to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 20.11.2019

Κοινωνία

Επιχείρηση «κοριοί»: Νέες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», «ανυπόστατες οι καταγγελίες», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Νέο, τρανταχτό ντοκουμέντο για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει παράνομα το κράτος είδε από κοντά και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», σε νέο ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου - «Ανυπόστατες οι καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών», τονίζει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε σημερινή του ανακοίνωση μέσω της οποίας ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο με την κάμερα βρισκόταν πράγματι έξω από τα γραφεία της «Ταξικής Αντεπίθεσης»


Νέο, τρανταχτό ντοκουμέντο για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει παράνομα το κράτος είδε από κοντά και αποκαλύπτει σήμερα, Τετάρτη, η «Εφ.Συν.». Έξω από τα γραφεία της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια βρισκόταν αυτοκίνητο με κρυφή κάμερα στον καθρέφτη στραμμένη στην είσοδο. Όταν εντοπίστηκε, στο σημείο έσπευσε απροκάλυπτα διμοιρία των ΜΑΤ και το φυγάδευσε. «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από κει» ακούγεται από τον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ. (διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ασφαλίτικο όχημα με την κάμερα παρακολούθησης πάρκαρε στο σημείο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, «αντικαθιστώντας» ένα άλλο όχημα (ανοιχτό πράσινο, Opel Corsa), μέσα στο οποίο διερχόμενος περαστικός είχε εντοπίσει ανάλογη συσκευή παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελίες πολιτών ότι παρακολουθούνται με συσκευές GPS

ΕΛ.ΑΣ.: «Σε διατεταγμένη υπηρεσία το αυτοκίνητο», «εντελώς ανυπόστατες οι καταγγελίες»

Από την πλευρά του,  το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «εντελώς ανυπόστατες» τις καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών, ενώ ισχυρίζεται πως «οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα».

Σχετικά με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το αυτοκίνητο που παρακολουθούσε τα γραφεία της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στην περιοχή των Εξαρχείων, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι «το αυτοκίνητο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και «εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας στα Εξάρχεια». «Σε ολιγόλεπτη στάση του για να επιτηρηθούν γεγονότα στην Πλατεία προσήλθαν πολίτες οι οποίοι και προκάλεσαν ζημιές. Το αυτοκίνητο συνέχισε, με την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ) την υπηρεσία του. Για το θέμα σχηματίζεται δικογραφία η οποία και θα αποσταλεί στον εισαγγελέα», συμπληρώνει η Αστυνομία.

Η ΕΛΑΣ παραδέχθηκε δηλαδή το αυτονόητο, πως το όχημα ήταν δικό της...

Ωστόσο, δεν κάνει καμία αναφορά στην κρυφή κάμερα στον καθρέφτη του αυτοκινήτου.

Τα γεγονότα, όπως αποκαλύπτονται σήμερα, αναιρούν του ισχυρισμούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η προσωπική μαρτυρία του ρεπόρτερ της «Εφ.Συν.», πολλών ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά στο επεισόδιο αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό -τραβηγμένο μάλιστα από διαφορετικές γωνίες λήψης- αποτελεί αδιαμφισβήτητο ντοκουμέντο πως η ΕΛ.ΑΣ. παρείχε πλήρη κάλυψη στην δράση τω ασφαλιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. εκτός από αμήχανη αφήνει αναπάντητα και μια σειρά από ζητήματα:

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για την ύπαρξη κάμερας στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αστυνομίας. Το λευκό όχημα παράμεινε τουλάχιστον δύο ώρες έξω από τα γραφεία της «Ταξικής Αντίθεσης» ενώ η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. μιλά για «ολιγόλεπτη στάση». Η κάμερα παρακολούθησης ήταν στραμμένη στα γραφεία της Συλλογικότητας ενώ περίπου ένα μήνα πριν -σύμφωνα με εμπεριστατωμένες καταγγελίες- εντοπίστηκε GPS tracker στη μηχανή μέλους της «Ταξικής Αντεπίθεσης». Από τον ασύρματο των αστυνομικών ακούγεται καθαρά η σχετική επικοινωνία και οι οδηγίες που δίνονται για το περιστατικό στην οδό Αραχώβης, στα Εξάρχεια και ενώ το περιστατικό της φυγάδευσης του οχήματος της ασφάλειας καταγράφεται σε βίντεο.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το ανατριχιαστικό γεγονός, όχι απλά αποδεικνύει το χθεσινό ρεπορτάζ αλλά, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως πλέον το φαινόμενο των παρακολουθήσεων πολιτών είναι γενικευμένο, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και προστασίας της κοινωνικής και ιδιωτικής μας ζωής.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕλΕΔΑ για την αφωνία της κυβέρνησης και τις αναφορές Βορίδη

Καλύπτει πλήρως τις πρακτικές ακραίας καταστολής το υπουργείο Προ.Πο.

