέας νομοθεσίας για τις συναθροίσεις σχηματίστηκε σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου. Αίσθηση και σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός πως η δίωξη έγινε γνωστή από τον Τύπο - Δικογραφία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχηματίζεται από την Αστυνομία με κατηγορίες για συναθροίσεις και δημόσια υγεία.


Παρουσιάζοντας το περιστατικό της 30ης Σεπτεμβρίου: Ο Μ. Γιαννάκος έκανε λόγο για περίπου 100 με 150 άτομα τα οποία έκλεισαν την οδό Αριστοτέλους. «Αν θυμάστε η Αστυνομία έδειξε έναν υπερβάλλοντα ζήλο και άρχισε να μας χτυπάει με αποτέλεσμα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Θα σας πω μάλιστα πως ασκήθηκε δικογραφία και σε βάρος αστυνομικών και εγώ τότε δήλωσα πως δεν θέλω να τους ασκηθεί δίωξη».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος γίνεται ο πρώτος πολίτης για τον οποίο σχηματίζεται σχετική δικογραφία, για τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Υγείας.

Εκείνη την ημέρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει από τους συγκεντρωμένους να παραμείνουν πάνω στο πεζοδρόμιο αλλά ορισμένοι κατέλαβαν το οδόστρωμα διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η αστυνομία παρενέβη, οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν και υπήρξαν τραυματισμοί. 

Όπως δήλωσε o Μιχάλης Γιαννακός μιλώντας στον Real FM, ο ίδιος είχε κληθεί από την ΕΛΑΣ να καταθέσει σε περίπτωση που είχε εντοπίσει παρατυπίες των αστυνομικών. Η ΠΟΕΔΗΝ τότε δεν θέλησε να δώσει έκταση στο θέμα και τώρα ο Μιχάλης Γιαννάκος κατηγορείται για απείθεια.

Αίσθηση και σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός πως η δίωξη έγινε γνωστή από τον Τύπο χωρίς ακόμα να έχει φτάσει στα χέρια του Μ. Γιαννακού το σχετικό επίσημο έγγραφο.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πορείες χωρίς να τις διαπραγματευόμαστε με την Αστυνομία», είπε κλείνοντας ο Μ. Γιαννάκος.

Να σημειωθεί πως την ημέρα εκείνη οι γιατροί ζητούσαν μέτρα, προετοιμασία και προσλήψεις εν όψει του δεύτερου κύματος που η κυβέρνηση δεν είδε να έρχεται ποτέ.

Δικογραφία σχηματίζεται από την Αστυνομία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Δικογραφία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχηματίζεται από την Αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν τις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα. Αφορά την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα την αξιολογήσει και θα κρίνει αν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων.

Πληροφορίες: Real.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)