Την ίδια στιγμή, επιχειρώντας να απαντήσει στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δικαιολογεί πλήρως τις πρακτικές αναβίωσης σκοτεινών εποχών, ακραίας καταστολής και κατάλυσης του κράτους δικαίου, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 20/11.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν λέει κουβέντα για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών και ισχυρίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί, να ξεχαστούν τα έργα του κάνοντας θόρυβο και χάνοντας συνήθως, το μέτρο και κυρίως, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα».

«Τα πραγματικά γεγονότα», σύμφωνα με το υπουργείο, είναι οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας:

«στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,

- στην διασφάλιση συνθηκών για την ειρηνική πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου

- στην εκκαθάριση των πανεπιστημίων από γιάφκες και τραμπούκους

- στην απόδοση της γειτονιάς των Εξαρχείων στους κατοίκους της

- στην εκκένωση παράνομων καταλήψεων που μόνο αθώους πρόσφυγες και μωρομάνες δεν κάλυπταν

- στην εξάρθρωση ναρκέμπορων στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στο Μενίδι, στη Θεσσαλονίκη

- ο αμείλικτος πόλεμος που ξεκίνησε γειτονιά-γειτονιά στην Αθήνα για τις κλοπές, διαρρήξεις που έχουν ρημάξει τα σπιτικά».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας ασχολίαστες τις συγκεκριμένες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Σκοτεινή είναι η εποχή που κλειδαμπαρώνεσαι σπίτι σου και φοβάσαι να περπατήσεις το βράδυ. Ακραία καταστολή είναι οι τραμπούκοι να εξουσιάζουν Πανεπιστήμια, οι απόλυτες μειοψηφίες πλατείες και γειτονιές, οι εγκληματίες περιοχές ολόκληρες. Καταλύεται το κράτος δικαίου στα άβατα, στο Μενίδι, στην ΑΣΟΕΕ, στην ανοχή της παραβατικότητας, στην δικαιολόγηση της βίας».

Τέλος, αναφερόμενο στα Εξάρχεια, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Μέχρι το άβατο να γίνει γειτονιά, τα ΜΑΤ θα υπάρχουν, η αστυνομία θα περιπολεί, και με πολιτικά και με συμβατικές πινακίδες. Η αστυνομία έχει αποστολή και νομιμότητα. Οι μολότοφ, οι πέτρες στις ταράτσες και οι παράνομες καταλήψεις ούτε νομιμότητα έχουν, ούτε πολιτική κάλυψη θα έπρεπε να έχουν από δημοκρατικό κόμμα».

Συνάσσεται έτσι πλήρως με την αμήχανη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έξω από τα γραφεία της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέδειξε χθες με ντοκουμέντα περιπτώσεις με παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, πράξεις που, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνιστούν το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως σημείωνε αναλυτικά η Κουμουνδούρου:

«Η σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, συνιστά το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης:  την απρόκλητη άσκηση βίας ακόμα και κατά γονιών ανήλικων συλληφθέντων χθες στην Ευελπίδων, την επίθεση σε φοιτητές και φοιτήτριες στην ΑΣΟΕΕ, τις βίαιες συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό περαστικών και πολιτών χωρίς καμία αιτία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβιώνει  πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές.

Ως εδώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει εξηγήσεις:


·         Είναι σε γνώση της η παράνομη πρακτική της παρακολούθησης πολιτών μέσω συσκευών γεωεντοπισμού;

·         Καλύπτει, πολιτικά και υπηρεσιακά, την πρακτική των ΜΑΤ να επιτίθενται βίαια, και δίχως να έχει προηγηθεί πρόκληση, σε πολίτες;

·         Προτίθεται να κάνει κάτι για τις καταγγελίες, που όλο πυκνώνουν, για πρακτικές της αστυνομίας που παραβιάζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα;

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)